18.9 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 30, 2024

Dimarts tranquil, temporada de màxims

Una de les proves de l'assaig del passat dimarts fou el 4de7 nét.
Una de les proves de l’assaig del passat dimarts fou el 4de7 nét.

“L’assaig següent a una gran actuació sempre és una incògnita”, assegura Jordi Gaya, cap de colla dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Difícil de planificar. No saps quanta gent t’apareixerà pel local. Avui es veu força tranquil. Malgrat tot, la ressaca d’aquest dimarts és dolça per als del barri tarragoní. El verds van realitzar, el passat dissabte 3 d’agost, la millor diada de la seva historia a la Fatarella, completant el 5de7, el 2de7 i el 4de7 amb l’agulla.

 

A més, van aprofitar que havien arrossegat fins al municipi de la Terra Alta dos autocars plens i prop de cent persones per executar, en acabar l’actuació, una prova de 4de8, en què van col·locar els dosos fins a l’alçada de quints. Gaya assegura que “el castell donava moltíssimes garanties”.

 

Intent de pilar de 6 dels verds a l'Arboç, l'onze de desembre del 1994 (FOTO: CSPiSP).
Intent de pilar de 6 dels verds a l’Arboç, l’onze de desembre del 1994 (FOTO: CSPiSP).

EL CARRO GROS I UN PILAR DE 5 “MOLT LLEUGER”

Després d’arribar a l’equador de la temporada havent assolit grans resultats, els verds ja pensen en superar nous horitzons. Un d’ells és el carro gros, que ja van carregar l’any 1995, i que enguany podrien dur a plaça ben aviat. El porten assajant des de principis de temporada, tot i que el cap de colla dels de Sant Pere i Sant Pau considera que encara els queda “una miqueta de feina”.

 

“Anem pel bon camí”, però, reconeix. Divendres passat, a l’assaig, van descarregar el 4de7 nét. “Si en aquestes dues setmanes aconseguim col·locar dosos al 4de8, repetim el 4de7 nét tres o quatre vegades i veiem que la cosa pot anar bé… per què no?”.  Gaya no es vol tancar portes per Sant Magí, tot i que alhora es manté prudent.

 

Al final de l’assaig també gaudim d’un pilar de 5 “molt lleuger”, tal com  reconeix David Lobo, que hi puja a segons, i que és el cap de canalla. Li preguntem si veu viable afegir un pis més a l’espadat. “Fa bona pinta, però encara falta molt d’assaig”, admet. Malgrat l’eufòria i la il·lusió d’aquests darrers dies, a Sant Pere i Sant Pau es respira cautela. Diuen que un dels valors dels castells és el seny.

 

“LA TEMPORADA MÉS DOLÇA”, SEGONS ELS VETERANS

Entre castell i castell parlem amb els més veterans. Josep Maria Pascual, primer president de l’entitat, nascuda el 1990, explica que “la línia de treball” actual és “intensa”. Considera que ara han aconseguit “una gamma de castells més completa”, compten amb “més gent” i viuen un moment “més dolç” que en qualsevol altra època de la seva història.  De fet, fins i tot veu “factible” descarregar el 4de8.

 

També conversem amb Àngel Oriol, que fa quatre temporades que llueix la camisa verda, però que és gat vell en el món casteller. Ell pujà al pis de quints del 3de8 que feren els Nens del Vendrell l’any 1951, i que fou el primer que es descarregà al segle XX. Més tard, va ser cap de colla dels Nois de la Torre durant setze anys, i ara figura com a “assessor tècnic” a l’equip de Gaya, una responsabilitat que ja va assumir amb l’anterior cap de colla, conegut popularment com el “Pasqui”. Oriol parla d’una “temporada molt maca”, i considera que s’està fent una gran feina, sobretot a nivell de canalla.

 

Jordi Gaya, concentrat en una de les proves. El tarragoní és casteller de Sant Pere i Sant Pau des de 1991, i aquest és el seu primer any com a cap de colla.
Jordi Gaya, concentrat en una de les proves. El tarragoní és casteller de Sant Pere i Sant Pau des de 1991, i aquest és el seu primer any com a cap de colla.

NOVES DINÀMIQUES DE TREBALL

Un assaig àgil. Els castellers valoren que ha estat un dels canvis que s’ha notat més des que Gaya va assumir el càrrec. Sembla una persona metòdica. És dels que prefereix estar-se a baix i no pujar al castell, malgrat que ho ha fet durant molt anys. “Quan estàs a dalt no veus els errors, sobretot durant els assaigs”, confessa.

 

El cap de colla dels verds ha volgut fomentar també el diàleg entre els membres de l’entitat, i n’és un exemple latent el col·loqui entre la tècnica i la resta de castellers que es farà aquest dissabte 10 d’agost al matí, al local dels de Sant Pere i Sant Pau, aprofitant que durant el cap de setmana no tenen cap sortida. “A vegades la gent de pinya, sobretot, vol opinar i no s’atreveix a fer-ho”, justifica. “L’objectiu d’aquest acte és que s’estableixi un pont de diàleg entre castellers i l’equip tècnic”, afegeix.

 

Fotografia del 2de7 que els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van descarregar a la Fatarella, el segon que completen aquesta temporada.
Imatge del 2de7 que els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van descarregar a la Fatarella (FOTO: Begoña Garcia – CSPiSP).

la calor i ELS CANVIS —LITERALS— DE CAMISA

Té calor, i això que ell no fa castells!, m’etziba Lobo, davant de tothom, a les acaballes de l’assaig. Ambient distès i familiar. Tot seguit, m’explica que en assajos com el d’avui es canvia de camisa tres vegades (literalment parlant). No és pas estrany. La suada que es pateix al local és considerable.

Dimarts tranquil per a una temporada de màxims. Marxem sense tindre del tot clar quins objectius castellers concrets es marcaran per Sant Magí. També és cert que encara han d’afrontar una setmana decisiva i una sortida a Casseres. Pel que fa a intencions, Gaya confirma que, durant la diada del patró de la ciutat, intentaran, “com a mínim”, fer “la mateixa actuació que a la Fatarella”. Així doncs, s’obre la veda de les apostes!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here