14.8 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 25, 2024

L’expresidenta del Constitucional parla a Tarragona de la reforma laboral

La magistrada i directora tècnica de les Jornades, Rosa Maria Virolès; l'expresidenta del Tribunal Constitucional, Maria Emilia Casas, i la presidenta del Col·legi de Graduats Socials de Tarragona, Anna Maria Asama
La magistrada i directora tècnica de les Jornades, Rosa Maria Virolès; l’expresidenta del Tribunal Constitucional, Maria Emilia Casas, i la presidenta del Col·legi de Graduats Socials de Tarragona, Anna Maria Asama

Maria Emília Casas feia anys que no participava a les jornades dels graduats socials de Tarragona. Aquest dijous hi ha tornat, després de la seva etapa com a presidenta del Tribunal Constitucional. L’autora de la ponència que va retallar l’Estatut de Catalunya ha vingut a les jornades per abordar algunes qüestions polèmiques sobre les últimes reformes laborals.

Casas, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social per la Universitat Complutense de Madrid, ha tingut com a amfitriones la tarragonina Rosa Maria Virolès, magistrada de la Sala Quarta del Tribunal Suprem, i la presidenta del Col·legi de Graduats Socials de Tarragona, Anna Maria Asama.

La imatge que encapçala aquest article (tres dones presidint la trobada) ha servit a Casas per recordar que aquest divendres commemorem el 8 de març i que encara hi ha moltes desigualtats de gènere en salaris, contractació i mesures de conciliació. Casas, que va ser la primera dona en accedir a la presidència del Constitucional, va consolidar en aquella etapa arguments jurídics antidiscriminatoris per raó de gènere i favorables a la conciliació de la vida laboral i familar.

La sentència de l’Estatut

A Catalunya, se la recorda especialment per ser l’encarregada de redactar l’últim esborrany de la sentència sobre l’Estatut, la que retallava 14 articles i n’interpretava altres 27. Una ponència aprovada el 28 de juny de 2010 i que va ser àmpliament rebutjada en la ja històrica manifestació del 10 de juliol amb el lema “Som una nació. Nosaltres decidim”.

Dos anys després de deixar la presidència del Tribunal Constitucional i apartada del focus mediàtic, Casas ha estat a Tarragona davant d’un auditori format per graduats socials. Ha parlat dels canvis substancials de les condicions de treball i l’acomiadament col·lectiu. Una ponència no escrita, però exposada amb un extraordinari rigor tècnic i que ha acompanyat amb l’exposició de diversos problemes concrets.

Les jornades se celebren fins divendres a l'Hotel Ciutat de Tarragona. Fins al 2011 s'havien organitzat a la Ciutat de Repos i Vacances
Les jornades se celebren fins divendres a l’Hotel Ciutat de Tarragona. Fins al 2011 s’havien organitzat a la Ciutat de Repos i Vacances

Gran interès per la trobada 

La presència de Casas demostra la força de les Jornades de Dret del Treball i Seguretat Social de Tarragona, que enguany arriben a la divuitena edició, amb ponent de màxim prestigi i amb un rècord de 252 inscrits.

La direcció tècnica de la magistrada Rosa Maria Virolès durant quinze anys i l’empenta donada per l’expresident del Col·legi, Francesc Blasco, i la junta actual han aconseguit fer de Tarragona un punt de referència en aquest àmbit social i laboral.

Una trobada per debatre amb els millors especialistes les últimes reformes laborals que han provocat tanta polèmica entre els partits polítics i la ciutadania. Unes jornades que, al marge de les posicions concretes dels ponents, mereixen el reconeixement de la ciutat pel seu alt nivell.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here