27.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

Pataquers de la URV: cinc anys i la millor diada

David Lobo (esquerra), cap de colla, i Martí Castillejo (dreta), president dels Pataquers de la URV, després de l'actuació (foto: E. Garcia Jardí)
David Lobo (esquerra), cap de colla, i Martí Castillejo (dreta), president dels Pataquers de la URV, després de l’actuació (foto: E. Garcia Jardí)

El color taronja envaeix el Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV). La colla castellera universitaria Pataquers de la URV celebra la diada del seu cinquè aniversari i ha aconseguit arrossegar a l’acte prop de 80 camises. El motiu d’aquesta crida massiva és ferm: dur a terme la millor diada de la seva història.  Malgrat que no podran portar a plaça cap castell de 7, ja que una dura caiguda que van patir la setmana passada els ha condicionat i els ha fet reduir expectatives, el repte no deixa de ser atractiu.

Els Pataquers estan acompanyats dels Ganàpies de la Universitat Autònoma de Barcelona (blau turquesa), els Marracos de la Universitat de Lleida (gris) i els Passerells del Tecnocampus de Mataró  (lila). Durant la diada les camises es fusionen i les pinyes es tornen multicolors. Tothom es dóna suport. Es respira bon ambient. Els taronges actuen a casa i són majoria, però moltes de les colles no han pogut comptar amb tota la gent que voldrien i això limita el seu programa. És comprensible. Es tracta de colles universitàries, i estem en plena època d’exàmens.

Tres castells de sis

Els de color taronja surten amb un 2de6 molt ben travat, que han consolidat enguany. “S’ha convertit en el castell insígne d’enguany”,  assegura Martí Castillejo, president de Pataquers. Es tracta del seu “màxim”, del millor castell que han alçat fins ara, i segons Castillejo, plantar-lo a primera ronda “demostra un punt de maduresa”.

En segona ronda  alcen el 5de6, després d’un peu desmuntat, i tanquen la seva actuació amb l’estrena del 4de6 amb l’agulla, molt celebrat.  David Lobo, cap de colla de Pataquers, valora “molt positivament” la diada, que considera que és la “cirereta” del “gran pastís” que ha representat aquesta temporada.  Lobo es mostra orgullós amb l’actitud dels taronges després de la caiguda soferta la setmana passada: “En cap moment hem tirat la tovallola, hem aixecat el cap i acabem de marcar la millor actuació de la nostra història”.

Imatge del 2 de 6 descarregat pels Pataquers en primera ronda (foto: E. Garcia Jardí)
Imatge del 2 de 6 descarregat pels Pataquers en primera ronda (foto: E. Garcia Jardí)

Pel que fa a la resta de colles, els castells plantats, en línies generals, no pateixen en excés. Sí que podem destacar algunes dificultats del pom de dalt a l’hora de pujar, com en el cas del 2de5 dels Passerells, en què l’acotxadora va tenir alguns problemes a l’alçada de dosos, que va saber solucionar, i que simplement van allargar més del compte l’execució del castell. En definitiva, diada amb tots els castells descarregats, sense cap caiguda i de caràcter molt festiu.

Un moviment que creix

Pataquers va néixer a Reus a finals de l’any 2007, a partir d’un correu electrònic que va circular per la xarxa, en què un grup d’estudiants de la URV destacaven que volien fer castells a la seva universitat. Així doncs, estudiants de diverses carreres es van trobar davant de la Facultat de Medicina de Reus, a la plaça de la Patacada, per fundar la colla.

Detall de l'escut dels Pataquers (foto: E. Garcia Jardí)
Detall de l’escut dels Pataquers (foto: E. Garcia Jardí)

No es tractava d’un fenòmen nou, sinó que “es basava en l’experiència a Girona amb els Xoriguers, i a Barcelona amb els Ganàpies de la Universitat Autònoma i els Arreplegats de la Zona Universitària”, tal com ens destaca Castillejo. En aquest sentit, els Ganàpies foren els pioners, l’any 1994, en fundar una colla castellera univesitària. Actualment, el panorama ocupa gran part de la geografia catalana i compta ja amb 9 colles (enguany s’hi han sumat els Engrescats de la Ramon Llull a Barcelona i els Llunàtics de la Universitat Politècnica de Catalunya a Vilanova i la Geltrú).

Un pom de dalt de “200 quilos”

Les diferències entre les colles castelleres universitàries i la resta que conformen el món casteller són remarcables. El president de Pataquers, Martí Castillejo, que també és membre dels Xiquets de Reus, en destaca el volum de gent, els horaris, i els condicionants tècnics. Pel que fa a aquests darrers, creu que “un pom de dalt que et pesi prop de 200 quilos, amb una canalla d’entre 18 i 23 anys” condiciona, tan a nivell de pes com de tècnica, les estructures, i considera que aquesta és una de “les grans diferències” amb la resta del món casteller.

Castillejo assegura que, en les XVII Jornades de Prevenció de Lesions en el món casteller, celebrades a Tarragona, i que van coorganitzar, entre d’altres, amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, van arribar a la conclusió que “un 2de6 universitari equival, per pes i alçades, a un 2de7 de la resta de colles castelleres”. Quant a nivell organitzatiu, el president de Pataquers assegura que no hi ha grans diferències amb la resta de colles.

A més, molts dels qui fan castells universitaris, també formen part d’altres colles. En aquest sentit, Castillejo  assegura que compten amb gent dels Xiquets de Tarragona, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, dels Nois de la Torre i fins i tot dels Esperxats de l’Estany. El president de Pataquers es resisteix a parlar dels castells universitaris com una escola de castells, però sí afirma que és “un bon punt d’iniciació a nivell tècnic i de consciència en el món casteller”.

Una gran festa d’aniversari

La diada es tanca amb els tradicionals pilars i un 4de5 integrat per membres de les quatre colles que han participat en l’actuació. Pel que fa als taronges, foto de grup i càntics de “tots som pataquers”. Després d’assolir amb escreix els objectius marcats la festa per aquesta nit està assegurada. Tot seguit marxen cap al Camp de Mart, on realitzaran un Ball de Gralles (enguany és el primer de la seva història que compten amb grup de grallers propi) i diferents activitats lúdiques, que seran el pretext d’una festa que es preveu mogudeta.

Foto de grup dels Pataquers de la URV al final de l'actuació (foto: E. Garcia Jardí)
Foto de grup dels Pataquers de la URV al final de l’actuació (foto: E. Garcia Jardí)

Resum diada:

Pataquers de la URV: 2de6, 5de6, 4de6a, 2pde4.

Ganàpies UAB: 4de6, 2de6, 5de6.

Marracos UdL: 3de5na, 2de5, id4de5na, 4de5na.

Passerells TCM: 3de5n, 2de5, 4de5n.

(a): castell amb agulla    (n): castell nét     (na): castell nét i amb agulla     (id): intent desmuntat

Tot seguit podeu veure una mostra de fotografies dels Pataquers i les altres colles participants:

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here