Advertisement Advertisement Advertisement
12 C
Província de Tarragona
Dijous, març 23, 2023

Quan el Concurs de Castells no era concurs

Els Xiquets de Tarragona, en una de les Manifestacions castelleres dels anys 70 (Foto: Chinchilla, cedida pel Centre d'Imatges de Tarragona - L'Arxiu)
Els Xiquets de Tarragona, en una de les Manifestacions castelleres dels anys 70 (Foto: Chinchilla, cedida pel Centre d’Imatges de Tarragona – L’Arxiu)

El Concurs no sempre ha sigut un concurs. Al llarg de la història, la plaça de Braus de Tarragona ha estat escenari de centenars d’actuacions castelleres. Ha viscut els moments més gloriosos del món casteller, i ha vist com les millors colles del país s’emportaven el palmarès del certamen. Però durant tres edicions, el Concurs de Castells no va ser un concurs, i ens expliquem.

 

A Tarragona, el primer certamen casteller com a tal es va celebrar l’any 1932. Després es van fer algunes edicions a Barcelona, Vilafranca, a El Vendrell o Reus, i també a Tarragona. L’any 1980 el concurs, però, va tornar a la plaça de Braus i d’allà, ara de la Tarraco Arena, ja no s’ha mogut mai més. Durant tres edicions, la plaça tarragonina va acollir una gran actuació castellera sense rànquings, ni punts ni guanyadors. Els anys 1974, 1976 i 1978 es van celebrar ‘manifestacions castelleres’, amb colles que van anar a per totes però sense vencedors ni vençuts. Tarragona tenia un bon record dels concursos de l’any 1970 i del 1972 i va decidir continuar amb la cita bianual però, en aquesta ocasió, sense premiats. Què va passar, però, perquè Tarragona deixés de fer el Concurs de Castells?

 

L’any 1973, Vilafranca va acollir el concurs al camp de futbol del municipi en el marc de la Setmana de la Vinya i del Vi del Penedès. “Va ser el concurs de mobles Quer, semblant als de Can Jorba que es van fer a Barcelona als anys 60”, recorda Pere Ferrando, actual president del jurat del Concurs de Castells i historiador casteller. En aquella edició hi van participar totes les colles menys els Nens del Vendrell, que no estaven d’acord amb les normes de puntuació.

(…)

 

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem al número 4 de la revista FET a TARRAGONA. És el primer de la sèrie de reportatges que presentarem aquest any amb motiu de la 25a edició del Concurs de Castells de Tarragona.

La revista es pot adquirir a les llibreries de la ciutat: La Capona, La Rambla, Adserà, Cal Matias (Serrallo) i també a l’Espai Turisme (carrer Major) i la botiga El Llor (carrer Governador González). També us en podeu fer subscriptors i rebreu la revista a casa. Per complimentar la subscripció cliqueu aquí.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here