11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

La Tabacalera torna a “reviure” a l’Arxiu

La Tabacalera, l'any 1929, quan començava la seva activitat situada a l'extraradi de Tarragona (foto cedida per l'Associació d'amics de Tabacalera)
La Tabacalera, l’any 1929, quan començava la seva activitat situada a l’extraradi de Tarragona (foto cedida per l’Associació d’amics de Tabacalera)

Sis anys i mig després de tancar definitivament les portes, la fàbrica de tabacs tornarà a “reviure” a les seves instal·lacions. En un dels magatzems del darrera de l’històric edifici de Tabacalera, a la seu actual de l’Arxiu, s’està preparant una exposició que repassa la trajectòria de prop de 80 anys del que va ser el principal centre de producció de Tarragona durant dècades.

 

És una iniciativa del director de l’Arxiu, Jordi Piqué, que va sorgir quan aquestes instal·lacions es van traslladar al magatzem 2 de Tabacalera, a finals de l’any passat. Hi ha col·laborat l’associació d’amics de Tabacalera, creada el 2008 per un grup d’extreballadors, aportant els seus testimonis i documents que ja havien cedit al propi Arxiu perquè estiguessin més ben conservats.

Una exposició recordarà el paper i la trajectòria de la fàbrica de tabacs

 

L’exposició, que es podrà veure a partir de mitjans d’octubre, aborda amb més d’un centenar de fotografies la construcció de l’edifici, a finals dels anys 20; la producció de tabac; la vida social i la vida sindical. Uns maniquís aniran vestits amb la granota i la bata de feina que portaven els homes i les dones que hi treballaven.

 

Un documental realitzat per TAC 12 aportarà, entre d’altres, els testimonis d’extreballadors, de l’historiador Jordi Piqué i de la professora de la facultat de Ciències Econòmiques de la URV, Maria Jesús Muiños, autora del llibre “La realidad de un mito”.

 

Xavier Morato, de l’associació d’amics de Tabacalera, confia que la mostra servirà per cridar l’atenció de moltes persones que guarden a casa fotografies antigues i altres documents i que les podrien cedir per a enriquir el fons de l’Arxiu sobre l’antiga fàbrica de tabacs.

 

L’objectiu final de l’entitat és aconseguir fer realitat un centre d’interpretació de la Tabacalera permanent, que s’instal·laria al xalet que ocupava l’enginyer de la factoria, a la cantonada del passeig de la Independència i el carrer Manuel de Falla. “Em fa llàstima l’estat de l’edifici”, reconeix Morato. “No se’n fan inversions de manteniment des de l’any 2000 i cal actuar amb urgència perquè no es deteriori més”, afegeix.

 

Un grup de dones treballadores de Tabacalera, l'any 1948 (foto cedida per l'associació d'amics de Tabacalera)
Un grup de dones treballadores de Tabacalera, l’any 1948 (foto cedida per l’associació d’amics de Tabacalera)

L’entitat dels extreballadors tarragonins vol mantenir viva la memòria històrica de la fàbrica de tabacs. I és que la de Tarragona és una de les deu que han desaparegut en els darrers quinze anys a Espanya. N’hi havia dotze i només continuen en actiu les de Logronyo i Cantàbria.

 

El centre de producció de Tarragona va tancar portes el 31 de març de 2007. Des de llavors, s’han remodelat dos dels antics magatzems que acullen dependències municipals i s’ha construït el jardí vertical i una zona verda exterior. Però el projecte de convertir tot el complex en un gran espai cultural –amb un nou Museu Arqueològic- continua en suspens. A falta de concretar el futur de Tabacalera, aquesta tardor revisarem el seu passat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here