19.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

L’autèntic edifici de l’EOI de Tarragona

Aquest divendres i dissabte s’organitzen unes jornades de portes obertes a la Chartreuse, després de més de dos anys de remodelació per acollir l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona.  Tothom que ho desitgi podrà visitar les instal·lacions de l’antiga fàbrica de licors. Coincidint amb aquesta activitat, el FET a TARRAGONA publica un article d’opinió de RAFAEL MUÑOZ MELGAR, inspector del centre educatiu.

Les obres a l'interior de la Chartreuse ja s'han acabat. En breu, l'Ajuntament donarà les claus a la Generalitat, propietària de l'edifici
Les obres a l’interior de la Chartreuse ja s’han acabat. En breu, l’Ajuntament donarà les claus a la Generalitat, propietària de l’edifici

Més de vint anys de tertulià a Tarragona Ràdio, els últims amb l’amic Ricard Lahoz, em vam convertir en “expert” en l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona. Van ser tantes les tertúlies en què el tema de la ubicació de l’escola era protagonista dels micròfons que, sovint, en feiem broma dient que quant per fi tingués ubicació la tertúlia hauria de reduir-se en perdre un dels seus temes estrella.

Quan un dels meus fills va ser alumne de l’escola vaig tenir l’oportunitat de conèixer una altra dimensió del centre, i vaig poder valorar la dedicació del personal, docent i no docent, a un alumnat nombrós i força divers en un edifici -i parlo de fa anys- que necessitava un trasllat urgent.

Ara, tinc el privilegi de ser l’inspector del centre i la meva visió s’ha ampliat i amb el coneixement profund d’una de les millors escoles d’idiomes del país i de l’estat.

Sé que el que diré no és notícia que “vengui”. De fet algun mitjà ja ha rebutjat aquestes línies. Suposo que allò que no és polèmic no interessa a segons qui. I està clar que jo també podria parlar de la precarietat de l’edifici actual, de l’esperança del nou edifici, del perquè durant vint i cinc anys es projectaven ubicacions que mai no arribaven a bon port….

Els grans valors de l’EOI 

Però és que penso que tanta tinta sobre un edifici de pedra ens ha fet desdibuixar, quan no ignorar l’autèntic edifici de l’EOI de Tarragona: l’edifici de les pedres vives, l’edifici bastit per una comunitat educativa que dia rere dia consolida els seus fonaments i les seves estructures amb materials intangibles però reals: il·lusió, professionalitat, eficiència i eficàcia…

La reforma de l'edifici ha preservat tots els seus elements patrimonials de gran valor
La reforma de l’edifici ha preservat tots els seus elements patrimonials de gran valor

Crítics sovint, però sempre disposats a donar el millor de sí mateixos en un projecte compartit de centre que respon als plantejaments institucionals i que ha consolidat una sinèrgia en l’acció combinant els diferents sectors i òrgans per complir les finalitats preteses

Una gran comunitat 

Una quarentena de professors i professores, liderats per un equip directiu que només en la intimitat del despatx ha mostrat algun signe de cansament, per sortir després amb el posat seré que tenen la gran majoria dels nostres docents. Administratives i conserges als qui he vist donant molt més del que reben i sentint-se part d’un col·lectiu que treballa conscient de que l’important, el punt final, l’objectiu únic és l’alumne.

I no és fàcil. Gairebé 3.000 alumnes repartits en 108 grups. Set idiomes: Espanyol per a estrangers, Català per a no catalanoparlants, Alemany, Francès, Àrab, Rus i Anglès. Per no parlar dels cursos d’estiu, dels monogràfics, de les proves de  nivell, i de tants serrells que pengen d’un centre d’aquestes dimensions.

Aquesta és una de les sales  emblemàtiques de la Chartreuse, que acollirà la biblioteca de l'EOI
Aquesta és una de les sales emblemàtiques de la Chartreuse, que acollirà la biblioteca de l’EOI

I paradoxalment aquesta EOI de la que només parlem del seu trasllat, és –malgrat les seves velles instal·lacions- la única en tota Catalunya i en tot l’Estat espanyol que ha obtingut la certificació ISO de qualitat. Treballa, a més, en el Programa de Millora Contínua i Qualitat, al que està adscrita. El manteniment i seguiment d’aquesta qualitat només és possible per la dedicació que esmerça el conjunt del professorat, amb la direcció al capdavant, dedicació que sovint comporta la realització d’hores fora del marc horari establert.

Aquest és, doncs, l’autèntic edifici de l’EOIT. Un edifici viu que hostatja uns resultats que en el cas dels alumnes oficials, estan per sobre de la mitjana de Catalunya, tant si es prenen en consideració els percentatges corresponents a alumnes aprovats sobre presentats, com els d’aprovats en el seu conjunt, sobre matriculats.

Resultats, entesos en sentit ampli (aprenentatges dels alumnes, satisfacció de la comunitat educativa, etc.) i interpretats en el context, que permeten conèixer el valor afegit que aporta la gestió del centre i relacionar aquest valor afegit amb un excel·lents processos d’aula i tutoria.

rafa muñoz

  Rafael Muñoz Melgar.  Inspector d’educació

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

4 COMMENTS

  1. Moltes gràcies al Ricard per haver donat al nostre inspector, en Rafa Muñoz, la possibilitat de dir en veu alta i clara el que pensa de nosaltres de manera franca. Fa temps que ens coneixem i sabem que no és d’aquelles persones que parla per parlar o tira flors només per adornar les catifes.

  2. Enhorabona per l’article de l’inspector Rafael Muñoz. Resumeix molt bé els valors del professorat, alumnes i direcció de l’EOI, la seva implicació i treball per tenir una excel·lent Escola Oficial d’Idiomes que es completarà amb el nou edifici.

  3. Des de Reus una felicitació a Tarragona! .Enhorabona, finalment ha arribat la tan esperada i merescuda EOIT. Rafa Muñoz com a inspector un #olepertu .Un altre per la directora Iolanda Scott i tot el seu equip de professionals per la fe,la paciència i la gran professionalitat !!! Van venir a Reus molts d’ells per impartir formació al professorat del Baix Camp. Moltes felicitats a tots !!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here