14.9 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

Rubén Pereira i l’anunci d’Estrella Damm

Rubén Pereira en una actuació del Ball de Diables de Tarragona (foto cedida per l'entitat. Autora: Anna Sans Llauradó)
Rubén Pereira en una actuació del Ball de Diables de Tarragona (foto cedida per l’entitat. Autora: Anna Sans Llauradó)

Rubén Pereira (Tarragona 1985) és el clar exemple del planter que representa el seguici petit per a la cultura popular tarragonina. Aquest enamorat des de ben petit del ball de diables es va convertir, amb només dotze anys, en el primer Llucifer del recuperat ball infantil.

 

Pereira recorda quan, amb quatre anys acabats de fer, s’aprenia de memòria els versots’, sentits en la veu de Xavi González (el Llucifer per excel·lència en aquells anys), per posteriorment recitar-los a casa davant la família.

 

Els primers assajos amb la colla es feien a l’antiga escola Saavedra on aprenien a saltar, a tenir la posició correcta per les sortides i a recitar aquells “versots”. La primera sortida oficial dels diablets de Tarragona va arribar l’any 1998 juntament amb els de Torredembarra amb una actuació per Santa Tecla a la plaça de la Font. Aquí començava una recuperació que ha portat el ball de Diables petit a celebrar el seu quinzè aniversari.

 

Dels 12 als 16 anys, Rubén Pereira va haver de seguir als Diables mig d’amagat i al darrere la comparsa per culpa de la transició generacional que no permet fer el salt al ball dels grans i tanca la porta al petit.  Els diables sí que tenen edats, molt marcades i rígides, fins i tot abans de la nova normativa europea sobre pirotècnia que ha regulat molt més encara la seva manipulació per part dels més menuts.

 

Aquesta transició encara no solucionada és un dels moments més complicats per a un enamorat de l’olor de pólvora com en Rubén. “Un cop retrobat amb les carretilles i enfundat amb un dels vint-i-dos vestits, ja deixes de pensar en aquests anys sense foc i et quedes amb els moments que més t’agraden de la festa”, reconeix en Pereira rient.

 

La seva espera, de fet, va tenir recompensa i va aconseguir finalment aquell somni d’un nen de quatre anys: agafar el Ceptró a la mà i poder recitar els “versots”, aquest cop no pas davant de familiars i amics, si no com a Llucifer de Santa Tecla.

 

 

Aquest article es va publicar al número 1 de la revista FET a TARRAGONA el passat mes de setembre. Avui el recuperem al format digital coincidint amb l’anunci publicitari d’Estrella Damm. Rubén Pereira, representant el Ball de Diables de Tarragona, apareix a l’spot de la marca de cervesa. Un anunci amb una vintena de persones del món de la cultura i que s’acaba amb una imatge nocturna de l’amfiteatre de Tarragona i l’eslògan: “Fem costat a la cultura i l’espectacle perquè formen part de la nostra manera de viure”.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here