19.8 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 9, 2024

Tarragona, seu del campionat de curses d’orientació

Membres del Club Montsant en una prova anterior fora de Catalunya, Foto cedida.

Tarragona acull el Campionat d’Espanya de seleccions autonòmiques de curses d’orientació a peu del 30 de juny al 2 de juliol. Un esdeveniment que visualitzarà la ciutat en aquesta modalitat esportiva gràcies, en part, a la col·laboració del Club Montsant Orientació Tarragona, una entitat creada l’any 1989 amb una forta implantació al territori.

Al voltant de 400 nois i noies de les categories Infantil, Cadet i Juvenil competiran en les modalitats esprint, mitjana, llarga distància, relleus mixts i trail-o. La Federació de Curses d’Orientació de Catalunya i el Club Montsant Orientació treballen de bracet i de valent per celebrar aquesta competició d’alt nivell.

la primera prova tindrà lloc aquest divendres 30 al pont del diable

Gemma Solé, és l’expresidenta del club i actual vocal de la junta directiva. Es mostra molt animada per la celebració d’aquesta prova i ressalta que, tot i comptar amb antecedents en l’organització d’aquest tipus de competicions i fins i tot d’altres a escala internacional, “som conscients que ens implica molt d’esforç”. Solé fa valdre que es tracta d’una tasca altruista que comportarà l’organització de cinc curses en tres dies. Així mateix, des del club volen donar la “visibilitat que Tarragona es mereix” i és per això que la primera cursa, la del divendres 30 de juny, tindrà lloc al Pont del Diable.

La junta directiva del club, buscant nous mapes per al Campionat d’Espanya de seleccions autonòmiques de curses d’orientació

 

Des que van rebre l’encàrrec al setembre l’equip de treball del Club Montsant, junt amb la Federació Catalana, ha s’ha esforçat per organitzar aquest campionat. Hi ha tot un equip organitzador, amb la Gemma com a directora de prova, i Joan Borràs com a director tècnic. Recorreguts seleccionats de forma curosa no només a la ciutat, sinó en territoris com Montblanc o Cornudella del Montsant.

el club montsant participa en l’organització del campionat

Com són les curses d’orientació a peu? “El nostre esport tracta d’anar amb un mapa, una brúixola i realitzar un recorregut”, resumeix Solé. Gairebé els 50 socis del Club Montsant competeixen habitualment a la Copa Catalunya, Lliga Espanyola i Campionats d’Espanya. Fins i tot, en campionats internacionals, sota la figura de Judit Ravell, la qual Gemmá Sole defineix “com la referent del nostre club”.

Un esport com el que representa la Gemma, requereix una bona capacitat física, però també mental. Explica que l’esport d’orientació “és purament un 50% físic i un altre 50% cognitiu”. “Pots estar bé físicament que si no fas una bona lectura i interpretació del mapa i prens les decisions malament, ben segur que falles”, argumenta. En aquest sentit, detalla que hi ha diferents formes d’entrenar tècnicament i que “és totalment necessari per aconseguir fites”. La tarragonina considera que es tracta d’un esport laboriós, amb entrenaments “que s’han de preparar molt i que són d’un sol ús”.

les curses d’orientació requereixen bona capacitat física i mental

Gemma Solé té molt clar que les curses d’orientació a peu aporten valors diferents respecte a altres modalitats. Per a ella, n’hi ha un de bàsic: el respecte a la natura. El Club Montsant organitza un ampli nombre de curses al medi natural “i puc dir que quan marxem està igual o més net que quan arribem”. “No veurem cap prova d’orientació on es llenci un got a terra o els envasos fora dels recipients de reciclatge”, diu, per afegir que “si volem corre a la natura primer de tot l’hem de respectar i estimar”.

Judit Ravell, durant una competició

Per a la Gemma, l’estreta relació amb la muntanya i l’entorn natural és un punt important per atraure la gent, però n’hi ha un altre, des de la seva opinió, que també és molt important. És el fet de tractar-se d’un esport molt familiar. “Fins i tot hi ha servei de guarderia i va ser per això que vaig escollir aquest esport quan vaig ser mare”, assegura.

els organitzadors destaquen el respecte a la natura dels participants

Avui al Club són un nombre reduït de socis i tot plegat ha comportat que ja no puguin tenir grups d’entrenaments o l’equip junior. La vocal de l’entitat creu que “com a club ens falta el vessant de visualitzar-nos i tornar a organitzar actes a escala popular per donar-nos a conèixer”. El que sí que han percebut des del Club Montsant és un increment de les competicions i és aquí on ressalta “el gran esforç de la Federació Catalana per difondre aquest esport”.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here