14.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Montserrat Duch, Montserrat Abelló i el 8 de Març

La poetessa tarragonina, Montserrat Abelló, distingida amb el premi Montserrat Bertran que atorga ERC amb motiu del 8 de març
La poetessa tarragonina, Montserrat Abelló, distingida amb el premi Montserrat Bertran que atorga ERC amb motiu del 8 de març

Una historiadora i una poetessa. Montserrat Duch i Montserrat Abelló són dos noms propis de Tarragona en aquest 8 de marc de 2013, Dia Internacional de les Dones. Duch i Abelló són reconegudes per la seva tasca i pel seu compromís en la lluita pels drets de les dones.

Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània de la URV, ha rebut la distinció M. Antònia Ferrer que atorga la pròpia universitat. La recerca sobre la situació de les dones ha estat una de les línies de treball científic de Duch, tot i que potser és més coneguda pels seus llibres d’Història de Catalunya durant el segle XX. També ha estat la directora de la “Història de Tarragona” (2012) publicada en 6 volums.

Montserrat Duch recull el premi de la URV
Montserrat Duch recull el premi de la URV

La trajectòria política de Montserrat Duch també és destacada: va ser la primera dona regidora del seu poble, Constantí, i diputada al Parlament pel PSC especialitzada en temes educatius. El seu nom va sonar com a possible consellera d’Educació quan es va formar el govern Maragall, però després les discrepàncies amb la direcció del partit l’han allunyat de la vida política.

Montserrat Abelló, poetessa i traductora, va néixer a Tarragona fa 95 anys i rep la distinció Montserrat Bertran que atorga la secció local d’ERC. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Abelló ha viscut els moments històrics del pais de l’últim segle (República, Guerra, exili…) i utilitza la poesia com a canal per donar veu a la vida quotidiana de les dones. El guardó d’ERC recorda el nom de la pedagoga Montserrat Bertran, que impartia classes de català a l’etapa republicana.

Efectes de la crisi

Montserrat Duch i Montserrat Abelló, d’una banda, i M. Antònia Ferrer i Montserrat Betran, de l’altra, són els noms que representen ahir i avui la lluita contra les desigualtats de gènere, que la profunda crisi encara ha accentuat més en aspectes com els salaris, les condicions laborals i la conciliació de la vida familiar i professional. Les quatre dones, les premiades i les que duen el noms dels guardons, simbolitzen també la lluita per les llibertats i la democràcia.

Ara fa una setmana, Duch i Ferrer coincidien en l’acte de presentació del llibre que repassa la història de la Llibreria de la Rambla com espai cultural i polític alternatiu durant el franquisme. Quaranta anys després: Drets polítics, drets nacionals, drets socials i drets de les dones.

Montserrat Duch en l'acte de signatura del conveni Ajuntament-URV per editar la "Història de Tarragona" en sis volums
Montserrat Duch en l’acte de signatura del conveni Ajuntament-URV per editar la “Història de Tarragona” en sis volums
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here