25.6 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

La casa – museu de Tarragona

Il·luminació nadalenca l'any 1969 a la Rambla Nova. Una de les imatges publicades recentment a la pàgina de Facebook, Tarragona antiga (foto: arxiu Rafael Vidal)
Il·luminació nadalenca l’any 1969 a la Rambla Nova. Una de les imatges publicades recentment a la pàgina de Facebook, Tarragona antiga (foto: arxiu Rafael Vidal)

 

Una habitació amb prestatgeries plenes de llibres, un ordinador i un parell de cadires en un pis tranquil, de zona residencial. Aparentment, com moltes altres habitacions de molts altres pisos. Aquesta, però, és diferent i única. En un espai relativament petit viuen i dormen centenars de llibres i publicacions i milers de fotografies de Tarragona.

 

L’amo de tot el material és un apassionat de la seva ciutat. 66 anys, jubilat, Rafael Vidal Ragazzon és un gran aficionat al col·leccionisme. Col·lecciona coses i objectes molt variats, però sobretot col·lecciona Tarragona: fotografies, postals, llibres, revistes, butlletins municipals, opuscles de la Setmana Santa, programes de festes, ampolles de licor Chartreuse… Tot perfectament ordenat i classificat.

 

Autor juntament amb Ramon Giner de dos llibres molt tarragonins: La Rambla de Tarragona: un passeig al llarg del temps. (1854-2004) i El comerç de la Rambla de Tarragona, pas a pas, les prestatgeries de la seva habitació acumulen documents històrics de la ciutat: tots els números enquadernats del “Boletín de Información Municipal de la Ciudad de Tarragona” que es van publicar entre el 1969 i el 1972 i tots els butlletins municipals de l’etapa democràtica a partir del 1982. També hi trobem més de 450 llibres, opuscles de les congregacions i programes festius de Santa Tecla, Sant Magí, Sant Pere del Serrallo, Cós del Bou, el Roser… De fotografies i postals, en té registrades més de 7.100.

 

Rafael Vidal amb el seu ordinador, des d'on manté activa cada dia la pàgina de Facebook, Tarragona antiga
Rafael Vidal amb el seu ordinador, des d’on manté activa cada dia la pàgina de Facebook, Tarragona antiga

Rafael Vidal també és el promotor de la pàgina de Facebook “Tarragona antiga”, a punt de complir el cinquè aniversari amb prop de 5.000 persones donades d’alta. Hi ha penjades més de 10.500 fotografies, la gran majoria del Rafael, però cada cop amb més aportacions d’altres persones (més de 400). La pàgina disposa de 127 àlbums per agrupar les imatges en funció de la seva temàtica.

 

“Mètòdic i ordenat”, segons la pròpia definició, Vidal dedica unes quantes hores al dia a la seva passió. I ho fa amb una actitud proactiva perquè “Tarragona antiga” funcioni i enganxi als seus seguidors. Hi penja 3 o 4 fotos diàries, però a més promou el joc “On és, on era”, organitza trobades de germanor -ja en porten cinc-, sortides per la ciutat i un esmorzar de forquilla el dia de Sant Magí. Entre els seus principals col·laboradors hi ha l’Enric Brull Olivé i el Carles Micó Cornadó.

 

Ha cedit material als arxius de la ciutat i del port i col·labora amb particulars i entitats que li demanen fotografies per a llibres, treballs universitaris o exposicions. Moltes les ha comprades directament al seu propietari o a través de subhastes. “Tarragona antiga és la meva joguina, el meu entreteniment”, reconeix.

 

El traster de Rafael Vidal acull centenars d'objectes de col·leccionista, documents i fotografies de Tarragona
El traster de Rafael Vidal acull centenars d’objectes de col·leccionista, documents i fotografies de Tarragona

A més de les publicades, Vidal guarda com un tresor desenes de fotos exclusives. Algunes en tenen un valor simbòlic i sentimental incalculable: una sèrie de 5 fotografies panoràmiques de Tarragona del 1880 aproximadament, o una col·lecció d’imatges dels actes de commemoració del Setge de Tarragona, el 1911, a la plaça Corsini. Autèntiques joies que es mereixen l’organització d’una exposició en alguna de les sales de la ciutat.

 

La visita a la casa-museu de Rafael Vidal no s’acaba a l’habitació de l’ordinador i les prestatgeries. Al soterrani, el traster de la plaça de pàrquing encara guarda més sorpreses: una col·lecció de 500 llaunes de Coca-Cola (l’única no relacionada amb Tarragona) i una multitud d’objectes de regust tarragoní, impossible de detallar en aquest article. És, en resum, el resultat de més de 30 anys d’afició i de passió per la seva ciutat. Una col·lecció única que reclama un reconeixement públic dels tarragonins.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here