16 C
Província de Tarragona
Diumenge, març 17, 2024

L’Any Estellés a Tarragona

Vicent Andrés Estellés, llegint el pregó de la II Fira del Llibre Català, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Tarragona, l'any 1983 (Font: Fons fotogràfic de l'Arxiu Històric de Tarragona. Autoria: Fons Vallvé).
Vicent Andrés Estellés, llegint el pregó de la II Fira del Llibre Català, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona, l’any 1983 (Font: Fons fotogràfic de l’Arxiu Històric de Tarragona. Autoria: Fons Vallvé).

D’ençà que el 2009 vam treballar a classe de literatura Vicent Andrés Estellés, el poeta valencià més important del segle XX, mai no m’hauria imaginat que el 2013, a Tarragona, li estaríem fent un particular homenatge. I és que les coses són com són i gràcies a un seguit d’entitats tarragonines que teixeixen complicitats,la ciutat viurà un homenatge al poeta de Burjassot el mes de novembre dins el marc de la Tardor dedicada a les lletres.

 

El primer reclam del poeta apareixerà el dia 8 de novembre, amb l’Exposició que ha preparat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per commemorar l’Any Estellés, en escaure’s els vint anys de la seva mort. Desplegables, llibres, poemes musicats i el DVD, “Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances”, enregistrat expressament per a l’ocasió, s’exposaran a la nostra ciutat amb l’afany d’apropar el poeta, proletari de la paraula, al públic interessat.

 

Desvetllar per als tarragonins els vincles d’Estellés i la ciutat, és un dels grans reptes dels organitzadors. Per aquest motiu, hem convidat un especialista en l’obra, perquè ens en faci el perfil i descobreixi quins han estat els punts de contacte amb Tarragona. El poeta, periodista de Las Provinciases vinculà a Tàrraco per causes diverses: des del viatge de noces a la Setmana Cultural Valenciana que s’esdevingué el febrer de 1974 amb la col·laboració de Jaume Vidal Alcover entre d’altres—, o el 1979, quan va rebre un merescut homenatge després de ser nomenat Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, en són alguns exemples. I mostra d’aquests lligams és l’aparició del primer llibre d’Estellés l’any 1953, Ciutat a cau d’orella, amb clares referències tarragonines: el Claustre de la Catedral, Santa Maria del Miracle o el Museu Arqueològic exemplifiquen els magnífics espais patrimonials de la ciutat que el captivaren.

 

Imatge corporativa de l'Any Estellés a Tarragona, dissenyada per Edu Polo.
Imatge corporativa de l’Any Estellés a Tarragona, dissenyada per Edu Polo.

Amb una obra molt extensa, majoritàriament poètica, Estellés ha estat un referent per a moltes generacions, a través de poemes musicats per l’enyorat Ovidi Montllor, com “Els amants”, recordat en moltes cerimònies de casament, passant pel conegudíssim “M’aclame a tu” —tornada inclosa avui dia als telèfons mòbils— o “M’he estimat molt la vida” interpretada per Mirna, un exemple de vitalitat i d’amor per la quotidianitat que fa que valorem el detall més petit del dia a dia. Una de les activitats més originals d’aquest projecte Estellés a Tarragona l’estan organitzant joves tarragonins de diferents grups de teatre que interactuaran a partir de l’obra poètica.

 

Les línies temàtiques bàsiques de la poesia de Vicent Andrés Estellés recorren els apartats més diversos. Des de la poesia civil, amb el clàssic i ja conegut exemple d’Assumiràs la veu d’un poble; la poesia de la quotidianitat: Res no m’agrada tant; la poesia existencial Diran de mi: fou un obscur poetafins a la poesia imaginativa Amb la dignitat amarga dels pobres.

 

D’actualitat ben roent, els versos d’Estellés rememoren la lluita diària i el combat social tan necessari per tirar endavant; recordem aquells versos tan frescos i vigents que diuen: “[…] de tot açò, només val aquell mot ardent escrit al segon vers. No cal que el rellegiu. És aquest: llibertat”.

 

Fill de forner, poeta del carrer, l’Ausiàs March del segle XX —com alguns estudiosos l’anomenen— té un estil que arriba a tothom perquè és un escriptor compromès que estima el poble, que ha viscut la guerra i la postguerra.

 

Per seguir les seves petjades, desgranarem delicadament la seva obra per oferir al lector, oïdor i públic en general, diverses maneres d’endinsar-nos en l’essència estellesiana a través de vermuts poètics, clubs de lectura, rutes literàries… tot plegat gràcies a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), al Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, a la Biblioteca Pública de Tarragona, al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), al Departament de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, a l’Escola de Lletres, als Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, a Òmnium Cultural del Tarragonès, a l’APELLC (Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes) i als grups de teatre jove: Histrionis, Seven6, Tornavís i Vis de Vanadi, entitats que ho faran possible i, sobretot, gràcies a un escriptor que s’interessà per la nostra ciutat i la nostra gent.

Anna Gispert

Presidenta Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes

Anna Gispert
Anna Gispert
Catedràtica Institut Ensenyament Secundari
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here