20.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

El Concurs aposta pels castells descarregats

Imatge de l'entrada a la Tarraco Arena Plaça l'any passat (foto: J. Ardila)
Imatge de l’entrada a la Tarraco Arena Plaça l’any passat (foto: J. Ardila)

Un any i mig abans del Concurs de Castells de 2014, l’Ajuntament de Tarragona ja ha fet pública la nova taula de puntuacions, elaborada pels divuit membres de la Comissió Assessora del Concurs. Una feina intensa que ha donat com a resultat una taula de puntuacions que presenta diverses novetats destacables i canvis respecte al model anterior.

A grans trets, la nova taula de puntuacions premia els castells descarregats i les actuacions amb tres estructures. De fet, la progressió matemàtica utilitzada fa que es penalitzin les actuacions amb només dos castells. D’aquesta manera, al Concurs de Castells les colles hauran de pensar bé la seva estratègia i apostar per aquells castells que saben que podran descarregar. Amb la nova taula l’emoció està assegurada i, en molts casos, hi haurà concurs fins a la darrera ronda.

Després dels diversos canvis que s’han anat introduint en les darreres edicions, la voluntat d’enguany ha estat començar des de zero, revisar la taula de dalt a baix i acordar no modificar-la, com a mínim, fins al primer trimestre de 2015. Una de les novetats de la taula és el seu nou aspecte, dividint els 39 castells puntuats en 7 grups i 17 subgrups en funció de la seva dificultat. Aquesta divisió no tindrà cap incidència real al Concurs però si que ajudarà a castellers i públic a entendre millor els salts de nivell entre grup i grup. De fet, un dels objectius de la Comissió ha estat simplificar la taula, fent-la el més entenedora possible i arrodonint les puntuacions a 0 i 5.

Imatge d'un dels membres de la canalla dels Castellers de Vilafranca celebrant la victòria al Concurs del 2012. (foto: J.Ardila)
Imatge d’un dels membres de la canalla dels Castellers de Vilafranca celebrant la victòria al Concurs del 2012. (foto: J.Ardila)

Un altre dels canvis destacats és la puntuació del 7 de 8. Aquest castell, que es va introduir a la taula per primera vegada l’any passat, s’ha situat entre el 3 de 8 i el 2 de 8 amb folre, amb 635 punts si es descarrega. Abans, el castell estava situat entre el pilar de 7 amb folre i el 5 de 8.

També, per primera vegada, els castells amb agulla i aixecats per sota carregats tenen una penalització menor que la resta de castells carregats. Entre un castell descarregat i carregat la penalització és del 17%, mentre que si és un castell amb l’agulla o aixecat per sota, la penalització per només carregar-lo serà del 9%. D’aquesta manera es posa en valor la dificultat tècnica que tenen aquestes construccions per sobre de la resta.

El director del Concurs de Castells, Xavi González, ha destacat que “els membres de la Comissió han vingut a les reunions sense camisa, han treballat sense mirar les necessitats de les seves colles”. Hi ha hagut consens en pràcticament tots els temes i la majoria s’han aprovat per unanimitat.

El Concurs del 2014, de tres dies

La nova taula de puntuacions es començarà a aplicar l’1 de setembre d’enguany. A partir de llavors, i fins al 31 d’agost de l’any vinent, totes les actuacions puntuaran pel rànquing del Concurs. A més, com a novetat, la nova taula ja s’utilitzarà al Concurs de Castells de Torredembarra, que es farà el 6 d’octubre d’aquest 2013. De fet, membres dels Nois de la Torre també han participat a les reunions de la Comissió Assessora. Tot plegat s’emmarca en la Biennal de Castells, que té l’objectiu d’ompli el buit dels anys que no hi ha Concurs.

L’objectiu final és crear vincles amb el Concurs-7 i integrar-lo al Concurs de Castells de Tarragona. Això farà que l’any vinent el concurs tingui tres dies de durada: la jornada de dissabte i diumenge i el Concur7 el cap de setmana abans. D’aquesta manera, al Concurs de l’any vinent hi participaran una quarantena de colles. Tot i això, encara s’hi està treballant i no s’han donat més detalls.

La nova taula de puntuacions del Concurs de Castells
La nova taula de puntuacions del Concurs de Castells
Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here