14.6 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 22, 2024

Xiquets del Serrallo: 25 anys i un Sant Pere prometedor

Imatge d'una prova de 5de7 realitzada pels Xiquets del Serrallo durant l'assaig del passat dimarts.
Imatge d’una prova de 5de7 realitzada pels Xiquets del Serrallo durant l’assaig del passat dimarts.

Els Xiquets del Serrallo volen fer història, el proper diumenge 30 de juny, amb motiu de la diada de Sant Pere, al seu barri. Després d’un bon Sant Joan, en què van descarregar a la plaça de la Font el 4de7 amb l’agulla, el 4de7 i el 3de7, l’objectiu és fer un salt qualitatiu més.

Hem començat bé la temporada”, reconeix Lluís Monfort, president de l’entitat, tot i que ràpidament afegeix que cal anar “pas a pas”. Malgrat la prudència de Monfort, sembla indubtable que la colla porta un ritme trepidant —des de 2007 que no feien una actuació tan bona per Sant Joan—, i té molt de mèrit, tenint en compte que han hagut de fer canvis de tronc a l’alçada de terços, quarts i pràcticament tot el pom de dalt.

El proper diumenge, tal com anuncia el cartell de la diada, volen “conquerir el Serrallo” amb el que podria convertir-se en el millor Sant Pere de la seva història, portant a plaça el 3de7 amb l’agulla, el 5de7 i el 4de7 amb l’agulla.  

Precisament aquestes tres estructures són les que treballen amb més intensitat durant l’assaig de dimarts, tot i que també hi destaquen un parell de proves del dos. El cap de colla, Isaac Herrera, en un breu discurs davant de tots els castellers, assegura que “l’assaig ha estat molt bo”. A més, amb confiança, afegeix: “El tres i el quatre indiscutiblement estan per Sant Pere, i el cinc el tenim a tocar”. I és que, de fet, el 5de7 és l’única d’aquestes tres construccions que enguany encara no han tirat a plaça.

Assaig nét del 4de6 amb l'agulla fins a acotxador.
Assaig nét del 4de6 amb l’agulla fins a acotxador.

La vesprada al carrer Nou de Santa Tecla és molt productiva, però també té el seu moment anecdòtic. El cap de colla, assegura que el fet d’haver lligat el cinc de set fins a terços” a l’assaig els permet “avençar feina per demà”. Cares d’estupefacció. Voldràs dir per divendres, puntualitzen ràpidament membres de la colla. Herrera rectifica i tothom somriu. Tot i que de ben segur que a molts no els importaria assajar un dia més per setmana. Els castells aixequen moltes passions.

Moltes activitats, promoció i esperit solidari 

3de7 dels Xiquets del Serrallo a l'Ametlla de Mar, el 22 de juliol de 1989 (FONT: Arxiu Xiquets del Serrallo).
3de7 dels Xiquets del Serrallo a l’Ametlla de Mar, el 22 de juliol de 1989 (FONT: Arxiu Xiquets del Serrallo).

L’activitat dels Xiquets del Serrallo durant aquest 2013 serà frenètica, i no tan sols a nivell de castells. L’entitat, que va ser fundada el 27 de novembre de 1988, i que es va convertir aleshores en la primera colla castellera de barri de Catalunya, compleix un quart de segle.

Per commemorar el 25è aniversari, els serrallencs han planificat múltiples activitats, que se sumen al vermut amb recapte d’aliments de la setmana passada, el cicle de xerrades “Parlem de Castells” que es va celebrar entre els mesos de gener i març, i la Marató de Donacions de Sang que es va dur a terme el passat dissabte 20 d’abril i en la qual van participar una seixantena de donants. Com es pot comprovar, molts dels actes tenen un marcat caràcter solidari.

Durant el que resta d’any pretenen realitzar una diada amb la resta de colles de la ciutat, que està prevista per al mes d’octubre, així com també recollides de joguines, roba i llibres, exposicions, concerts i fins i tot una activitat de neteja de la Platja Llarga. I per promocionar-se, han preparat un video titulat “Som Xiquets del Serrallo” i a mitjans de juliol és probable que presentin un anunci.

Prudència amb el nou local

A dia d’avui, els Xiquets del Serrallo continuen assajant al carrer i fora del seu barri. I, en aquest sentit, Francesc Subirats, responsable de Comunicació de l’entitat, ens adverteix que l’acord entre Subdelegació del Govern i Ajuntament de Tarragona per a la cessió de l’edifici que s’hauria de convertir en el local dels serrallencs “encara no s’ha acabat de formalitzar”. A més, el procés està “econòmicament supeditat a la venda de Patrimoni” del consistori tarragoní, ens alerta Subirats. “Si no hi ha venda de Patrimoni, no hi haurà local”, afirma amb contundència.

Són escèptics, i és normal, després de tants anys de promeses polítiques que el vent s’ha anat enduent. Segons Monfort, els “han donat llargues” moltes vegades. Tanmateix, tampoc no poden perdre l’esperança. “Tant de bo a finals de 2014 o durant el 2015 pugui ser una realitat”, assegura Subirats.

Cartell de la diada de Sant Pere, titulat "Conquerim el Serrallo" (FONT: Xiquets del Serrallo).
Cartell de la diada de Sant Pere, titulat “Conquerim el Serrallo” (FONT: Xiquets del Serrallo).

Conquerir el Serrallo”

De moment, doncs, els Xiquets del Serrallo seguiran celebrant el seu aniversari sense un espai en condicions per assajar. Mirant al cel, per a veure si plou; patint per la seguretat dels seus castellers; i assajant abans que la resta de colles, durant el vespre, quan encara moltes persones estan treballant, per no rebre més denúncies dels veïns per contaminació acústica.

El local seria el punt d’inflexió perquè la colla, que actualment compta amb 200 castellers censats, contiunés creixent, i pogués assajar quan i com toca. Però mentre l’afer continuï als despatxos els Xiquets del Serrallo seguiran treballant contra totes les adversitats per dur a plaça els seus millors castells. El diumenge, a les 12h a la plaça de Sant Magí, acompanyats dels Xiquets de Tarragona i els Castellers de Vilafranca, intentaran “conquerir el Serrallo” amb un Sant Pere que podria ser històric i en el qual podrien estrenar el seu primer 5de7 de la temporada.

TEXT I FOTOGRAFIES: ENRIC GARCIA JARDÍ

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here