19.4 C
Província de Tarragona
Diumenge, juliol 3, 2022

Retrats de la gent del sud

Una fotografia de 1957 a la plaça Imperial Tarraco es projecta a l'acte de presentació del tercer volum del llibre 'Homenots del sud', de Xavier Garcia
Una fotografia de 1957 a la plaça Imperial Tarraco es projecta a l’acte de presentació del tercer volum del llibre ‘Homenots del sud’, de Xavier Garcia

Una fotografia de 1957 a la plaça Imperial Tarraco amb un nen i la seva mare a la barana del pas que travessa el petit llac. El nen de la foto és Xavier Garcia, l’autor de la sèrie de retrats ‘Homenots del sud’, i la imatge serveix per tancar la presentació del tercer volum del llibre en un acte celebrat al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.

 

Vins anys després del primer volum, i deu anys després del segon, l’escriptor i periodista vilanoví Xavier Garcia continua perfilant la personalitat d’homes i dones de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Ho fa en una nova entrega d’’Homenots del sud’, publicat per Arola Editors amb el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana.

 

És el retrat de 40 persones de diverses generacions i àmbits professionals: artistes, polítics, historiadors, escriptors, periodistes, capellans, ecologistes, dinamitzadors de la vida local… Gent força desconeguda, que no surt als grans mitjans de comunicació i que, en canvi, representa la vitalitat d’aquest tros de país.

 

L'escriptor i periodista Xavier Garcia amb el nou volum d''Homenots del sud', publicat per Arola Editors
L’escriptor i periodista Xavier Garcia amb el nou volum d”Homenots del sud’, publicat per Arola Editors

La presentació del llibre de Xavier Garcia va a càrrec del seu amic Santi Vilanova, escriptor i periodista, i de Ramon Marrugat, filòleg i llibreter. De l’autor destaquen la seva trajectòria de compromís i lluita ecologista, l’aposta pionera per les energies renovables i la introducció de la informació mediambiental a la premsa. Del llibre apunten que està ben escrit, amb una prosa planera i una llengua endreçada. Un volum on s’aprecia la capacitat de l’autor per retratar persones a partir de petits detalls o moments concrets.

 

Xavier Garcia apunta que busca traçar la diversitat humana i cultural d’un territori determinat -el sud de Catalunya o un espai de cruïlla entre el Principat i el País Valencià- amb un estil que compagina els de Josep Pla i Artur Bladé. Les converses amb els protagonistes són la base del retrat d’aquestes 40 personalitats que arriben a les 162 si sumem els dos volums anteriors.

 

Alguns dels protagonistes són entre el públic: Josep Maria Sans Travé, Francesc Casares, Eugeni Perea, Jordi Just, Josep Gironès, Lluís Maria Moncunill i Sergi Saladié, entre d’altres. El vicepresident de la Diputació, Albert Vallvé, juga el paper d’amfitrió, i el president de la Fundació Mútua Catalana, Joan Josep Marca, assumeix el de mecenes cultural.

 

Els ‘homenots’ són catalans que “piquen pedra des de l’anonimat per fer un país més habitable i que potser no rebran mai la Creu de Sant Jordi”, en paraules de Santi Vilanova. Xavier Garcia els atorga, però, el reconeixement d’aquest racó de país amb un llibre que reclama més volums. Perquè el sud també existeix.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here