22.9 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 23, 2024

Pastorets en clau tarragonina

Cartell de la representació d'Els Pastorets de Tarragona d'enguany que ha dissenyat Lluís Albert Arrufat
Cartell de la representació d’Els Pastorets de Tarragona d’enguany que ha dissenyat Lluís Albert Arrufat

La Casa de la Festa com a local d’assaig. Quatre homes interpreten, exclamen, criden i corren per un espai ample i net d’obstacles. Som en el quadre segon –l’entrada de Satanàs- d’una obra única i singular: els Pastorets de Tarragona que, per quinzè any consecutiu, representarà la companyia La Golfa al Teatre Metropol.

 

Enguany, Jordi Gómez fa de ‘Rovelló’, Jordi Salvadó assumeix el paper de ‘Lluquet’, Joan Sànchez s’encarrega de ‘Llucifer’ i Josep Maria Tuset fa de ‘Satanàs’. Els observa atentament el director, Ferran Vidilla, que va fent comentaris i anotacions per afinar l’espectacle. La feina va començar fa un parell de mesos i culmina aquest dilluns amb un assaig general.

 

Tuset interpreta els Pastorets des del 1973 en diferents papers i en diferents formats. Acostuma a simultanejar la proposta de La Golfa amb la representació tradicional del text de Folch i Torres que fa l’Associació La Salle, també al Metropol. Ell, com la resta de companys, participa al llarg de l’any amb altres companyies teatrals.

 

Gómez és el més veterà de La Golfa. Explica que la idea d’aquests Pastorets va néixer el 1999 de la voluntat de “tarragonitzar-los”, situant l’obra en un lloc concret, amb el rerafons de l’actualitat i textos inicials de Josep Bargalló que després han anat adaptant els mateixos components de la companyia.

 

El director, Ferran Vidilla, observa l'assaig que fan Jordi Gómez, Josep M. Tuset i Jordi Salvadó a la Casa de la Festa
El director, Ferran Vidilla, observa l’assaig que fan Jordi Gómez, Josep M. Tuset i Jordi Salvadó a la Casa de la Festa

El grup s’ha mantingut amb petits canvis i actualment apareixen a l’escenari una trentena de persones. “Són uns Pastorets diferents als clàssics, però amb un públic que pot alternar els dos formats”, assegura el director de La Golfa. El muntatge, de prop de dues hores, està adreçat a un públic familiar: “Hi ha dos nivells de lectura, la història explicada per als nens, i els elements afegits d’actualitat per als adults”, comenta Jordi Salvadó.

 

L’assaig continua amb divertides referències a la Via Catalana, el federalisme i l’eterna rivalitat Tarragona-Reus. El director del muntatge prové, precisament, de la capital del Baix Camp. Ferran Vidilla explica que el millor de l’espectacle és que “cada any canvien els arguments i també alguns actors”.

 

La Pepa Ferré, que fa el paper de la ‘Carme’, també és una de les veteranes i s’encarrega del vestuari. Representar els Pastorets, diu, forma part de la seva vida. L’obra de Folch i Torres suposa, per a molts, l’estrena damunt d’un escenari i la fidelitat durant dècades a un text tan tradicional.

 

Fidels a la trajectòria dels últims quinze anys i amb aquest esperit d’adaptació permanent a l’actualitat de Tarragona, aquesta setmana arriben els Pastorets de La Golfa. Les representacions tindran lloc per Sant Esteve i el dia 28 a dos quarts de set de la tarda.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here