17.7 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

De BCN World als Camins de Ronda

L'empresari Enrique Bañuelos, el conseller d'Economia Andreu Mas-Colell i el conseller delegat de Veremonte, Xavier Adserà, a la presentació de BCN World a Tarragona
L’empresari Enrique Bañuelos, el conseller d’Economia Andreu Mas-Colell i el conseller delegat de Veremonte, Xavier Adserà, a la presentació de BCN World a Tarragona

Tarda de grans contrastos a Tarragona. Dues maneres de gestionar el territori, dues maneres d’entendre el turisme es confronten -o es complementen- amb mitja hora de diferència i a escassa distància.

Al centre de la ciutat, la Cambra de Comerç de Tarragona es prepara per acollir l’acte més mediàtic de la història d’aquestes comarques comparable, salvant les distàncies, a la presentació el pròxim dilluns de la nova estrella futbolística del Barça.

A quarts de quatre, al voltant de la Cambra ja es nota que és un dia excepcional: molts cotxes oficials; xofers en conversa distesa; unitats mòbils de mitjans de comunicació; alguna furgoneta amb antena parabòlica; guàrdies de seguretat a la porta; agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana; una dotzena llarga de manifestants darrera una pancarta…

Un cop a dins, més enrenou. Dues hostesses acrediten tothom que ha d’entrar a la sala d’actes de la Cambra. Només deixen passar periodistes. Càrrecs polítics, com Fede Adan, president del Consell Comarcal del Tarragonès, o diputades al Parlament com Hortènsia Grau (IC), no poden accedir-hi, de moment. Homes de negre amb walkie talkie es reparteixen el control de l’espai.

Expectació mai vista 

De la sala han retirat dues fileres de seients per poder acomodar càmeres de televisió (al final, seran vuit) i els representants dels mitjans (més de 50 periodistes i fotògrafs). Al cap d’uns minuts apareixen els protagonistes amb el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell al capdavant, per fer-se la fotografia. Seran més de cinc minuts de flaixos sense parar.

A la taula hi ha els responsables de Veremonte, els tres grups inversors al projecte, el conseller d'Economia i el president de la Cambra de Comerç (foto: Europa Press)
A la taula hi ha els responsables de Veremonte, els tres grups inversors al projecte, el conseller d’Economia i el president de la Cambra de Comerç (foto: Europa Press)

Mentrestant, la resta d’assistents a l’acte accedeix a la sala i entre les cares conegudes es poden veure representants institucionals, directius de Port Aventura, els líders d’UGT i CC.OO. a Tarragona, representants del sector turístic de la Costa Daurada i fins i tot el president de l’AEQT, Joan Pedrerol.

L’amfitrió Albert Abelló obre l’acte i presenta els convidats estrella: l’empresari valencià Enrique Bañuelos que impulsa amb Veremonte el projecte BCN World; el conseller delegat Xavier Adserà; i els tres primers socis que s’apunten a la inversió inicial: els xinesos de Melco, els espanyols de Meliá i els britànics Value Retail.

Mas-Colell saluda el projecte –tot i que s’ha passat dels sis complexos d’hotels, casinos i botigues a només un-. Ressalta amb ironia que els promotors no han demanat modificar la llei del tabac –el 31 de maig és el Dia Sense Fum– i reitera el compromís del Govern a desenvolupar noves ofertes turístiques per arribar a nous mercats.

Com que el temps empaita i els detalls del projecte BCN World ja s’explicaran a tots els mitjans de comunicació, marxo de la sala a corre cuita per anar a buscar –fent cas al conseller- una altra oferta turística sense sortir de Tarragona. Una proposta, això sí, més tranquil·la i més sostenible.

El fotògraf Rafel López-Monné amb la revista Descobrir Catalunya del mes de juny als jardins de Tamarit
El fotògraf Rafel López-Monné amb la revista Descobrir Catalunya del mes de juny als jardins de Tamarit

Als jardins de Tamarit, el fotògraf i geògraf tarragoní, Rafael López-Monné, presenta el seu darrer treball sobre els camins de ronda a la revista Descobrir Catalunya. Al costat del mar i dels pins, amb el so de les onades de fons i la bellesa de la pedra del castell, l’expert repassa l’ús històric d’aquests camins, la seva funció actual i el repte més immediat: “Què fem amb ells? Els urbanitzem amb fanals i baranes i els convertim en una mena de passeig marítim?”.

El mar, a poc a poc 

López Monné signa els quatre reportatges de la revista, que situa en portada el camí de ronda de Tarragona i la imatge de Tamarit, i que ofereix unes fotografies espectaculars de la costa menys coneguda. “Una alternativa de turisme respectuós amb el territori”, afirma Joan Morales, director de la publicació.

El director de Descobrir Catalunya, Joan Morales, entre l'autor dels reportatges dels camins de ronda i la regidora de Turisme, Pat Anton
El director de Descobrir Catalunya, Joan Morales, entre l’autor dels reportatges dels camins de ronda i la regidora de Turisme, Pat Anton

Posar en valor la riquesa i el patrimoni d’aquests camins és un objectiu vital de López-Monné, que a Tarragona s’ha encarregat de recuperar, senyalitzar i difondre la xarxa que configura l’anella verda. Els camins són un actiu d’oferta turística diferent al de sol i platja, que forma part de la tradició paisatgística i cultural del país.

Només hi ha un risc: la massificació i el mal ús que se’n faci. Com a mesura preventiva, el fotògraf demana la regulació perque tan sols es pugui anar a peu per espais com el Bosc de la Marquesa.

En contrast amb l’acte de la Cambra de Comerç, a Tamarit només fan acte de presència dos mitjans de comunicació (TAC 12 i FET a TARRAGONA), però la revista i l’autor compten amb el suport de la regidora de Turisme, Pat Anton, decidida a situar a la ciutat com a referent d’història viva.

En contrast amb la gernació, el soroll i les aglomeracions de la presentació a la Cambra, a Tamarit s’agraeixen el sol i el vent de mitja tarda i la tranquil·litat i el ritme pausat de l’entorn de la piscina i la gespa.

Tarda de contrastos: BCN World i Camins de Ronda. Dues maneres d’entendre el territori, dues maneres de gestionar el turisme. “No són incompatibles, poden conviure els dos models, si es fan bé les coses”, assegura López-Monné. La conversa no s’acabaria mai, però Tamarit et convida a enfilar el camí de la costa fins al Miracle. Les últimes llums del dia prometen imatges espectaculars.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here