19.3 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 24, 2024

Resistència, esforç i superació

Un grup d’esportistes creuant el punt del quilòmetre 19,4 de la Marató , al Moll de Costa
Un grup d’esportistes creuant el punt del quilòmetre 19,4 de la Marató , al Moll de Costa

Diu el famós mite que l’any 490 a.C. un soldat grec anomenat Filípides va recórrer els 42 quilòmetres que separaven Marató i la ciutat d’Atenes per anunciar de la victòria de l’exèrcit hel·lènic davant les tropes perses. Aquesta proesa, que va acabar amb la mort del seu esgotat protagonista, va donar peu a una de les proves més intenses i alhora famoses del món de l’atletisme: la Marató.

 

Tarragona, una ciutat amb un passat romà, es submergeix en la història grega per a celebrar la 4a Marató Costa Daurada, organitzada conjuntament pel Club Runners Tarragona i Tarragona 2017. Més d’un miler de corredors, entre professionals del món de l’esport, membres de clubs d’atletisme d’arreu de Catalunya i corredors amateur, participen en l’esdeveniment en qualsevol de les dues modalitats que l’organització oferta, segons les aspiracions dels atletes: La Marató tradicional de 42,195 km pels més agosarats i una prova de 10 km per aquells que, o bé prefereixen competir en una cursa més ràpida, o bé per aquells que no es veuen amb cor d’afrontar el duríssim circuit principal.


una organització molt autoexigent

Un grup tan nombrós d’esportistes necessita una organització a l’alçada de la magnitud de l’esdeveniment. En aquest sentit, Juanan Fernández, director de la Marató tarragonina, explica que “no ens conformem amb un esdeveniment normal i corrent, nosaltres optem per l’excel·lència, per una Marató de deu”. Aquest nivell de qualitat el noten alguns dels participants a la prova en concloure el circuit, tant el de 10 km com el de la Marató. És el cas de Dolors Palau i Salvador Fuster, una parella d’Igualada que valora “molt positivament” tant el recorregut de la prova com la organització de la mateixa. “Nosaltres repetim, ja que l’any passat, malgrat el fred i el vent que feia, ens ho vam passar genial”, asseguren els igualadins, que afegeixen: “Enguany tornem a marxar molt cansats, però encara més satisfets amb el tracte rebut i el recorregut”. Per la seva banda, el tarragoní Lluís Pérez explica que ja ha participat prèviament en altres proves i que la de Tarragona “és una de les més agradables”, tot i que confessa que ha notat que el recorregut dels 10 km “és un xic avorrit ja que és gairebé tot pla”.

Zona de serveis i avituallament per als corredors al final de la prova
Zona de serveis i avituallament per als corredors al final de la prova

Els corredors disposen de fins a vuit punts d’avituallament repartits cada 5 km, on els participants recuperen forces mentre reben els crits d’ànim del públic encuriosit que s’apropa a les tanques que delimiten el recorregut. A banda d’aquest servei, els participants gaudeixen d’altres comoditats, com un servei de guardarroba, aparcament exclusiu, una sessió d’estiraments dirigits per als més aficionats, així com la presència de corredors guia durant tota la prova.

 

Per ajudar a que tot surti a la perfecció, el director de la Marató explica que “la cursa compta amb més de 300 voluntaris, entre membres de Protecció Civil, de la Guardia Urbana i gent aficionada a l’esport”. Fernández també destaca que “la situació austera que vivim actualment, amb un manca d’ingressos i de patrocini, s’està fent cada cop més palesa”, però afegeix que “cal destacar l’aportació de Tarragona 2017 que ens ha ajudat a poder fer realitat, un cop més, la Marató Costa Daurada”.

 

A pocs minuts de finalitzar la prova, la línia d’arribada del Moll de Costa, que fins llavors estava força buida, s’omple amb més d’un centenar de persones que, des de les tanques que separen els espectadors dels corredors, esperonen els atletes que arriben visiblement esgotats a la línia de meta. Enguany, el guanyador és el tarragoní Periko Ortega amb un temps de 2 hores i 38 minuts. De ben segur, però, que aquells que corren una Marató per primer cop, quedaran igual de satisfets que el primer, tot i trigar una o dues hores més.

 

Malgrat que l’any passat hi participessin 700 corredors més, tant l’organització com els atletes consideren que l’edició d’enguany de la Marató Costa Daurada ha estat un èxit en molts nivells, tant esportiu com logístic. Tenint en compte que d’aquí tres anys Tarragona esdevindrà la capital olímpica de l’esport mediterrani, aquest tipus de proves són un assaig necessari per a preparar la ciutat per a rebre un esdeveniment d’aquestes dimensions.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here