15.7 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 17, 2024

El semàfor de l’eix comercial frustrat

Aspecte de la Rambla Lluís Companys, un matí de dia laborable, amb El Corte Inglés al fons
Aspecte de la Rambla Lluís Companys, un matí de dia laborable, amb El Corte Inglés al fons

Un semàfor també pot ser notícia. Sobretot, si s’instal·la a la plaça Imperial Tarraco i serveix per unir en línia recta dos trams de la Rambla. Per als vianants s’ha acabat allò de donar el tomb a la plaça per l’esquerra o per la dreta. Es calcula que travessar-la ens constarà dos minuts, en comptes dels sis que hi has d’invertir ara a pas lleuger. I tot gràcies al semàfor i a un nou pas a l’àrea ajardinada que dignifica una plaça que havia perdut part del seu encant.

 

Una actuació tan discreta econòmicament -42.000 euros- ha de servir per millorar la comunicació del centre de la ciutat amb l’Eixample que ha anat creixent fins a Joan XXIII i el riu. Així ho entenen els veïns i així ho comprovaran a partir d’ara els milers d’usuaris de la plaça Imperial, lloc on es concentren l’Estació d’Autobusos, edificis de l’administració local i estatal, oficines i altres equipaments com un centre sanitari d’atenció primària.

 

En plena campanya de Nadal, cal apuntar que el semàfor també facilitarà el pas de les persones que vulguin anar del tram central de la Rambla Nova a El Corte Inglés, i a l’inrevés. Aquesta actuació de l’Ajuntament ens porta avui a analitzar l’absència d’un gran eix comercial al llarg del principal passeig de la ciutat i la idea frustrada de crear un nou pols d’atracció de botigues i establiments al voltant dels grans magatzems.

 

L’obertura d’El Corte Inglés, el 8 d’octubre de 2010, va venir acompanyada d’unes expectatives que no s’han complert. Tot i que la crisi ja era ben present, en aquelles dates es va dir que al voltant de l’equipament comercial se situarien nous locals de moda de grans marques, i es va predir que la màxima concentració de botigues de Tarragona es desplaçaria del tram central de la Rambla fins als voltants de la plaça de la Generalitat per un ‘efecte crida’.

 

La Rambla Francesc Macià, amb la plaça de les Corts Catalanes al fons
La Rambla Francesc Macià, amb la plaça de les Corts Catalanes al fons

Tres anys després, però, la Rambla President Companys continua igual. A la vorera de l’esquerra, anant cap al riu, el Col·legi d’Advocats, l’església de Sant Pau, l’edifici dels jutjats, un parell de cafeteries, una fleca, unes oficines administratives i un local buit. A la vorera de la dreta, l’IES Vidal i Barraquer, el descampat que espera el Pavelló Sant Jordi i les anomenades Cases Bloc  abans d’arribar a la gran superficie comercial.

 

La Rambla Francesc Macià encara presenta un aspecte comercial més desolador. Locals buits, alguna cafeteria, una botiga d’esports, un restaurant – discoteca… En definitiva, El Corte Inglés -i per extensió, Tarragona- no han aconseguit impulsar un eix comercial que cobreixi tota la Rambla des del Balcó, ni arrossegar altres firmes cap a la nova suposada centralitat.

 

La configuració del tram de Lluís Companys (amb equipaments oficials) i de l’antic Vallellano (amb moltes oficines, despatxos i bancs) -i la crisi- han fet inviable el que molts preveien i desitjaven fa tres anys. I ara, el nou semàfor, dissortadament, tampoc portarà més botigues ni activitat econòmica a la zona. Això sí, ens estalviarà quatre minuts per travessar la plaça Imperial Tarraco.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Bon dia. El disseny d’aquest eix comercial depenia, en bona part, de la construcció de la ciutat de la justícia i de la utilització del espai que ara ocupen els jutjats. Alguns defensàvem que el Corte Inglés havia d’anar més al centre per formar part del l’eix que conforma la Rambla Nova antiga i carrers adjacents o com a mal menor a la mateixa plaça Imperial. La també frustrada construcció del poliesportiu Sant Jordi ajuda que la Rambla President Companys serveixi sols per anar al nomenat centre comercial.
    El semàfor ens porta a gaudir de la plaça com ho feiem abans però com be es diu al article, poca cosa més.
    Salut

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here