Carregant ...

Els emprenedors “super motivats” de Ca la Cati

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Imatge del bar i la cuina de Ca la Cati, ara buits per vacances, al Col·legi d'Educació Sant Rafael

Imatge del bar i la cuina de Ca la Cati, ara buits per vacances, al Col·legi d’Educació Sant Rafael

La cuina i el bar estan nets, impecables. Ara fa dies que no es fan servir. Els amos s’han agafat unes setmanes de vacances, ben merescudes, després d’una llarga i intensa temporada de feina.

La carta de la cafeteria ofereix entrepans de pernil, fuet o tonyina a 1’5 €, pastes dolces i salades, i cafès i infusions a un preu màxim de 0,40 €. També tenen l’oferta del dia, agafen encàrrecs i preparen festes de celebració.

Els amos del bar són 13 nois i noies d’entre 12 i 21 anys, alumnes del Col·legi d’Educació Especial Sant Rafael, de la Diputació de Tarragona. Han estudiat un programa professional d’auxiliar en establiments hotelers i aquest curs s’han fet càrrec de Ca la Cati.

Promotors

La Cati és Cati Cerdan, mestra del taller de cuina, una de les ànimes –l’altre és Albert Guinart– d’un projecte d’emprenedoria que ha ajudat a aprofundir en els continguts que ja es treballaven a l’aula.

Aquests són els alumnes que poten la cafeteria Ca la Cati, un projecte d'emprenedoria premiat (foto: Diputació de Tarragona)

Aquests són els alumnes que poten la cafeteria Ca la Cati, un projecte d’emprenedoria premiat (foto: Diputació de Tarragona)

Cada dia, a les 9 del matí, obren el bar i atenen les comandes fins a l’hora de dinar. A la tarda, repassen els números, els apunten en un llibre de comptabilitat i tanquen la caixa. Una part dels guanys es destinen a reinvertir en el “negoci” i així, per exemple, es decideix comprar una cafetera més professional.

També s’encarreguen de fer les compres, decidir les promocions especials, elaborar les cartes i fer-ne publicitat. “Estan entusiasmats i super motivats”, explica Albert Guinart en una escola pràcticament buida a causa de les vacances.

Els nois i noies desenvolupen habilitats de llenguatge, matemàtiques… però el més important són els valors de la responsabilitat, la constància, l’esforç, el treball en equip i l’autoestima.

Reconeixements

La directora del centre, Mar Sendra, també fa una valoració molt positiva de l’experiència, que tindrà continuïtat a partir del 12 de setembre. Ca la Cati ha estat seleccionada com a “classe del mes” per la Fundación BBVA competint amb centres d’ensenyament ordinaris de tot l’Estat. L’únic d’educació especial era el Col·legi Sant Rafael. I el projecte ha estat finalista d’una trobada internacional que es va fer a Istambul.

Els alumnes se senten protagonistes. Aprenen tot un seguit d’habilitats al llarg del curs escolar: preparar entrepans; saber diferenciar un cafè, un tallat o un te; portar bé els comptes, atendre correctament els clients… Cada dia assoleixen petites fites. L’objectiu de futur és aconseguir una inserció laboral.

Ara fan vacances. Mentre descansen, altres professionals treballen a l’escola amb feines de pintura, jardineria, fusteria i de manteniment. La cuina l’han deixat tan neta que estarà a punt per quan tornin. I els clients ja esperen el setembre amb ganes de saber si la carta de Ca la Cati presentarà alguna novetat.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *