15.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 9, 2024

Premi El Balcó a Gogistes Tarragonins

 

 

 

 

 

L’entitat Gogistes Tarragonins rebrà aquest dissabte el premi El Balcó, que atorga cada any Òmnium Cultural del Tarragonès. Com es tradicional, la distinció tindrà lloc al saló de plens de l’Ajuntament de Tarragona després de la lectura del pregó que, en aquesta ocasió, anirà a càrrec del primer rector de la URV, Joan Martí i Castell. El premi a Gogistes Tarragonis ens porta a publicar el següent article del seu president, Carles Baches:

 

tradició i cultura

Cartell de l'exposició "Iconografia i goigs de Santa Tecla" celebrada el 2011 al Seminari de Tarragona
Cartell de l’exposició “Iconografia i goigs de Santa Tecla” celebrada el 2011 al Seminari de Tarragona

Els goigs són composicions poètiques de caire popular que es canten de forma col·lectiva en celebracions importants, aplecs o festes majors. La finalitat es donar gràcies per favors rebuts o pregar per la comunitat.

 

Normalment s’imprimien en papers senzills, en fulls solts i amb elements tipogràfics amb poques variacions en el temps: orla, lletra, música i nota històrica. La primera vegada que es troba documentada la paraula “goig” és a la Crònica de Ramon Muntaner-1325-1328-, i el primer text conegut són els goigs a la Mare de Déu conservats al manuscrit del Llibre vermell de Montserrat, de finals del segle XIV.

 

Aquest gènere ha nascut en el marc de la cultura i tradició catalanes i s’ha desenvolupat sense interrupció al llarg dels segles fins als nostres dies, essent un dels testimonis de la continuïtat i unitat de la llengua.

 

Molts dels goigs s’han trasmés durant generacions i tant la lletra com la música son d’origen anónim. La música moltes vegades no s’imprimia i això fa que en moltes ocasions es faci servir la mateixa música per cantar diferents goigs.

 

En quant a la imatge central del goig que representa l’advocació a qui va dedicat, la forma habitual de representar-la ha estat el boix o la xilografia i el progrés tècnic també ha permès usar la calcografía, la fotografia o el dibuix. Aquest gènere dels goigs ha donat peu, ja des de la Renaixença catalana, al desenvolupament del seu col·leccionisme i estudi.

 

Va ser al desembre de l’any 1980, ara fa trenta tres anys, quan va neixer l’entitat Gogistes Tarragonins amb la il·lusió de conrear,des de la ciutat, el gènere dels goigs i auques i la publicació de llibres i recordances i difronde’n les seves edicions tant noves com recuperades.

 

UNA ENTITAT ARRELADA

Tots els socis i amics de l’entitat, amb la seva fidelitat i col·laboració, junt amb les ajudes institucionals i privades, han fet possible que haguem arribat on som i a ser el que som, una entitat tarragonina compromesa amb el fet religiós, popular, cultural i històric de la nostra ciutat i de l’Arquebisbat de Tarragona.

 

El conjunt del nostre catàleg general arriba ja a les 1000 edicions pròpies. Aquest fet fa que tant des del punt de vista de la quantitat com de la qualitat siguem un referent dintre del món gogistic. Integrats a la vida de la ciutat hem estat en totes les celebracions importants  i en podem destacar dels ultims anys:

 

La participació  en les celebracions de l’Any Jubilar de Sant Fructuós, que es el nostre patró. Una publicació especial fou una carpeta dedicada a les advocacions de Sant Fructuós d’arreu dels Països Catalans complementada amb una explicació de la simbologia del sant.

 

També l’edició de l’Oratori Pau i Fructuós, obra de dos grans col·laboradors de l’entitat, Mn. Joan Roig i Montserrat, la lletra i Monsenyor Valenti Miserachs, la música i amb reproducció de xilografies alegòriques als sants i a la ciutat de Tarragona, amb pròleg del Sr. Arquebisbe. Jaume Pujol.

Portada del llibre "Els goigs de Santa Tecla" editat l'any 2011
Portada del llibre “Els goigs de Santa Tecla” editat l’any 2011

 

Igualment, amb motiu del 25è aniversari, l’any 2005, es va fer un homenatge a les advocacions de la Setmana Santa Tarragonina, declarada festa patrimonial d’interés nacional per la Generalitat de Catalunya..  Va ser una carpeta amb l’edició dels vint goigs dedicats a tots els passos  de la ciutat. Una joia de poetes i mùsics, dibuixants i històriadors van participar en aquesta obra.

 

També els  patrons tarragonins Sant Magí i Santa Tecla han tingut una significació especial en les nostres edicions. Tot just l’any 2008 va veure la llum un llibre  dedicat als goigs de Sant Magí de tots els temps i tots els llocs, recopilació de Mn. Joan Roig i Montserrat.

 

Ja fa més de 25 anys es va editar una magnífica col·lecció de gravats dedicats a Santa Tecla. I l’any 2011 en motiu del Congrès Internacional sobre Santa Tecla van editar un llibre amb totes les advocacions que sobre Santa Tecla es coneixen en diferents pobles i ciutats.

 

Cada any editem la revista Gaudia i les nostres publicacions es difonen arreu dels Països Catalans.

Autor: Carles Baches 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here