9.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Bombes i feixistes a Tarragona

Imatge de Tarragona des de l'aire, quan era bombardejada per l'aviació italiana a la guerra civil
Imatge de Tarragona des de l’aire, quan era bombardejada per l’aviació italiana a la guerra civil

El 15 de gener de l’any vinent es complirà el 75è aniversari de l’entrada a Tarragona de les tropes franquistes. Per on van arribar els militars? Què van fer en aquelles primeres hores d’ocupació? Com estava la ciutat aquell dia?

Aquestes són algunes de les preguntes que busquen resposta entre les persones que van viure aquí el final de la guerra i, mesos abans, els bombardejos dels avions italians que donaven suport a Franco.

La iniciativa, impulsada per Elena Virgili, directora de la Biblioteca-Hemeroteca Municipal, sorgeix després de l’èxit de visitants a l’exposició “Catalunya bombardejada” que es va veure a principis d’aquest any a l’Antic Ajuntament.

En coordinació amb el director del Museu d’Història, Lluís Balart, i del director de l’Arxiu, Jordi Piqué, han decidit fer una crida als ciutadans que vulguin explicar la seva experiència. L’objectiu és enregistrar aquests testimonis perquè no s’oblidi mai el que va passar.

Un acord a cinc bandes

Els tres organismes municipals han buscat, a més, la col·laboració de la URV i TAC 12, de tal manera que un estudiant de quart de Ciències de la Comunicació, Marc Iglesias, està realitzant una feina que culminarà en l’edició d’un documental que es podrà veure a la televisió pública de Tarragona.

L'exposició "Catalunya bombardejada" es va veure a Tarragona el passat mes de gener
L’exposició “Catalunya bombardejada” es va veure a Tarragona el passat mes de gener

De moment, ja tenen localitzades una quinzena de persones disposades a explicar la seva història personal en un període especialment difícil, el que va dels primers atacs feixistes per aire a l’ocupació per terra dels militars que s’havien rebel·lat contra la República.

La historiografia més recent ha centrat les seves investigacions en múltiples aspectes de la guerra civil i de l’exili, i potser no tant en l’ocupació del territori per part de les tropes de Franco. La proximitat del 75è aniversari de l’entrada dels rebels a Tarragona és una ocasió magnífica, l’última, per mantenir viu el record d’aquelles dates.

A més del documental i de la conservació de les entrevistes realitzades, la intenció del Museu d’Història és organitzar una exposició a l’Antic Ajuntament a principis de l’any vinent per recordar el nefast hivern de 1939.

El ciutadans que vulguin oferir el seu testimoni, poden contactar a l’adreça electrònica bhmt@tarragona.cat, o bé al telèfon 977242 220.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here