23.5 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 13, 2024

Els amics tarragonins de Cristòfol Colom

El nou espai del Museu del Port dedicat a Cristòfol Colom i Miquel Ballester (foto: Manel Caro, Port de Tarragona)
El nou espai del Museu del Port dedicat a Cristòfol Colom i Miquel Ballester (foto: Manel Caro, Port de Tarragona)

El mateix dia que Cristòfol Colom es penja la samarreta del Barça a la seva imponent estàtua davant del port de Barcelona –negoci d’una multinacional-, el personatge històric atraca al Museu del Port de Tarragona de la mà d’un bon amic seu, el tarragoní Miquel Ballester. El recinte cultural suma, d’aquesta manera, un nou element d’interès per visitar-lo.

La relació del famós navegant amb Tarragona passa per la figura de Miquel Ballester, mariner i mercader de professió. Els dos es coneixen a Mallorca i els dos compartiran la segona expedició al continent americà, el 1493. La seva amistat queda reflectida amb un relleu a la nova vitrina del Museu del Port, que també inclou un giny per obtenir canya de sucre i una reproducció a escala d’una carabel·la colombina, cedida per un particular.

Passió pel navegant 

Aquesta relació entre Colom i Ballester hauria passat desapercebuda si no fos per la intensa feina de recerca d’un altre tarragoní, Ernest Vallhonrat, que va dedicar-se durant més de 30 anys a treballar amb arxius d’arreu del món. Va visitar més de 50 ciutats d’Europa i Amèrica buscant documentació, va promoure unes jornades de debat el 2007 i va presentar el llibre Miquel Ballester, l’amic tarragoní de Cristòfol Colom, poc abans de morir a finals de 2011.

El president del Port s'adreça als assistents en l'acte d'inauguració del nou espai. Al centre, la vídua d'Ernest Vallhonrat (foto: Manel Caro, Port de Tarragona)
El president del Port s’adreça als assistents en l’acte d’inauguració del nou espai. Al centre, la vídua d’Ernest Vallhonrat (foto: Manel Caro, Port de Tarragona)

La seva vídua, Visitació Juárez, esdevé la protagonista de l’acte d’inauguració del nou espai del Museu del Port: “L’esforç de tants anys de recerca es veu ara recompensat”, assegura molt agraïda la persona que va acompanyar Vallhonrat en els seus viatges.

Un altre mar

El Port de Tarragona, que “viu bàsicament de cara al Mediterrani, també mira l’Atlàntic amb episodis com aquest”, comenta la directora del museu Mercè Toldrà davant d’un auditori amb més de 150 persones –alguns historiadors- i representants polítics de l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat.

El president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu, fa un reconeixement especial de la feina de Vallhonrat i de la seva vídua, que el va seguir arreu, moguts per la passió pel personatge de Colom. I aprofita per reiterar el missatge d’obertura del Port a la ciutat i al territori a través dels seus espais culturals. En un any, 90.000 persones han visitat els recintes del Moll de Costa.

La feina d’Ernest Vallhonrat suma un nou valor a aquest “passeig de la cultura” a la vora del mar. I per celebrar-ho, la seva família convida els assistents a un bon rom que tanca l’acte.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here