27.2 C
Província de Tarragona
Dimecres, agost 10, 2022

Homenatge al Moll de Costa

Aspecte dels tinglados del Port en els primers anys de funcionament (foto: Arxiu del Port de Tarragona)
Aspecte dels tinglados del Port en els primers anys de funcionament (foto: Arxiu del Port de Tarragona)

El mateix any que obria portes l’escola Saavedra -la primera escola pública de la ciutat- s’acabaven les obres de les construccions que avui coneixem com a tinglados 1 i 4 del Port de Tarragona. Construïts entre la via del tren i el moll on atracaven els vaixells, els tinglados servien per emmagatzemar les mercaderies que arribaven per mar. Els primers que s’havien aixecat són els que avui ocupen els tinglados 2 i 3.

 

Era l’octubre de 1913. Just un segle després, l’Autoritat Portuària -a través de l’Arxiu- vol recordar aquesta efeméride amb una petita exposició al mateix Tinglado 1. Una mostra amb fotografies i documents de l’època que serveixen per remarcar la importància dels quatre tinglados, la projecció del Moll de Costa a finals del segle XIX i el paper dels enginyers en la configuració d’aquesta infraestructura.

 

Els tinglados, ideats fa cent anys per guardar i protegir les mercaderies, són avui “uns contenidors culturals”, en paraules de Coia Escoda, directora de l’Arxiu del Port. Uns espais que configuren un passeig de la cultura al costat del mar i que acullen activitats molt diverses.

 

Una de les obres d'art contemporani que pertanyen al Fons d'Art del Port de Tarragona
Una de les obres d’art contemporani que pertanyen al Fons d’Art del Port de Tarragona

De fet, la inauguració de la mostra de fotografies històriques dels tinglados coincideix amb la de la primera mostra general del Fons d’Art del Port. Una tria de les noranta peces que l’Autoritat Portuària ha anat recollint al llarg dels últims 25 anys.

 

El comissari i professor de la URV, Antonio Salcedo, diu que Tarragona s’ha de sentir orgullosa del gran nivell de la seva producció artística i reclama que les obres del Fons d’Art es puguin veure de manera permanent. A l’exposició es poden contemplar les obres i instal·lacions més contemporànies al costat de les peces dels autors tarragonins com Pere Joan Salas i Tito Figueras relacionades amb el propi Port.

 

A la inauguració, Salcedo és al costat de Joan Basora, Òscar Vives i tres dones: Chantal Grande, “l’ànima” del tinglado 2 i ara de la Fundació Forum; Montse Adan, directora de Relacions Institucionals i Comunicació del Port; i Begoña Floria, nova tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament. Davant, prop d’un centenar de persones. I a l’entorn, a les parets del tinglado 1, dues exposicions que, des de vessants molt constrastades, no deixen de ser un homenatge ben merescut al Moll de Costa.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here