18.3 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 17, 2024

Difondre les investigacions de Tarraco

D'esquerra a dreta: Joan Gómez Pallarés, director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica; Carme Crespo, Tinenta d'alcalde de Patrimoni; Joan Josep Marca, President de la Fundació Privada Mútua Catalana; Joaquín Ruíz de Arbulo, professor d'Arqueologia a la URV; i Jordi Agràs, Director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona (foto: Fundació Mútua Catalana)
D’esquerra a dreta: Joan Gómez Pallarés, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; Carme Crespo, Tinenta d’alcalde de Patrimoni; Joan Josep Marca, President de la Fundació Privada Mútua Catalana; Joaquín Ruíz de Arbulo, professor d’Arqueologia a la URV; i Jordi Agràs, Director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona (foto: Fundació Mútua Catalana)

El dia de Sant Magí de l’any vinent farà just dos mil anys de la mort de l’emperador August. Aquest personatge tan rellevant de l’Imperi romà serà el protagonista el 2014 del II Congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic en el marc de la Tarraco Biennal. D’aquesta manera es donarà continuïtat a la iniciativa que es va posar en marxa el 2012 amb un primer congrés sobre “Govern i societat a la Hispània romana” i que va servir d’homenatge a Géza Alföldy.

 

La Tarraco Biennal, patrocinada per la Fundació Privada Mútua Catalana, aspira a ser un referent internacional com a punt de trobada dels investigadors del món romà i un espai de divulgació a la ciutadania sobre la història de la ciutat. La idea és organitzar els anys parells un congrés al més alt nivell científic i els anys imparells altres activitats per apropar als tarragonins  les últimes novetats arqueològiques.

 

Seguint aquest esquema, aquest pròxim dijous 28 de novembre tindrà lloc una jornada de la Tarraco Biennal oberta al públic en general. A les 12 del migdia es farà una visita guiada al recinte arqueològic recenment obert de la Necròpolis Paleocristiana, al carrer Ramon y Cajal. A la tarda, a l’Antiga Audiència, a partir de les 18 hores,  es presentaran les actes del I Congrés -celebrat l’any passat- i les institucions que en configuren el comitè científic donaran a conéixer totes les novetats arqueològiques que s’han succeït a Tarragona els darrers dos anys: troballes, intervencions, restauracions, publicacions, etc. La jornada es completarà amb la conferència “Gerunda a través de l’arqueologia urbana” que pronunciarà el professor Josep Maria Nolla.

 

Acte d'homenatge a Géza Alföldy a l'Amfiteatre, l'1 de desembre de l'any passat (foto: José Carlos León)
Acte d’homenatge a Géza Alföldy a l’Amfiteatre, l’1 de desembre de l’any passat (foto: José Carlos León)

El nou director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Joan Gómez Pallarès, serà l’encarregat de presentar el llibre de les actes: un total de 22 ponències, entre les quals cal destacar 9 sobre novetats epigràfiques i 4 articles dedicats a la figura de Géza Alföldy. Un volum amb molta qualitat d’impressió i gràfica i que pretén oferir al públic les conclusions dels investigadors en la matèria.

 

El professor d’arqueologia de la URV, Joaquín Ruiz de Arbulo, moderarà una taula rodona amb els responsables de totes les entitats i institucions que tenen responsabilitat sobre la gestió del patrimoni de la ciutat. Un fet pioner, perquè mai fins ara s’havia aconseguit reunir en un projecte els 7 implicats en aquest àmbit: ICAC, Museu Nacional Arqueològic, Museu d’Història de la Ciutat, Departament de Cultura de la Generalitat, URV, Serveis territorials d’Arqueologia i Reial Societat Arqueològica Tarraconense.

 

Ruiz de Arbulo ja deia en la presentació de la jornada que el compromís de la Tarraco Biennal és fer una gran trobada científica per posar en comú les investigacions més recents, però sobretot que després aquestes conclusions es publiquin i es difonguin entre els tarragonins i el públic interessat. De fet, la idea de la Tarraco Biennal és del patró de la Fundació Mútua Catalana, Antoni Pujol, i  neix d’una reflexió: “Què hem fet els tarragonins per conéixer i estimar el nostre patrimoni?”. Així arrenca un projecte ambiciós que ja prepara el segon congrés internacional -del 26 al 29 de novembre de 2014- i que estarà dedicat a la figura d’August.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here