16 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 17, 2024

Un “teatret” i un museu de la pesca al costat del mar

El projecte de remodelació manté la façana. A la primera planta es recupera el "teatret" com a nou punt de trobada cultural del barri.
El projecte de remodelació manté la façana. A la primera planta es recupera el “teatret” com a nou punt de trobada cultural del barri.

Hi ha dues imatges emblemàtiques al Serrallo: l’església parroquial de Sant Pere i la de l’antic edifici del Pòsit de Pescadors. Aquesta última és, probablement, la façana més fotografiada del barri i la que explica millor el caràcter mariner dels seus veïns. L’edifici, amb una llarga història, seguirà dempeus per temps indefinit, però per dins està a punt de viure una profunda remodelació.

A la planta baixa, hi haurà un hall d’entrada i una petita sala per a exposicions. A la primera planta, el “teatret” amb una caixa escènica més gran i una capacitat per a 200 cadires. Al costat, els camerinos i els serveis. I a la segona planta, les oficines de l’actual CEMAPT, Centre d’Estudis Marítims de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

L'entrada es farà per les portes de color blau situades darrera la terrassa del restaurant
L’entrada es farà per les portes de color blau situades darrera la terrassa del restaurant

En síntesi, aquest és el projecte de remodelació de l’antic edifici de la Confraria de Pescadors (el del restaurant La Puda). Una proposta de l’arquitecte Xavier Climent que el president del Port, Josep Andreu, ja té damunt la taula per tirar-la endavant.

Imatge externa

La intervenció respectarà totalment la façana de l’edifici, amb el rellotge i la terrassa que hi ha damunt els porxos tancats. Això sí, s’enderrocarà l’estructura de les “antigues escoles” que es veu darrera el rellotge i es condicionarà un espai d’oficines amb grans vidres de color blau que no trenquin l’estètica.

El restaurant La Puda mantindrà la seva activitat i podrà ampliar les taules a l’interior i resituant la terrassa per permetre l’accés a l’interior del nou equipament cultural.

L'estructura darrera el rellotge serà enderrocada ("antigues escoles") i serà substituida per una construcció amb vidres que no trencarà l'alçada de l'edifici
L’estructura darrera el rellotge serà enderrocada (“antigues escoles”) i serà substituida per una construcció amb vidres que no trencarà l’alçada de l’edifici

Les obres, amb un pressupost d’1.200.000 euros, començaran l’últim trimestre d’aquest any i podrien estar enllestides a finals de 2014, segons Josep Andreu. La intenció és dotar el Serrallo d’un punt de trobada de les entitats per fer-hi activitats culturals i lúdiques (concerts de coral, petites representacions teatrals, exposicions, activitats del barri…).

Un museu a la Confraria

Més endavant, l’Autoritat Portuària de Tarragona vol condicionar dues plantes de l’actual Confraria per destinar-les a un Museu de la Pesca. La proposta de continguts, a càrrec de la coordinadora del Museu del Port, Mercè Toldrà, ja està dissenyada.

Es tractarà de fer un “recorregut” per una jornada de feina del pescador que permetrà veure com funciona la subhasta. La proposta de disseny arribarà a través d’un concurs d’idees amb la tutela del Col·legi d’Arquitectes. D’aquesta manera, es podrà donar més utilitat a una Confraria molt moderna, però infrautilitzada des de la seva inauguració.

Tot plegat reforçarà el paper cultural, cívic i social de l’Autoritat Portuària. Un desig ja treballat per anteriors presidents i que vol culminar l’actual màxim responsable, Josep Andreu, ara que fa dos anys del seu nomenament.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here