12.5 C
Província de Tarragona
Dilluns, novembre 29, 2021

El primer comiat de Joan Mª Garcia Girona

Joan Mª Garcia Girona, director del centre de producció de BASF Tarragona, a l'embarcació Tarragona Blau i fent explicacions de la visita als terrenys industrials del Port
Joan Mª Garcia Girona, director del centre de producció de BASF Tarragona, a l’embarcació Tarragona Blau i fent explicacions de la visita als terrenys industrials del Port

Joan Maria Garcia Girona ha començat a acomiadar-se de Tarragona, del territori, de les seves institucions, entitats i societat civil. El director del centre de producció de BASF a La Canonja ja prepara les maletes per marxar a finals de juliol a viure a una urbanització situada entre Johannesburg i Pretòria i treballar com a nou màxim responsable de la companyia per a Sudàfrica i tota l’àrea subsahariana.

El primer comiat de Garcia Girona comença a bord del Tarragona Blau, la barca comandada per Lluís Palau que fa passejades per les aigües del port. Els convidats són els membres del Consell Cívic Consultor (CCC), l’òrgan creat fa divuit anys per BASF per tenir una relació més directa amb la gent del territori.

Imatge del tanc de propà a les instal·lacions de BASF al Port de Tarragona
Imatge del tanc de propà a les instal·lacions de BASF al Port de Tarragona

Relaxat

Amb vestit però sense corbata, un somriure gairebé permanent i micròfon en mà, l’alcoverenc fa de guia i explica les bondats del segon port de l’Estat espanyol pel que fa a productes químics. L’embarcació s’apropa a l’ampliació espectacular del Moll de la Química i s’atura davant els terrenys de BASF -d’unes quatres hectàrees- per comprovar les dimensions d’un gran tanc de 40.000 metres cúbics que emmagatzema el propà procedent d’Algèria.

Tarda-vespre amb temperatures d’estiu i aigües força calmades. A la dreta, la impotent terminal de contenidors i darrera les instal·lacions industrials de BASF al polígon sud. Després el pantalà de Repsol i al fons, la silueta de Port Aventura. “Els alemanys no acaben d’entendre la cohabitació del polígon químic més gran del sud d’Europa amb el parc temàtic més important del sud d’Europa”, afirma orgullós Garcia Girona.

Obres d'ampliació del Moll de la Química, un projecte necessari per mantenir la competitivitat, segons Garcia Girona
Obres d’ampliació del Moll de la Química, un projecte necessari per mantenir la competitivitat, segons Garcia Girona

El Tarragona Blau surt de la bocana i s’aproxima a la monoboia, on els grans petroliers descarreguen el producte que arriba a terra a través d’un emissari submarí d’1,7 quilòmetres. Aigües més mogudes, ambient relaxat, copa de cava i un “em marejo una mica” que fa riure tothom.

Satisfet

Al cap d’una hora, en terra ferma, a l’ajuntament de La Canonja, l’encara director de BASF Tarragona fa el primer discurs de comiat dels molts que haurà de pronunciar en un mes i mig. Agraïments als membres del CCC, missatge per continuar amb la tasca realitzada amb la que serà la seva substituta, i balanç satisfactori d’una etapa de set anys i mig que s’acaba.

Moments delicats: la reestructuració que va obligar al tancament de dues plantes, però que ara deixa el complex de Tarragona com “un centre estratègic” per a la companyia. Moments il·lusionants: el procés de segregació de La Canonja que culmina amb la plena independència.

Objectius assolits: la connexió ferroviària amb el tercer fil –malgrat els dubtes dels últims dies-; la neteja de les rieres; i el projecte per tractar les aigües residuals de La Canonja.

Garcia Girona amb alguns membres del Consell Cívic Consultor de BASF, en el seu acte de comiat
Garcia Girona amb alguns membres del Consell Cívic Consultor de BASF, en el seu acte de comiat

“Ser d’aquí ha estat més fácil”, reconeix el fill d’Alcover. El cas de Joan Maria Garcia Girona és excepcional, ja que mai ningú havia ocupat un lloc de tanta rellevància a la indústria química de Tarragona amb tan sols 37 anys. Ara, amb 44 anys i després d’estudiar i treballar a França, Anglaterra, Alemanya i Bèlgica, afronta “un gran repte professional i familiar”.

Proper

Ja ha escollit la seva nova casa i la que serà l’escola dels seus fills de 13 i 11 anys. I ja sap que haurà d’extremar les mesures de seguretat en un país com Sudáfrica, de forts contrastos per qüestions econòmiques i de raça. Sap també que en una multinacional, els bons professionals els fan moure per tot arreu.

Tarragona perd, almenys per quatre anys, un alt directiu “de casa”, que coneix la realitat i les necessitats del territori. Un professional jove i valuós que, amb altres companys del sector, ha ofert una nova imatge, més propera, de la indústria química. Una imatge tan pròxima que ara s’estarà sis setmanes de comiat en comiat. 

Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here