29.7 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

L’atractiu de la baronesa al CaixaForum

Detall d'un sarcòfag que sforma part de la mostra "Mòmies egípcies" que es pot veure fins al 18 d'agost al CaixaForum Tarragona (foto: Obra Social La Caixa)
Detall d’un sarcòfag que sforma part de la mostra “Mòmies egípcies” que es pot veure fins al 18 d’agost al CaixaForum Tarragona (foto: Obra Social La Caixa)

La baronesa porta nous públics a les sales d’exposicions. Carmen Thyssen és la gran triomfadora de la temporada 2012-2013 al CaixaForum Tarragona. La seva col·lecció de paisatges de Rusiñol, Monet, Gauguin i Sunyer la van veure 38.000 persones en poc més de dos mesos.

No és la mostra més vista de la història del centre cultural del carrer Colom, però sí la que ha tingut una mitjana diària més alta de visitants: 515. I aquestes bones xifres es mantenen encara ara, amb l’exposició “Mòmies egípcies”, que estarà oberta fins al 18 d’agost.

Hi ha alguna relació entre el públic atret per les pintures de paisatge de l’època del Romanticisme i el que està interessat per l’Antic Egipte? Potser hi ha pocs punts de coincidència, però és probable que una part dels visitants de la col·lecció Thyssen siguin un públic nou del CaixaFòrum que ara vulguin gaudir d’altres propostes culturals.

Millors dades que el 2012 

Sigui com sigui, des de l’1 de gener ja han passat pel centre cultural més de 73.000 persones, que s’han de posar en valor en relació amb les 80.000 globals de tot l’any passat. Carles Marquès, director de CaixaFòrum Tarragona, atribueix l’increment de públic a l’atractiu de les exposicions i al moment en que han estat programades.

“Mòmies egípcies” ja l’han vist més de 23.000 persones, després d’una estrena massiva coincidint amb el Dia dels Museus i Tarraco Viva. I les activitats paral·leles a les exposicions i la programació adreçada als escolars continuen tenint una gran acceptació.

Fotografia d'un camp de refugiats afectats pel terratrèmol de 2010 a Haití. Forma part d'una exposició que es pot veure al CaixaForum Tarragona (foto: Obra Social La Caixa)
Fotografia d’un camp de refugiats afectats pel terratrèmol de 2010 a Haití. Forma part d’una exposició que es pot veure al CaixaForum Tarragona (foto: Obra Social La Caixa)

Tot i així, un cop tanqui la mostra amb els tresors de la civilització egípcia, el CaixaForum estarà d’obres més de dos mesos per remodelar el vestíbul d’entrada i fer-lo “més transparent i obert als visitants”. La porta d’accés s’instal·la un pèl més a prop de la Font del Centenari i es guanyen uns metres per fer més visible el centre cultural.

Tancat al setembre 

Això farà que, per primera vegada en dotze anys, no s’hi inauguri cap gran exposició per Santa Tecla. La primera mostra de la nova temporada estarà relacionada amb el món dels cellers i el Modernisme i s’inaugurarà a mitjans octubre.

Un any, doncs, globalment reeixit per al CaixaForum que, malauradament, ha coincidit en el temps amb el tancament d’un equipament cultural similar: la sala de l’antiga Fundació Caixa Tarragona, al carrer Higini Anglès, que durant 10 anys va programar més de 40 exposicions.

El tancament d’una sala no beneficia necessàriament els altres espais, no significa un trasvàs automàtic de públic. Però aquesta vegada el ganxo de la baronesa i l’atractiu de les mòmies d’Egipte estan revifant una temporada d’exposicions a Tarragona que presenta sensacions contraposades. Això sí, la majoria de signe positiu.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here