12.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 18, 2024

Deu apunts teclers

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després d’onze dies intensos de vida al carrer, aquí deixo en 10 apunts les impressions personals més destacades que m’han deixat enguany les festes de Santa Tecla:

 

1.- Els castells, per damunt de tot i de tots. La Tecla de 2013 ens deixa dues diades extraordinàries amb vuit construccions de gamma extra. La primera diada de festes va ser immensa com titulàvem al FET i la del passat dilluns ens va oferir el millor de les quatre colles tarragonines, malgrat no es van assolir tots els objectius (pilar de vuit amb folre i manilles de la Jove i el quatre de vuit dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau). També la diada de la Mercè ha estat magnífica amb els primers castells de nou de l’època moderna en un 24 de setembre. En resum, les quatre colles locals i les dues visitants han situat Tarragona al capdavant del món casteller i han ofert el millor espectacle de les festes en tres jornades que costaran d’oblidar.

Les quatre fotografies que acompanyen aquest article corresponen a la Diada de Santa Tecla del dia 23. El seu autor és David Oliete, responsable de Fotografia de la revista FET a TARRAGONA. La seva sèrie de fotos titulada “El Cel dels Castells” ha rebut una menció d’honor als International Photography Awards dels Estats Units, i el seu documental “Som castells” ha quedat finalista en la categoria de “Moving Images”

 

2.- Més turistes que mai. Barrejats entre els milers de tarragonins que gaudien de la Tecla, moltes persones de fora de Tarragona s’han passejat aquests dies pels carrers de la Part Alta i han comprovat l’efervescència i vitalitat de les festes. S’hi ha vist molta gent de països del centre, el nord i l’est d’Europa i s’hi han sentit moltes llengües i accents diversos. Tarragona ha pogut ensenyar als estrangers el millor de sí mateixa.

 

3.- Xiulades a les autoritats. Mai com aquest any s’havien produït tants crits contra la classe política en moments puntuals de la festa. Especialment significativa va ser la protesta al pla de la Seu, després de l’Entrada del Braç, amb crits a favor de la independència davant les autoritats polítiques i militars. També es van produir sonores xiulades a l’Anada a Ofici, a la Crida (el dia 14) i al Pregó (el dia 21).

 

4.- La desconsideració al protocol. Per segon any consecutiu, la corporació municipal va decidir no acompanyar el Seguici a la tornada de l’Ofici de Santa Tecla, trencant una norma protocol·lària. A més, el balcó del Palau Municipal va estar buit mentre arribaven a la plaça de la Font els elements del Seguici. Aquest fet es va produir després de la xiulada contra els regidors del consistori al carrer Major en l’Anada a Ofici.

 

5.- Una Baixada de l’Àliga cada cop més multitudinària. El Seguici nocturn del 21 de setembre no havia aplegat mai tanta gent, sobretot en el tram final de la plaça de la Font. Dos fets poden explicar aquest rècord de participants i de públic: era nit de dissabte i es va programar per primera vegada una activitat musical a l’arribada de tots els elements a la porta de l’ajuntament.

 

6- Una baixada de la Cucafera que promet. Aquesta peça del bestiari estrenava enguany una baixada particular i original, després del debat generat l’any passat. Pel bon ambient assolit i la resposta del públic podria esdevenir a partir d’ara una cita més, imprescindible del calendari tecler.

 

7.- Una carretillada memorable. Per celebrar els trenta anys, el Ball de Diables ha estrenat nous vestits i ha protagonitzat tot un seguit d’activitats de gran nivell, però la més destacada va ser l’actuació extraordinària del dia 20 a la plaça de les Cols. Un infern amb la silueta de la Catedral al fons. Una de les grans imatges de la festa.

 

8.- Una Mostra de Folklore Viu fantàstica. L’edició número 31 d’aquesta activitat estava dedicada a la Víbria i el seu vintè aniversari. S’hi va convidar una variada representació de peces similars de la resta del país i el resultat va ser excel·lent.

 

9.- Menys concerts i més gresca. Aquesta Tecla s’ha mantingut la tendència a la baixa en l’oferta musical de grans noms, iniciada fa un parell d’anys a causa de la crisi. Això, però, no ha impedit que en els moments culminants –entre el 21 i el 23 de setembre- s’hagi notat moltes ganes de festa entre els que hi participen directament i el públic en general. Potser, precisament, amb l’objectiu d’oblidar per uns dies les dificultats del moment econòmic.

 

10.- Més samarretes festives. Enguany ha esclatat definitivament una tendència observada els darrers anys: l’edició de samarretes amb motius teclers per part de botigues, entitats, il·lustradors i també de petits grups d’amics. En la mateixa línia, l’estand de les festes ha vist incrementar tot el material de marxandatge, un altre detall que explica la vitalitat i fortalesa de les festes de Santa Tecla.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. 1-Alguns castellers s’enfaden i no respiren.

    La colla en millor forma i teòricament més agermanada històricament amb el consistori, suspén els actes de la festa major, a causa del endarreriment dels pagaments de l’ajuntament de Tarragona. Curiosament no suspén els actes dels que traurà més profit econòmic (les actuacions), en canvi si els que li suposaven un cost. Les altres colles de la ciutat, també impagades, no obstant continuen amb els seus actes. Suposem en primer punt que no deu ser l’Ajuntament de Tarragona l’únic que acumula problemes de imagament amb colles csatelleres. Tot i així els de la camisa lila negen el gaudi dels seus actes a tots els tarragonins. No seré jo pas qui llençi una llança a favor de Ballesteros (no soc pas socialista ni dels Xiquets), però aconsello una catàrsis empàtica amb com a mínim altres colles castelleres del seu voltant (p.e. xiquets del serrallo) per no aconsellar-la amb tot el món de la cultura popular.

    Tot i que considero que personalment que Miki Puig hagués trepitjat Tarragona, hauría sigut el pitjor que li hagués passat a la ciutat des de que els espanyols van arrebatar la ciutat a les tropes Napoleòniques.

    Si quan les cosen vas maldades el primer que es fa és això, malament, el cul l’ha d’apretar tothom i com més estret arribi a ser el foradet millor. O era millor quan venien a l’assaig els que manaven al plenari?

    Que consti, que parlo des de una total desconeixença dels assistents als assajos de la colla jove. Principalmenrt perque no se m’hi ha perdut res i ja no m’agrada tant com abans seduir/magrejar adolescents amb aspecte prepúber.

    Castells, si, de gama extra també, de humilitat però en falta un xic.

    (continuara…)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here