23.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 16, 2024

Un hort de “petits pagesos” a Camp Clar

Professor i alumnes treballen la terra de l'hort de l'Escola Camp Clar (foto: el bloc de l'hort)
Professor i alumnes treballen la terra de l’hort de l’Escola Camp Clar (foto: el bloc de l’hort)

Preparar la terra, netejar, adobar, sembrar, plantar, regar… Això és el que fan fora d’horari lectiu els alumnes de l’Escola Camp Clar i sense sortir del recinte educatiu. Un hort molt especial, amb un pagès en cap, el professor Josep M. Masgoret, i cuidat  i mimat per desenes de petits pagesos.

L’hort escolar implica nens i nenes de P-3 a sisè de Primària. Està dividit en diferents àrees: hortalisses, verdures, plantes aromàtiques i medicinals, flors, hivernacle… Han plantat diversos arbres fruiters i hi ha fins a 78 espècies diferents. “I mai no hi hem trobat res xafat”, exclama amb orgull el professor Masgoret.

Els alumnes –amb unes característiques econòmiques i socials poc favorables- participen molt activament en l’experiència de l’hort, fins al punt que alguns també hi van els dissabtes al matí. Compaginen el treball i la diversió, l’aprenentatge i l’oci. És tot un descobriment per a ells, perquè el que han sembrat se l’acaben emportant a casa al cap d’uns mesos per menjar-se’l.

Dues noies netegen l'hort, que està distribuït en diverses zones (foto: el bloc de l'hort de Camp Clar)
Dues noies netegen l’hort, que està distribuït en diverses zones (foto: el bloc de l’hort de Camp Clar)

Ara, en plena primavera, és quan l’hort està més bonic. I ben aviat, abans de final de curs, els alumnes l’ensenyaran a mares i pares perquè vegin el que han plantat i com ha crescut en aquests mesos. Els nens aprenen a respectar la natura i fer de l’hort un espai de convivència amb els mestres.

Aquest projecte educatiu tan innovador de l’Escola Camp Clar, amb més d’un any de recorregut, va guanyar el 2012 un dels Premis IMET d’educació Josep Vives Ciurana. Amb una aportació econòmica de 1.200 €, el col·legi ha continuat amb l’experiència i ara espera millorar-la amb nous ajuts. Fins i tot, tenen un bloc amb notícies i fotografies: http://projectehorts.blogspot.com.es/

Un hort per a tothom

L’escola de Camp Clar compta amb una plantilla de 35 professors i uns 380 alumnes, el 60 % dels quals són de pares d’origen magribí. Aquesta circumstància encara avala més el reconeixement de l’any passat perquè l’hort millora la cohesió social i la preservació del medi natural.

Acte de presentació dels segons premis d'educació Josep Vives i Ciurana
Acte de presentació dels segons premis d’educació Josep Vives i Ciurana

L’Institut Municipal d’Educació (IMET), dirigit per Carles Cepero, convoca la segona edició dels premis amb el suport de Repsol. El cap de relacions externes de la companyia, Josep Bertran, recomana “fer una ruta pels centres educatius” per conéixer de ben a prop “l’esforç brutal” de les escoles bressol i els centres d’educació infantil i primària, malgrat les dificultats econòmiques del moment.

A la primera edició dels premis van participar 9 escoles amb 12 projectes. Hi ha tres categories: llars d’infants 0-3 anys; educació infantil segon cicle 3-6 anys; i educació primària 6-12 anys.

Els organitzadors confien en rebre enguany més projectes. I és que l’exemple de Camp Clar reconforta tots aquells que creuen que col·laborar amb el món educatiu és ajudar al progrés de la societat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. Això em fa recordar que la difunta escola Olga Xirinacs també tenia el seu hort escolar, i que Ensenyament, sense contemplacions, va arrasar l’hort i la canalla.
    No vull acabar de dir el que penso.

  2. Ho vam fer, ho fem i ho farem entre tots, però…………hi faltes tu, Jordi, que t’enviaren ben lluny, a sant Pere de Riudebitlles (em preguntava jo…. a on és aquest poble?…) Èrem els JM2 amb espenta, viatges amb el 4×4 a buscar terra………quedant-nos fins a les…… A tu amic i company Jordi GRÀCIES per la teva ajuda i per la paciència que vas tenir vers jo. GRÀCIES i t’espero aviat per treballar junts.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here