28.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

Bonanit: més sostre per atendre més necessitats

La Fundació Bonanit remodelarà les plantes superiors de la Casa Sant Auguri per disposar d'uns 15 llits per a persones que dormen al carrer
La Fundació Bonanit remodelarà les plantes superiors de la Casa Sant Auguri per disposar d’uns 15 llits per a persones que dormen al carrer

Esmorzar a quarts de deu al Cafè i Caliu, a la Casa d’Acollida Sant Auguri. Com cada dia, des de fa dos anys, voluntaris de Càritas hi serveixen desenes de cafès amb llet, pastes i entrepans entre les persones acollides per la Fundació Bonanit.

Aquesta vegada, però, també serveixen l’esmorzar als patrons de la fundació que s’han citat a l’immoble de la Part Alta per comprovar el funcionament de la cafeteria i després analitzar la memòria de la setena campanya d’un projecte que té com a principal objectiu oferir un sostre i alguna cosa més a les persones sense llar de Tarragona.

La reunió del patronat no es fa per caprici a la Casa Sant Auguri. Els seus responsables tenen damunt la taula la remodelació de les plantes superiors de l’edifici i el condicionament d’uns quinze llits per atendre directament les persones necessitades. El president de la fundació, Antoni Coll, creu que les obres estaran enllestides al novembre.

Imatge d'una de les habitacions que seran condicionades amb llits per a persones sense sostre (foto: Fundació Bonanit)
Imatge d’una de les habitacions que seran condicionades amb llits per a persones sense sostre (foto: Fundació Bonanit)

Coll fa la visita a la casa acompanyat de patrons com José Luis García, Antoni Vives i Luis de Grandes, i representants d’institucions com Victòria Pelegrín (Ajuntament de Tarragona) i Robert Vendrell (Consell Comarcal). També hi participen Lluís Aranda, que representa Càritas Diocesana; Carles Alegret, en nom de la fundació Santa Tecla; i l’economista Xavier Mas –que fa les funcions de tresorer- i l’advocat Òscar Busquets –que actua com a secretari-.

Les xifres de la campanya 

El Cafè i Caliu funciona tot l’any i ofereix al voltant d’un centenar d’esmorzars, de mitjana. El programa Bonanit es concentra en els sis mesos més freds, de principis de novembre a finals d’abril, i s’ha ubicat fins ara exclusivament a la Pensió Carmen i, més recentment, a la Pensió Alhambra. Aquesta temporada han atès 357 persones, el 90 % de les quals són homes.

L’obertura del Centre Sant Auguri suposarà incrementar el nombre de places. La memòria de l’última campanya revela un increment de les pernoctacions superant les 4.000;  la majoria d’usuaris ja van ser atesos l’any anterior; el 55% són catalans o espanyols, i prop d’un 20 % han nascut a l’Europa de l’Est.

A les dues plantes superiors de l'edifici hi ha diferents habitacions, que ara no s'utilitzen (foto: Fundació Bonanit)
A les dues plantes superiors de l’edifici hi ha diferents habitacions, que ara no s’utilitzen (foto: Fundació Bonanit)

Teresa Beà, que gestiona el Cafè i Caliu i coneix de primera mà les problemàtiques detectades, parla de l’”exclusió severa” d’aquestes persones, amb problemes d’alcohol, drogues i/o malalties mentals. La franja d’edat majoritària se situa entre els 35 i els 50 anys, però han atès joves a partir dels 19.

Molts estan sense feina des de fa temps. Havien treballat a la construcció o al camp. Alguns busquen feina on sigui, però altres ja n’han desistit. Dormen a caixers, cases mig derruïdes, d’okupes, o en qualsevol racó de la via pública.

A més de llits, l'atenció inclou els servei de bugaderia (foto: Fundació Bonanit)
A més de llits, l’atenció inclou els servei de bugaderia (foto: Fundació Bonanit)

Atenció bàsica 

El projecte Bonanit ofereix un mínim d’una setmana d’allotjament, alimentació i higiene, amb el suport de l’ajuntament (dinars) i la donació d’una entitat (sopars). La vuitena campanya arrencarà a la tardor amb nous llits a la Casa Sant Auguri, que s’afegiran a les habitacions de les pensions.

D’aquesta manera, Teresa Beà i altres professionals i voluntaris de Càritas podran oferir una atenció més singularitzada als usuaris: informar, orientar, assessorar i acompanyar en cada cas.

La feina no s’acaba: cada dia que passa, el carrer esdevé per a més persones el lloc normal on viure.  La Fundació Bonanit amplia el sostre per atendre més necessitats!

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here