12.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 10, 2024

La carrera prometedora d’Adrià Guxens

Adrià Guxens, amb barret, al costat del director de "Pa negre", Agustí Villaronga, aquest passat dijous al Festival REC de Tarragona
Adrià Guxens, amb barret, al costat del director de “Pa negre”, Agustí Villaronga, aquest passat dijous al Festival REC de Tarragona

Un repàs a la biografia de l’Adrià Guxens aclapara, sobretot si es té en compte que només té 21 anys i que tot just ara està acabant la carrera de periodisme: graduat en música al Conservatori, actor de doblatge titulat per l’ECAD, col·laborador de diferents revistes i mitjans com Núvol, autor d’un visitadíssim blog en què ha aconseguit entrevistar personatges com David Simon (creador de la sèrie The Wire) o George R.R. Martin (autor de la saga Cançó de gel i de foc)… La música i l’escriptura passen, però, a segon pla davant de la gran passió d’aquest jove tarragoní: el cinema. Ja ha escrit i dirigit una dotzena de curts i l’últim i més ambiciós, Did you like the movie?, s’ha pogut veure aquesta setmana a l’última edició del Festival REC.

 

El curs passat va obtenir una beca per estudiar a la University of California Irvine i com que als Estats Units no existeix la carrera de periodisme va aprofitar l’oportunitat per cursar tantes assignatures de cinema com va poder. De fet, quan va acabar l’institut ja s’havia plantejat matricular-se a la barcelonina ESCAC, però va haver de renunciar-hi per motius econòmics. No va tardar en treure’s l’espineta i tot just dues setmanes després d’iniciar el seu periple per terres californianes, Guxens ja rodava el seu primer curtmetratge.

 

El jove realitzador tarragoní presenta al Festival REC el curt ‘Did you like the movie?’

A aquell primer treball el van seguir deu més, alguns de tan hilarants com Temptation, que explica l’obsessió de diferents estudiants del campus per degustar un donut d’aspecte temptador. El curt que ens ocupa, Did you like the movie, es va rodar aquesta primavera com a projecte final de curs d’una de les assignatures. Després d’aconseguir prop de 2.500 dòlars en una campanya de micromecenatge, Guxens va implicar els millors actors i tècnics de la universitat per formar un equip d’una quarentena de persones que ell mateix es va encarregar de coordinar.

 

El curt és una sessió de metacinema concentrada en només 15 minuts. Després de la seqüència inicial descobrim que la trama no és lineal, sinó que diferents personatges l’aniran interrompent per opinar sobre la qualitat del material visionat. “Volia provar-ho tot i al final el curt va permetre ajuntar diferents idees aïllades”, explica Guxens. Cadascuna de les capes del film adopta, a més, un gènere diferent, de manera que aquest conjunt de nines russes és capaç de barrejar acció, comèdia o drama i, fins i tot, coquetejar amb els formats més experimentals.

 

Bona part del pressupost es va dedicar a la promoció de la pel·lícula i a intentar fer-la circular per festivals. De moment el curt ja ha guanyat el primer premi a la categoria de millor film estudiantil del Trinity International Film Festival de Detroit i està a l’espera de la resposta d’altres festivals d’arreu del món. El seu visionat a Tarragona és, en certa manera, fruit de l’atzar. Guxens va conèixer el director del Festival REC, Xavier Garcia Puerto, en la presentació de la pel·lícula Blancanieves que es va fer el passat setembre al Teatre Tarragona i allí hi va fer el primer contacte. Unes setmanes més tard rebia la confirmació queel curt seria projectat el 3 de desembre a l’Antiga Audiència a la categoria de curts d’autors de Tarragona, en una sessió que inclourà quatre treballs més.

 

El cinema compleix el que l’òpera va ser a la seva època: és l’obra del tot“, assegura Guxens, a qui li agrada escriure i dirigir els seus propis treballs i no descarta, fins i tot, atrevir-se a compondre’n la banda sonora. Aquestes primeres experiències li han servit per ratificar la seva vocació i un cop hagi acabat la carrera aspira a tornar als Estats Units per estudiar-hi un màster de direcció cinematogràfica. Si amb només 21 anys i un talent innegable Guxens ja ha estat capaç de fer tantes coses, és evident que, de ben segur, tornarem a escoltar el seu nom ben aviat.

Text de Jordi Suriñach

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here