23.4 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

Els “crèdits” i els mèrits de la URV

El rectorat, com la resta d'instal·lacions de la URV, estarà tancat del 5 al 25 d'agost per reduir despeses de consum i manteniment
El rectorat, com la resta d’instal·lacions de la URV, estarà tancat del 5 al 25 d’agost per reduir despeses de consum i manteniment

La Universitat Rovira i Virgili és la única universitat de Catalunya que no ha demanat una pòlissa de crèdit. No l’ha necessitat ni per pagar les nòmines, ni per mantenir l’activitat docent i investigadora, ni per convocar beques de recerca. Aquest fet revela la relativa fortalesa de la URV davant les embestides de la crisi.

 

Amb aquesta constatació, el rector i la comunitat universitària marxen de vacances en un mes d’agost en que, per tercer any consecutiu, tanquen tots els centres i facultats. A partir d’aquest divendres i fins al 25 d’agost, la URV “tanca per necessitat i per constatar la seva situació d’emergència”, en paraules de Francesc Xavier Grau.

 

La mesura, estrenada l’estiu de 2011, suposa un estalvi directe de 250.000 € en consums i tasques de neteja i manteniment i, a més, té la virtut de recordar a la classe política i a la societat que la universitat viu un moment excepcional. Això sí, amb el risc que el tancament de les facultats esdevingui un fet habitual per sempre a l’agost.

En tres anys l’aportació del govern s’ha reduït en 20 milions

 

Aquesta és una de les moltes decisions que ha anat prenent el consell de govern de la URV a mesura que anaven minvant les transferències del govern de Catalunya. En tres anys, la reducció ha estat de vint milions d’euros, i aquest 2013 encara haurà de suportar una davallada addicional del 2%.

 

“No era cert que ens havíem d’aprimar tant. La reducció a les universitats no era necessària estructuralment”, reflexiona Grau al FET a TARRAGONA, a punt de deixar el despatx de feina per uns dies. I afegeix: “Els ajustaments han incrementat la pressió, però s’ha mantingut tota l’activitat”. Intueix el rector que “el govern no reduirà més les partides a les universitats” i que el 2% que es perdi enguany es podrà recuperar en el futur.

 

Amb una tresoreria sanejada, sense dèficit, fruït del rigor econòmic dels últims anys, la universitat tarragonina pot encarar temporalment una situació difícil mentre presumeix de resultats científics. És la cinquena universitat catalana pel que fa a publicacions científiques indexades, i n’ocupa la posició 22 en el rànquing espanyol.

 

Francesc Xavier Grau és el rector de la URV des de maig de 2006
Francesc Xavier Grau és el rector de la URV des de maig de 2006

La producció científica de la URV destaca en les àrees de química, enginyeria, medicina clínica, ciències agrícoles, ciències socials, medi ambient i ecologia i informàtica, però el rector destaca que tots els departaments tenen documents científics indexats. “Rigor acadèmic i política de recerca pròpia”, en paraules de Grau, configuren un “model d’èxit” després de 22 anys de feina.

 

Amb un panorama i uns resultats com aquests, el rector qualifica d’”extemporani” el debat de fa uns mesos –ja desaparegut de l’escena pública- sobre el canvi de nom de la universitat. Posa l’exemple de Harvard, “la universitat més prestigiosa del món”, situada a la localitat nord-americana de Cambridge. I conclou: “El nom no ens ha perjudicat i dir-se ‘Universitat de Tarragona’ no garanteix més qualitat”.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here