27.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

Edificis emblemàtics vora el mar

L'antiga seu de l'Autoritat Portuària, dissenyada per l'arquitecte Josep M. Garreta, serà rehabilitada i destinada exclusivament a oficines
L’antiga seu de l’Autoritat Portuària, dissenyada per l’arquitecte Josep M. Garreta, serà rehabilitada i destinada exclusivament a oficines

L’edifici, sense cap activitat des de l’estiu de 2010, continua marcant el perfil marítim de Tarragona i provocant opinions contraposades. Alguns remarquen la seva singularitat i valors arquitectònics; d’altres el troben senzillament lleig per fora i poc pràctic per dins.

 

L’antiga seu de l’Autoritat Portuària de Tarragona va estar a punt de ser víctima de les excavadores quan es va quedar buit perquè els seus treballadors es van traslladar a les noves instal·lacions. Han passat tres anys i mig i ara l’edifici ja té un pla de futur. L’ens Ports de l’Estat ha donat el vist-i-plau al projecte de rehabilitació del singular edifici, projectat els anys 70 per l’arquitecte tarragoní, Josep Maria Garreta.

 

La idea és que l’antiga seu del Port esdevingui un immoble d’oficines per llogar a empreses i emprenedors, reservant com ja s’havia dit un espai temporal -en principi, de dues plantes- per a l’organització dels Jocs Mediterranis. El president de l’Autoritat Portuària, Josep Andreu, defensa la proposta amb l’argument que “Tarragona no disposa d’un gran edifici d’oficines i en un entorn únic”. Es descarta aquella opció de l’hotel que havia aparegut fa anys i s’aposta per un espai empresarial que suposarà un retorn econòmic per al propi Port.

 

Ara, caldrà definir el projecte tècnic de reforma: reforçar-ne les estructures internes; respectar-ne la forma polièdrica; i invertir-hi en noves instal·lacions que el facin un edifici d’eficiència energètica (smart city). La idea és mantenir la sala d’actes i els espais de formació de la planta baixa, i l’objectiu és concretar al llarg de 2014 el pressupost necessari i començar la rehabilitació d’aquí un any.

El tinglado 4 es gestionarà a partir d'una concessió administrativa que treurà el Port a concurs a principis de 2014
El tinglado 4 es gestionarà a partir d’una concessió administrativa que treurà el Port a concurs a principis de 2014

També en terrenys de domini portuari es troba el Tinglado 4 del Moll de Costa, el més proper al Serrallo, el que llueix el rètol d’Estació Marítima de Tarragona. El president del Port n’anuncia un canvi d’orientació: sortirà a concessió administrativa tot l’espai del tinglado i no només -com s’havia previst fins ara- la part que havia ocupat un restaurant. Això significa que l’Autoritat Portuària atorgarà a una empresa l’explotació del tinglado (equipat amb una cuina) a través d’un concurs obert a rebre idees al voltant del negoci gastronòmic.

 

Josep Andreu creu que s’hi pot instal·lar un servei de restauració adreçat especialment a organitzar banquets i celebracions per a col·lectius nombrosos, fins a més de 300 comensals, “que serviria per cobrir un buit que hi ha a Tarragona”. Aquesta fórmula faria més viable el negoci, ja que l’empresa que obtingui la concessió ha de pagar unes taxes d’ocupació d’espai portuari.

 

La decisió del Port obligarà a tancar la sala d’exposicions del Tinglado 4 -en una data encara per concretar- i traslladar les seves activitats culturals a altres instal·lacions, com ara el Refugi 1, que acaba de reobrir amb més espai i més confortabilitat. Les intencions de l’Autoritat Portuària també afecten el Tinglado 1 -obres de millora- i l’edifici de l’antiga duana, situat a l’entrada de la marina Port Tarraco, i ara en desús. La idea és recuperar-lo per al públic com un petit centre d’interpretació de les activitats portuàries. Tot plegat, busca la manera de dinamitzar i “donar més vida” al Moll de Costa com a passeig per a l’oci i la cultura de la ciutat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here