Advertisement Advertisement
19.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 18, 2022

Una altra política cultural per a un nou estat

D'esquerra a dreta: Magí Seritjol, Jordi Bertran Òscar Palau i el director del 'Fet a Tarragona', Ricard Lahoz, en l'acte sobre Tarragona i la consulta (foto: Anna Plaza)
D’esquerra a dreta: Magí Seritjol, Jordi Bertran Òscar Palau i el director del ‘Fet a Tarragona’, Ricard Lahoz, en l’acte sobre Tarragona i la consulta (foto: Anna Plaza)

Una Catalunya amb estat propi hauria de desenvolupar una política cultural més participada que l’actual i hauria d’impulsar la creació d’indústries del sector. Per contra, no hauria de cometre alguns dels errors que la Generalitat va fer als anys 80 quan va calcar algunes estructures de l’administració de l’estat espanyol. Aquestes són algunes de les idees expressades en la segona sessió del cicle ‘Diàlegs 2014: Tarragona i la consulta’, celebrada aquest dimarts i organitzada per la URV i el FET a TARRAGONA.

 

Magí Seritjol i Jordi Bertran, gestors culturals tarragonins amb àmplia experiència, van posar veu a aquestes i d’altres reflexions. Seritjol va remarcar la importància que cultura i turisme es gestionin de manera conjunta i va apostar perquè Catalunya segueixi un model de “país en xarxa” amb organismes descentralitzats, com és el cas de l’ICAC, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. A parer seu, les ciutats petites i mitjanes sostenen la vitalitat cultural del país. Una Catalunya que, segons el director del festival Tarraco Viva, “tendeix massa a les coses petites” i, en canvi, “hauria de promoure grans projectes i indústries culturals per a tot el món”.

 

Aspecte de la sala d'actes del Departament de Cultura amb el públic escoltant els tres ponents
Aspecte de la sala d’actes del Departament de Cultura amb el públic escoltant els tres ponents

Jordi Bertran va exposar tot un seguit de dades que demostren “una capacitat de gestió millorable” per part del govern espanyol. L’IVA cultural més alt d’Europa (amb el 21%) penalitza el consum;  el tancament en un any de centenars d’empreses culturals i la destrucció de milers de llocs de treball en són algunes de les conseqüències. “La independència de Catalunya no suposarà millorar la situació automàticament, però ja sabem les coses que s’han de canviar”, va alertar Bertran, que va fer una comparació amb Escòcia: mentre la Gran Bretanya mima Escòcia –especialment, Glasgow– en equipaments culturals, l’estat espanyol fa el contrari amb Catalunya.

 

La referència escocesa venia a tomb després de la intervenció del periodista d’El Punt Avui, Òscar Palau, que ha estat tres mesos a Edimburg, seguint l’actualitat de cara al referéndum del 18 de setembre. Segons Palau, la principal diferència entre els dos casos és que a Escòcia es debat el “què” i a Catalunya encara es debat el “com”. Però n’hi ha més, de diferències: Els escocesos són un mirall per als catalans, però no a l’inrevés. Els escocesos tenen referents britànics com la monarquia i l’Exércit, i aquí això no passa. El govern d’Edimburg ja té el procés encarrilat i no vol emprenyar innecessàriament el govern espanyol amb el procés de Catalunya perquè, si arriba la independència, Escòcia vol seguir a la Unió Europea.

 

Bertran, Palau i Seritjol, abans de participar en la xerrada - col·loqui
Bertran, Palau i Seritjol, abans de participar en la xerrada – col·loqui

Al debat posterior amb els ponents i amb el públic es va parlar d’infraestructures –Òscar Palau n’és un periodista expert–, aeroports, projectes com BCN World, i del paper dels mitjans de comunicació d’Escòcia i Anglaterra en el procés català. La sala d’actes del Departament de Cultura de la Generalitat es va tornar a omplir per escoltar els ponents.

TERCERA SESSIÓ: 1 D’ABRIL

El cicle continuarà el dimarts 1 d’abril amb una nova trobada amb persones representatives de la societat cil tarragonina. A la tercera sessió participaran la catedràtica d’Història Contemporània, Montserrat Duch; l’economista i expresident del Club Básquet Tarragona, Francesc Xavier Mas; i l’advocat Pere Grau.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Em va saber molt greu no poder assistir a la sessió d’ahir, tal com vaig fer a la primera, que pel que veig i m’han explicat algun dels assistents va ser força interessant.

    Us felicito i us encoratjo a seguir treballant amb aquestes idees i activitats: això es fer país, fer cultura i fer tarragonisme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here