19.2 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

Assajant l’estrena a la Santa Tecla petita

Els dotze nens que estrenaran per Santa Tecla el Ball de Cossis petit assagen cada dijous al local de l'Esbart Dansaire
Els dotze nens que estrenaran per Santa Tecla el Ball de Cossis petit assagen cada dijous al local de l’Esbart Dansaire

“Ara ho farem una mica més difícil: ens anem creuant, un de cara i un d’esquena, cada dos compassos, d’acord?”. La Carme Forcadell ho diu als dotze nens i nenes que assagen el Ball de Cossis Petit, una de les grans novetats de la Santa Tecla de 2013.

 

Som al local de l’Esbart Dansaire de Tarragona, a la plaça de la Mitja Lluna. Dijous tarda, d’inicis d’agost. La Claudia, la Bea, l’Anna, la Paula, la Laura i la Maria, d’una banda, i l’Hèctor, l’Eloi, l’Àlex, el Rubén i dos Paus, de l’altra, segueixen les indicacions de la mestra. Tenen entre vuit i dotze anys, alguns ja han ballat en grups infantils de l’Esbart, però d’altres s’estrenen del tot.

 

Dotze nens i nenes preparen la primera sortida del Ball de Cossis petit

Han passat vint minuts de l’assaig amb la música de fons fent diferents passades i creuades, i les figures del triangle i el quadrat. Llavors la Carme els interpel·la: “Us veieu amb cor de fer la rodona?” I proven de fer la figura –la més complicada- que veurem a la plaça de les Cols o a la plaça del Rei el dia del seu debut a la Cercavila Petita.

 

La Laia Garcia, la Jessica Tarafa, l’Arcadi Tarrida i la Neus Rabascall són altres membres de l’Esbart Dansaire que fan de “monitors”, condueixen els nens en alguns passos i els expliquen com millorar-ne l’execució. La canalla s’ho passa d’allò més bé, caminen, salten, ballen…i al final de la sessió reconeixen tenir una mica de “nervis” de cara a Santa Tecla.

 

Des del juliol han vingut assajant un parell de cops per setmana. A l’agost faran una sessió setmanal i després arribarà l’esprint final. La seva primera actuació a les festes serà molt destacada: el 16 de setembre faran al Metropol una presentació del Ball de Cossis Petit amb el Ball de Prims de Reus, com a padrins, i el dia 19 s’estrenaran a la cercavila pels carrers de la Part Alta.

 

Serà la millor manera de celebrar el desè aniversari dels “grans”, del Ball de Cossis que va sortir per primera vegada el 2004. Amb l’ajut de Repsol a través del programa T-6000 podran fer front a les despeses dels vestits per als nens, tots els seus guarniments –polaines amb cascavells- i els cossis o barrets en forma de recipient característics del ball.

 

Un moment de l'assaig del Ball de Cossis petits de la setmana passada
Un moment de l’assaig del Ball de Cossis petits de la setmana passada

Un ball i un vestuari que els fa molt alegres en les seves actuacions. Els petits no es cansen de l’assaig, -“és molt xulo”, diuen- i els professors es mostren entusiamats en veure que hi ha canalla disposada a mantenir un ball del qual es tenen referències des del 1403.

 

Nens, pares i professors que sacrifiquen dies de vacances perquè els agrada ballar i volen sortir al Seguici amb la màxima qualitat possible. I aquest any, encara més, perquè el Ball de Cossis és la imatge del cartell i tots els elements de marxandatge de Santa Tecla.

 

“Ens agrada suar”, exclama la Carme quan acaba la sessió, però ja pensant en els propers assajos dels petits. Els nanos surten corrents de la sala a beure aigua o a berenar. Estan contents i feliços: ells i elles són el futur de la festa.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here