22.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

Chinchilla: memòria gràfica de Tarragona

Chinchilla botiga

A l’entresòl del número 75 de la Rambla Nova encara queden nombrosos vestigis del que havia estat l’estudi de la nissaga fotogràfica Chinchilla. El pis està remodelat, fa anys que no s’hi treballa i ja no hi queda cap càmera ni cap focus, però encara s’hi amunteguen milers de fotografies i negatius guardats en caixes més o menys ben classificades per temes. “Castells”, “Nàstic” o ”Fotos d’estudi”, es llegeix a les etiquetes. Obrim una de les capses i hi trobem retrats antics, segurament dels anys quaranta, de famílies vestides de diumenge amb posats força hieràtics, fins i tot ridículs pels estàndards d’avui en dia.

 

A les mateixes prestatgeries també es conserven reproduccions en grans dimensions de diferents fotografies antigues. Comprovar com la plaça de toros estava envoltada només de camps ratifica com ha canviat l’urbanisme de la ciutat. Tot aquest material es desplaçarà en breu a la Tabacalera, fruit de l’acord que permet la conservació i gestió d’aquest immens llegat fotogràfic per part de Centre d’Imatges de Tarragona del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal.

 

L’acord parlava de la cessió d’unes 13.000 imatges, però de ben segur que n’hi ha moltíssimes més“, ens explica Ramon Segú Chinchilla, membre de la tercera generació de la cèlebre nissaga de fotògrafs tarragonins. Just a sota l’entresòl on ens trobem va haver-hi durant més de seixanta anys la botiga des d’on es despatxaven càmeres, carrets i revelats. La Rambla no va ser, però, el primer establiment familiar a la ciutat. L’any 1913 el patriarca Gerard Chinchilla va obrir un dels primers estudis fotogràfics de la ciutat al número 17 del carrer Julià Nogués, actual Sant Francesc. Durant els bombardejos de la Guerra Civil, l’aviació nacional assetjava la zona, plena d’edificis oficials, amb assiduïtat i va destruir la botiga en tres ocasions, fet que va provocar-ne el trasllat.

 

En un bossa per guardar fotografies que es conserva a l’estudi llegim un dels eslògans promocionals de la botiga: “La casa del buen aficionado“. En Ramon Segú fa memòria i repassa altres frases publicitàries que gairebé permeten resseguir l’evolució de la fotografia: “Chinchilla retrata de dia i de nit“, “Fotos con luz de flash” i “Revelat en 24 hores“. De tots aquests avenços tecnològics, Segú destaca l’aparició de la revolució de les càmeres digitals, que va començar a vendre en els últims anys de l’establiment: “La fotografia ha anat abandonant el suport paper i ara ja està a l’abast de qui vulgui. Avui en dia tothom se sent fotògraf“, explica.

Chinchilla Rambla

Chinchilla no només va ser una botiga de venda de material fotogràfic. Ramon Segú té encara ben presents els dies en què obria la botiga abans d’hora perquè la gent es fes les fotografies carnet per a la renovació del DNI i no perdés la cita assignada amb setmanes d’antelació. “Venia molta gent de fora, havien de ser a la policia a primera hora i volien enllestir la gestió en un únic dia“, aclareix.

 

Però, si alguna cosa rememora Segú amb especial afecte, va ser la seva tasca com a fotoperiodista per a mitjans com el Diario Español / Diari de Tarragona o agències com EFE o Europa Press. Del centenars d’actes que va cobrir recorda especialment el desgraciat accident del càmping dels Alfacs de l’any 1978, quan va ser un dels primers fotògrafs que va poder retratar la tragèdia i mitjans internacionals van desplaçar-se expressament a la seva botiga per demanar-li les imatges. Preguntat sobre els actes a la ciutat, recorda la visita del rei Joan Carles a Tarragona l’any 1976, quan fins i tot va tenir l’oportunitat d’intercanviar unes paraules amb el recentment coronat monarca.

 

Cap dels seus fills va voler continuar el negoci i la botiga va tancar l’any 2003, però durant aquests anys Segú ha continuat fent treballs com a fotògraf, ja sigui per a mitjans de comunicació, agències de comunicació o empreses del món de la moda. Ara, tothom qui vulgui tindrà l’oportunitat de gaudir de tot el seu treball, així com el dels seus pares, Ramon Segú Palau i Paquita, o el seu avi Gerard, que ho va començar tot. Noranta anys de la memòria gràfica de la ciutat a l’abast de tothom.

 

Text de Jordi Suriñach
Fotografies de Chinchilla, cedides pel Centre d’Imatges de Tarragona / l’Arxiu

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here