22.9 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 23, 2024

Recuperant el poeta Comas i Maduell

Ignasi Riera és l'autor d'un llibre sobre la vida i obra del poeta tarragoní, Ramon Comas i Maduell
Ignasi Riera és l’autor d’un llibre sobre la vida i obra del poeta tarragoní, Ramon Comas i Maduell

Ignasi Riera és escriptor, periodista, conferenciant, articulista, tècnic editorial, professor d’adults i polític. Va ser regidor de Cornellà pel PSUC en els primers anys de democràcia municipal i diputat per Iniciativa per Catalunya al Parlament, on va destacar en el debat de la política cultural. Des de fa una dècada viu a Madrid, i ara ha vingut a Tarragona per presentar un llibre sobre la vida i l’obra del poeta Ramon Comas i Maduell.

 

El també jesuïta Ramon Comas va néixer el 1935 a Tarragona i només va viure 43 anys. A més de poeta, va ser assagista, novel·lista i creador de la col·lecció ‘Les hores extres’. La seva ciutat el recorda amb el nom d’un carrer i el del premi de poesia, que des de fa uns anys s’ha deixat de convocar per raons pressupostàries.

 

‘Perquè també l’esperança fatiga’ és el títol del llibre d’Ignasi Riera. Una frase que apareix al poema Adéu improvisat que Comas va escriure poc abans de morir el 1978, que forma part de la seva Oda a Tarragona i altres poemes i que va ser presentada el mateix any a la Llibreria de la Rambla.

 

D'esquerra a dreta: Ramon Marrugat, Ignasi Riera, Montserrat Duch i Lluís Maria Moncunill a la Llibreria de la Rambla
D’esquerra a dreta: Ramon Marrugat, Ignasi Riera, Montserrat Duch i Lluís Maria Moncunill a la Llibreria de la Rambla

Al cap de trenta sis anys tornem a la llibreria. Ignasi Riera comparteix sofà amb Lluís Maria Moncunill, company de seminari del poeta, Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània de la URV -i excompanya de Riera als bancs de l’oposició al Parlament-, i Ramon Marrugat.

 

Riera, que s’havia relacionat de jove amb Comas, explica que ha aprofitat la jubilació per rellegir l’obra del poeta i explorar una maleta i bosses que li va deixar amb papers seus de tota mena, anotacions, cartes, textos inèdits… I ho ha endreçat de tal manera que ‘Perquè també l’esperança fatiga’ vol reivindicar el treball valuós que va fer Ramon Comas en un context tan difícil com el de la dictadura.

 

Riera esbossa les particularitats de Comas i, més enllà de la poesia, en destaca l’obra assagística. Un en l’ambit de la religió: Gomà/Vidal i Barraquer: dues visions antagòniques de l’Església de 1939 i L’Estat i les Esglésies per separat. I un altre en l’àmbit de la política que el porten al Quebec, a conèixer la realitat d’allà i a escriure Les pays catalans per difondre’l al Canadà.

 

Una vida breu i una obra densa. Alumne de José Maria Valverde i amic de Joan Oliver i Pere Calders, entre d’altres. Un personatge polièdric i una vida tormentosa i plena de dubtes. Així era Ramon Comas i Maduell i així el reivindica Ignasi Riera en unes “notes” en forma de llibre extens publicades per El Cep i la Nansa i amb el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana. Una altra iniciativa per no oblidar el potencial cultural que va tenir Tarragona durant la llarga nit de la dictadura.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here