Advertisement
10.4 C
Província de Tarragona
Divendres, febrer 3, 2023

Les “catedrals” del carrer Colom

Algunes de les fotografies dels cellers de les comarques de Tarragona que es poden veure al CaixaForum
Algunes de les fotografies dels cellers de les comarques de Tarragona que es poden veure al CaixaForum

El món rural s’instal·la al mig de la ciutat. El camp envaeix pacíficament el centre de Tarragona. Edificis que dominen el paisatge de molts pobles de Catalunya arriben al CaixaForum del carrer Colom. Tres paraules que dónen sentit a una exposició: cellers, cooperativisme i modernisme.

 

El centre cultural de l’Obra Social “la Caixa” a Tarragona obre la temporada amb una mostra  de “les catedrals del vi” construïdes durant els primers anys del segle XX. A l’acte d’inauguració, el delegat del Govern, Quim Nin, agraeix a l’entitat financera la seva feina per donar visibilitat al món rural i elogia l’empenta i la unitat d’aquella època entre camp i ciutat, i propietaris i pagesos. “Una unitat -diu Nin- que el país necessita ara per afrontar els grans reptes actuals”.

 

L’escolten Enric Dalmau, director de l’Àrea de Negoci de “la Caixa” a Tarragona; Paco Zapater, regidor de Relacions Institucionals de l’Ajuntament; Carles Marquès, director del CaixaForum Tarragona i un centenar de persones, la majoria vinculades a les cooperatives vinícoles de la demarcació. L’exposició s’ha produït en el marc d’un conveni del Departament de Cultura de la Generalitat i l’entitat financera que suposa la rehabilitació de vuit cellers de gran valor patrimonial.

 

Un moment de la visita guiada el dia de la inauguració de la mostra
Un moment de la visita guiada el dia de la inauguració de la mostra

Nulles (Alt Camp), Barberà de la Conca, l’Espluga de Francolí i Rocafort de Queralt (Conca de Barberà), Cornudella i Falset (Priorat) i Gandesa i Pinell de Brai (Terra Alta) són els protagonistes del conveni i de la mostra. Cèsar Martinell, arquitecte, és el fil conductor d’aquest itinerari que ens serveix per redescobrir l’encant i la importància dels cellers.

 

Fotografies, audiovisuals, documents antics, pantalles tàctils i elements museogràfics curiosos com una bateria d’ampolles apropen al públic aquesta realitat de la història de la pagesia de fa un segle. I tot en un espai que ha renovat el seu vestíbul per facilitar l’entrada i la visibilitat del CaixaForum.

 

Les obres del centre cultural han coincidit amb la retirada de les tanques de les obres del Mercat que tapaven el seu accés. El carrer Colom presenta un aspecte més agradable -tot i que continuen les obres- i el CaixaForum resulta més fácil de veure. Aquest detall segur que contribuirà a afavorir les visites a una exposició de gran interès i que estarà oberta fins al 5 de gener.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here