16 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 28, 2024

La fàbrica de laterals drets

Ricardo Van Rhijn ha marcat aquest cap de setmana davant del Roda el primer gol de l’Ajax a l’Eredivisie 2013/14. El jove jugador de Leiden s’estrena d’aquesta manera com a golejador amb la samarreta dels jueus d’Amsterdam, després de tres temporades jugant de forma irregular a la primera holandesa.

Van Rihjn no és davanter centre, ni extrem, ni tan sols migcentre amb arribada o un central alt contundent en el joc aeri, l’holandès del planter de l’Ajax és el lateral dret titular del conjunt de Frank De Boer, després que l’equip d’Amsterdam traspassés l’última temporada a Gregory Van der Wiel al PSG per vuit milions d’euros.

Abans, uns joves Maxwell, Heitinga, Escudé o Reiziger havien ocupat aquesta posició a l’equip de la capital holandesa. L’Ajax és un club acostumat a fer negoci amb els seus futbolistes del planter que abandonen Amsterdam i que nodreixen bona part de clubs del vell continent.

Jordi Calavera al Nou Estadi. Foto:Nàstic

Jordi Calavera sembla cridat a ser un lateral dret exportable

A petita escala el Nàstic s’està convertint en l’Ajax català a l’hora de fabricar laterals drets. Des de l’època d’Àngel Garcia, el segon jugador que més partits ha jugat amb la samarreta del Nàstic a segona A després de Rubén Pérez, el Nàstic no havia tornat a fabricar laterals drets del planter fins els últims anys.

Els temps són diferents i el que abans representava assegurar-se una peça bàsica per l’equip formada a casa, ara vol dir que algun club important et vingui a buscar aquest jugador i s’obri la possibilitat de fer caixa.

Els darrers casos són Sergio Juste i Alberto Benito. El Nàstic va vendre fa un any a Juste al Barça per 150 mil euros (segons dades del club). La poca fortuna amb les lesions han deixat al tarragoní en blanc aquesta passada temporada amb el filial blaugrana.

Juste, que va compartir la posició de lateral amb la de central durant la seva formació,  es convertia en el primer exemple clar del potencial del planter grana que anteriorment havia vist com els germans Oriol ja es feien un lloc a primera després de la seva sortida del club.

El relleu de Juste estava preparat des del planter. Alberto Benito, un jugador de qui es parlava molt bé des del seu primer any de juvenil i que ja tenia minuts a La Pobla, va fer el salt al primer equip demostrant que tenia lloc i recorregut de sobres per triomfar a Can Nàstic.

Jordi Calavera en el partit de Copa Catalunya davant del Barça B. Foto:Nàstic
Jordi Calavera en el partit de Copa Catalunya davant del Barça B. Foto:Nàstic

Benito també ha durat poc, després d’un embolic de contracte i on encara Nàstic i jugador es barallen als tribunals, el lateral dret de la casa ha marxat a l’Sporting de Gijón sense que el Nàstic ingressi res per ell.

El millor de tot, però, és que la feina del planter grana i la fabricació de laterals drets amb garanties sembla inesgotable. Igual que l’Ajax amb Van der Wiel o Van Rhijn, el Nàstic ha trobat amb Jordi Calavera, un cabrenc de divuit anys, el relleu natural per al seu lateral dret.

Calavera, que va debutar ja la temporada passada a la Copa Catalunya de la mà de Javi Salamero, s’ha estrenat aquest cap de setmana com a golejador en l’amistós que el Nàstic ha jugat i guanyat a Sabadell.

Jordi Calavera sembla cridat a ser la nova perla del planter i un lateral dret exportable al que esperem que respectin les lesions i les relacions contractuals.

“Cala” deixa clar que el Nàstic no fabrica ni quatres com el Barça, ni nous com el Madrid, ni centrals com l’Espanyol però que l’especialitat de la casa es centra en aquell lateral dret versió 2.0 del “mític” Àngel Garcia.

Jordi Calavera és la nova punta de l’iceberg de la feina que s’està fent als darrers anys al futbol formatiu grana que segueix, això sí, escampant els seus fruïts de moment pel futbol de l’Estat. Serem el nou Ajax?

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here