17.6 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 14, 2024

Màrius Serra: Una llengua més “sexi” i un pais més lliure i culte

Màrius Serra conversa amb el FET A TARRAGONA a La Capona. Parla del premi Sant Jordi, "Plans de futur" que presentarà als lectors el pròxim dia 15 (foto La Capona)
Màrius Serra conversa amb el FET A TARRAGONA a La Capona. Parla del premi Sant Jordi, “Plans de futur” que presentarà als lectors el pròxim dia 15 (foto La Capona)

Parla amb passió d’una història que explora les contradiccions dels éssers humans. Màrius Serra, que ja va entusiasmar els tarragonins al desembre a la Nit Literària de Santa Llúcia, torna ara per presentar el premi Sant Jordi: “Plans de futur”.

Elogiat per la seva capacitat de comunicar (com va demostrar a l’escenari del Teatre Tarragona a l’hora de recollir el premi), el “rei de les paraules” es multiplica ara en escenaris com la Llibreria La Capona per seduïr nous lectors.

Per primera vegada i com a repte, Serra novel·la uns personatges històrics, amb biografia. El matemàtic Ferran Sunyer, tetraplèjic i autodidacta; les seves dues cosines, Maria i Àngels Carbona; i el pare d’aquestes. Un relat intimista, de relacions familiars que es viuen portes endins, però que no oblida l’entorn social i polític, especialment els anys de la posguerra.

 plans de futur

Precisament, la reproducció en un capítol d’un fet de 1948  (el premi Prat de la Riba) en plena clandestinitat a la casa de Puig i Cadafalch, és el que porta Màrius Serra a presentar la novel·la al Premi Sant Jordi. Un guardó que el situa al cim de l’èxit de la narrativa, sota l’aixopluc de l’Editorial Proa.

Tot i el premi i la campanya promocional que l’acompanya,  Serra defuig les etiquetes. És un home polifacètic: milers de mots encreuats, i col·laboracions en premsa, ràdio i televisió. “La cultura és conversa, creació, comunicació…”, afirma.

Llengua, cultura, pais 

Obert a parlar de tot, Serra assegura que vol viure en un pais “més lliure i més culte”. No s’arrisca a dir si serà més lliure, però sí preveu que pot ser “menys culte” per culpa d’uns polítics que fixen altres prioritats en aquest context de dificultats econòmiques.

També constata la pèrdua de qualitat de la llengua que parlem. Un empobriment davant del qual cal optar “amb més flexibilitat que rigidesa”. La seva recepta és ben simple: aconseguir que el català sigui una “llengua atractiva, joganera, sexi”, que sigui un model d’identitat social per als adolescents i joves d’aquest pais.

Màrius Serra tornarà el dia 15 de març a La Capona per presentar “Plans de futur” als lectors. Un regal de novel·la amb un matemàtic, una cadira de rodes i l’univers de Salvador Dalí, un personatge excèntric que juga un paper destacat en el desenllaç de la història. El final, però, no el puc explicar perquè encara no hi he arribat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here