21.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

“Disculpi, senyora: que vol signar?”

Les cues es van formar en diverses ocasions en els punts amb més participació, com el carrer Canyelles. En algunes parades de l'ANC fins i tot es van esgotar les butlletes per a exigir el dret a petició.
Les cues es van formar en diverses ocasions en els punts amb més participació, com el carrer Canyelles. En algunes parades de l’ANC fins i tot es van esgotar les butlletes per a exigir el dret a petició.

Dia climatològicament lleig a Tarragona. El cel tapat amb el gris dels núvols que amenacen amb una jornada freda i plujosa conviden a no sortir de casa i a considerar dues opcions: o bé romandre sota cobert en la tranquil·litat de la llar, o bé aprofitar el dissabte per exprimir al màxim la temporada de rebaixes. Hi ha, per a molts, una tercera opció, i és que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) impulsa aquest cap de setmana la campanya per a recollir signatures de vots per la independència a diversos punts de la ciutat.

 

Moltes persones a favor del dret a decidir s’apropen a les paradetes de l’ANC per deixar constància, per enèsim cop, de la seva posició respecte el procés independentista. La frase que més s’escolta durant la jornada és la de “si no ens deixen organitzar un referèndum, l’exigirem nosaltres”. Els fulls informatius que reparteixen els voluntaris i voluntàries de l’Assemblea expliquen que aquest dret a petició és una eina reconeguda per la Constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya que permet a qualsevol persona o col·lectiu adreçar-se a una institució pública per tal de fer un petició sobre qualsevol assumpte que pugui afectar aquells qui ho reclamin, ja sigui un fet d’interès col·lectiu o general.

 

L’ANC es mobilitza a tota la ciutat per recollir signatures de vots per la independència

Ramon Maria Sans, un dels membres de la junta peticional de l’ANC al Camp de Tarragona i apoderat d’una de les parades de l’Assemblea a la Rambla Nova, explica que aquest acte “consisteix en fer palesa la posició de la ciutadania d’arreu de Catalunya respecte un tema tan important com és el dret a decidir”. Tarragona, que tradicionalment ha estat concebuda com una localitat contrària a l’independentisme, està canviant, segons Sans, ja que “no és la ciutat que ens volen fer veure alguns, tan tancada i carca”. L’apoderat assegura que “la nostra ciutat és oberta, i té ganes d’una Catalunya independent. La gent ve a signar amb il·lusió i se’ls veu molt optimistes”.

 

Aquesta valoració positiva va en consonància al que passa en alguns moments de la jornada: es formen cues per a signar als principals punts habilitats per l’ANC. Des de primera hora del matí ja hi ha molt ambient per les parades de l’Assemblea. Tanta és l’expectació que fins i tot en alguna d’elles, com la de la cantonada de la Rambla Nova amb carrer Canyelles, es forma una filera de tarragonins mitja hora abans que comencin les votacions. “La gent s’ha hagut d’esperar a que muntéssim la parada i col·loquéssim tot el material. Es nota que la ciutadania està engrescada i vol lluitar pel dret a decidir”, diu la Carme Miró, voluntària de l’ANC.

 

Rubén Biosca, un dels tarragonins que vota per exigir el dret a petició, declara que “com més ens movem, millor. Si ens diuen que no a la consulta, tindrem aquesta eina preparada”. Rosa Marçal assegura que “Tarragona vol votar, els polítics ja poden dir el que vulguin, que nosaltres estem aquí!”. Quan no hi ha cua, els voluntaris de les paradetes s’apropen als vianants. Busquen persones de totes les edats: “Disculpi, senyora: que vol signar?”

Un home introdueix el seu vot dins l'urna.Tot i que no es faran públics els resultats, l'organització assegura que la participació d'aquest dissabte ha estat alta.
Un home introdueix el seu vot dins l’urna.Tot i que no es faran públics els resultats, l’organització assegura que la participació d’aquest dissabte ha estat alta.

Albert Cortés, coordinador de l’ANC del Tarragonès, es mostra molt satisfet amb la resposta ciutadana: “Hem esgotat els talonaris de participació en algunes parades, com les dues de la Rambla Nova i la de la Rambla Lluís Companys”. Cortés remarca que aquest dret a petició “és el pla B si no fos possible organitzar el referèndum. Nosaltres el que voldríem és que el govern espanyol ens deixés decidir el nostre futur democràticament”.

 

Pel que fa les polèmiques declaracions de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en que assegurava que no cediria el cens per la consulta independentista del proper 9 de novembre, Cortés les qualifica de “molt desafortunades”, ja que, diu, “la Generalitat de Catalunya anualment obliga els municipis catalans a lliurar el seu cens”.

 

Aquest diumenge també es pot signar a favor del dret a petició a les parades de l’ANC. Un cop es tanquin les urnes, l’Assemblea procedirà a fer-ne un recompte per tal de quantificar les signatures recollides i guardar el resultat en secret per si ha de fer-ne ús en cas de prohibició de la consulta.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Hi ha molta gent com jo posem per cas, que no ens hen pogut adressar a votar per la independència,aquest cap de setmana, això no vol dir que no estem a favor de la matexa. Així que hi haurà molta gent que hauría dit que si. De tota manera esperem que quan arribi l’hora serà una gran sorpresa favorable.
    Visca Catalunya lliure i sobirana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here