Esmorzar a quarts de deu al Cafè i Caliu, a la Casa d’Acollida Sant Auguri. Com cada dia, des de fa dos anys, voluntaris de Càritas hi serveixen desenes de cafès amb llet, pastes i entrepans entre les persones acollides per la Fundació Bonanit.
Aquesta vegada, però, també serveixen l’esmorzar als patrons de la fundació que s’han citat a l’immoble de la Part Alta per comprovar el funcionament de la cafeteria i després analitzar la memòria de la setena campanya d’un projecte que té com a principal objectiu oferir un sostre i alguna cosa més a les persones sense llar de Tarragona.
La reunió del patronat no es fa per caprici a la Casa Sant Auguri. Els seus responsables tenen damunt la taula la remodelació de les plantes superiors de l’edifici i el condicionament d’uns quinze llits per atendre directament les persones necessitades. El president de la fundació, Antoni Coll, creu que les obres estaran enllestides al novembre.
Coll fa la visita a la casa acompanyat de patrons com José Luis García, Antoni Vives i Luis de Grandes, i representants d’institucions com Victòria Pelegrín (Ajuntament de Tarragona) i Robert Vendrell (Consell Comarcal). També hi participen Lluís Aranda, que representa Càritas Diocesana; Carles Alegret, en nom de la fundació Santa Tecla; i l’economista Xavier Mas –que fa les funcions de tresorer- i l’advocat Òscar Busquets –que actua com a secretari-.
Les xifres de la campanya
El Cafè i Caliu funciona tot l’any i ofereix al voltant d’un centenar d’esmorzars, de mitjana. El programa Bonanit es concentra en els sis mesos més freds, de principis de novembre a finals d’abril, i s’ha ubicat fins ara exclusivament a la Pensió Carmen i, més recentment, a la Pensió Alhambra. Aquesta temporada han atès 357 persones, el 90 % de les quals són homes.
L’obertura del Centre Sant Auguri suposarà incrementar el nombre de places. La memòria de l’última campanya revela un increment de les pernoctacions superant les 4.000; la majoria d’usuaris ja van ser atesos l’any anterior; el 55% són catalans o espanyols, i prop d’un 20 % han nascut a l’Europa de l’Est.
Teresa Beà, que gestiona el Cafè i Caliu i coneix de primera mà les problemàtiques detectades, parla de l’”exclusió severa” d’aquestes persones, amb problemes d’alcohol, drogues i/o malalties mentals. La franja d’edat majoritària se situa entre els 35 i els 50 anys, però han atès joves a partir dels 19.
Molts estan sense feina des de fa temps. Havien treballat a la construcció o al camp. Alguns busquen feina on sigui, però altres ja n’han desistit. Dormen a caixers, cases mig derruïdes, d’okupes, o en qualsevol racó de la via pública.
Atenció bàsica
El projecte Bonanit ofereix un mínim d’una setmana d’allotjament, alimentació i higiene, amb el suport de l’ajuntament (dinars) i la donació d’una entitat (sopars). La vuitena campanya arrencarà a la tardor amb nous llits a la Casa Sant Auguri, que s’afegiran a les habitacions de les pensions.
D’aquesta manera, Teresa Beà i altres professionals i voluntaris de Càritas podran oferir una atenció més singularitzada als usuaris: informar, orientar, assessorar i acompanyar en cada cas.
La feina no s’acaba: cada dia que passa, el carrer esdevé per a més persones el lloc normal on viure. La Fundació Bonanit amplia el sostre per atendre més necessitats!