16.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 21, 2024

Talent artístic a l’abast del públic

Logo-Cartells-Oberts

Ens trobem a l’estudi que la Carmen Andrés té al carrer Misser Nogués. Fa trenta anys, quan la Part Alta era un barri molt diferent al que és avui en dia, ella ja pintava i esculpia en el seu espaiós taller. Altres artistes van traslladar-se a la mateixa zona fins que, amb el pas del temps, el barri vell es va convertir en el principal cau de talent de la ciutat. Imitant iniciatives similars que funcionaven a Barcelona o París, van posar-se d’acord per mostrar conjuntament la seva obra. Aquell 2005 avui ja queda molt llunyà, i del 6 al 14 de setembre els Tallers Oberts de la Part Altaarriben a la novena edició.

 

Reconeguem-ho. Afortunadament de tant en tant els sentits encara vencen les presses i quan passem per la Part Alta ens sentim atrets per la feina dels homes i dones que pinten, il·lustren, dissenyen, fotografien o modelen en els seus temptadors espais. Des del carrer discretament estirem el cap per tafanejar aquelles obres estimulants, cridaneres o, simplement, boniques, amb l’esperança de no destorbar i no ser vistos.

 

Els Tallers Oberts són el marc ideal per trencar aquesta estranya rutina: els artistes ens conviden a traspassar els llindars dels seus estudis i podem ampliar còmodament la nostra curiositat, xerrar amb els protagonistes i, fins i tot, comprar-ne alguna obra o fer-los algun encàrrec. Com deia encertadament un text promocional d’edicions anteriors, “públic, artistes i muses dansen durant uns dies al voltant de la foguera de la creació.”

 

Cap de setmana de tallers oberts a la Part Alta

Es calcula que prop de 2.000 persones participen cada any en aquesta iniciativa, que s’ha consolidat com un dels actes més exitosos de la prèvia de Santa Tecla. Enguany s’hi han sumat 69 artistes de diferents disciplines agrupats en 22 tallers, xifres prou significatives de la creativitat resident a la ciutat. Els visitants més persistents podran visitar-los tots i emplenar el collage de la sargantana. Els qui completin aquesta singular gimcana optaran al sorteig d’una obra de l’artista que hagin seleccionat.

 

Enguany hem treballat més amb obres de petit format perquè tot sigui més accessible per al públic“, ens explica Rosa Ciurana, responsable de Tallers 03, l’entitat que organitza tant els Tallers Oberts com la la Fira d’Art de l’abril. La Rosa ja fa força anys que inverteix el seu temps a tirar endavant aquesta iniciativa i a treure’n tot el potencial cultural i turístic i aquestes són fórmules ideades amb l’objectiu de vèncer la persistent i maleïda crisi, perquè tenen amor per l’art, però no tot es pot fer per amor a l’art.

 

tallersEls Tallers Oberts intenten ser una explosió de tots els sentits. Els artistes fan molt més que obrir les portes i han programat, com cada any, un potent programa d’activitats complementàries, que inclou la clàssica xaranga literària de l’Escola de Lletres de Tarragona, contacontes, tallers de disciplines com la pintura, el fang o el vidre i actes singulars al recentment obert Hort del Circ. Diferents comerços de la ciutat s’han sumat a la iniciativa i donaran un toc més artístic de l’habitual als seus aparadors. I, fins i tot, qui vulgui pot descobrir “històries secretes i l’art amagat” mitjançant la visita guiada als mateixos tallers que proposa Itinere. Les portes estan obertes. Entreu?

Text de Jordi Suriñach
Foto de Rosa Comes

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here