15.7 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 13, 2024

El somni d’una ciutat culta

El teatre Tarragona acollirà l'espectacle 'El somni d'August' que organitza la Fundació Mútua Catalana
El teatre Tarragona acollirà l’espectacle ‘El somni d’August’ que organitza la Fundació Mútua Catalana

La història té sempre cops amagats. El segle I abans de Crist va nèixer a l’antiga Roma Gaius Cilnius Maecenas, l’home que dóna nom a una de les activitats que més ha ajudat al foment de la cultura i la ciència: el mecenatge.

 

Mecenas fou conseller, confident i íntim amic de l’emperador August i entre els seus protegits hi havia els poetes Horaci i Virgili, dos dels clàssics més universals.

 

Més de dos mil anys després, Mecenas i August tornaran a coincidir el proper 27 de març al Teatre Tarragona. Ho faran dins un acte de reconeixement a les entitats i institucions que van desenvolupar projectes culturals patrocinats durant el 2013 per la Fundació Mútua Catalana (FMC).

 

Serà una gala singular, ja que tindrà una estructura teatral i els habituals parlaments es combinaran amb un espectacle que recordarà els dos anys d’estada de l’emperador a Tàrraco, per recuperar-se d’una malaltia, punt d’inflexió de la conversió de la llavors petita població en un dels epicentres de l’Imperi Romà.

 

La FMC organitza una gala inspirada en August i el mecenatge

 

Tot plegat s’enmarca en la commemoració enguany del segon mil·lenari de la mort d’August, que des de Tarragona es vol celebrar d’una forma especial per la seva vinculació històrica amb aquest personatge.

 

La representació porta per nom El somni d’August, en referència a la Tàrraco que l’emperador va imaginar. Una urbs moderna, viva i oberta, com també vol ser-ho ara. Passat, present i futur, amb el teló de fons del mecenatge, que va portar l’any passat la FMC a invertir 200.000 euros en projectes de 35 entitats locals, entre ells el FET A TARRAGONA. Una tendència a l’alça, com reconeix el president de la fundació, Joan Josep Marca, per les greus retallades que ha viscut en els darrers anys la inversió pública en cultura.

 

Presentació de l'acte 'El somni d'August'. D'esquerra a dreta: Pere Jornet, Joan Josep Marca i Joaquim Sendra
Presentació de l’acte ‘El somni d’August’. D’esquerra a dreta: Pere Jornet, Joan Josep Marca i Joaquim Sendra

Aquesta situació ha fet guanyar protagonisme, de nou, als mecenes i, en el cas de la FMC, deriva en un somni actual, molt vinculat amb el d’August. “El d’una societat civil estructurada en un país avançat, econòmicament desenvolupat, tecnològicament capaç, científicament preparat i, pel damunt de tot, culte“, segons explica Marca.

 

L’espectacle és una idea original de Mar Toribio i està dirigit per Marc Chornet, un dels directors de teatre tarragonins amb més projecció. El guió és del grup de difusió cultural i arqueològica Nèmesis, integrant del festival Tarraco Viva.

 

Invitacions per als subscriptors

 

El FET vol convidar els seus subscriptors a viure aquest acte de foment de la cultura i dels orígens de Tarragona obsequiant-vos amb invitacions per a dues persones. Per gaudir de l’espectacle s’ha d’enviar un mail, fins el proper dimarts, 25 de març, a la nit, a l’adreça subscripcions@fetatarragona.cat. Les invitacions s’hauran de passar a recollir per les taquilles del Teatre Tarragona el mateix dijous 27 de març a partir de les 19 hores. (L’espectacle comença a les vuit del vespre i té una durada aproximada d’una hora.)

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here