18.6 C
Província de Tarragona
Dilluns, maig 20, 2024

El llegat d’August i la Fundació Mútua Catalana

Un moment de l'espectacle 'El somni d'August' interpretat per Toni Vinyals, Isabel Soriano i Noèlia Pérez i dirigit per Marc Chornet (foto: Juan Segovia)
Un moment de l’espectacle ‘El somni d’August’ interpretat per Toni Vinyals, Isabel Soriano i Noèlia Pérez i dirigit per Marc Chornet (foto: Juan Segovia)

“Marxo de Tàrraco, però mai l’abandonaré del tot”. Amb aquestes paraules es va acomiadar anit l’emperador August, interpretat per Toni Vinyals, de les mes de 600 persones que van omplir el Teatre Tarragona per veure l’acte amb el qual la Fundació Privada Mútua Catalana (FMC) va reconèixer la tasca de les 35 entitats i institucions a les que va donar suport el 2013 per desenvolupar projectes culturals (sota una aportació de més de 200.000 euros).

 

Va ser una gala de reafirmació de la història de la ciutat i del llegat de la civilització romana, que va aplegar una important representació del món cultural tarragoní. “El passat no és mort. Ens motiva el moment present i ens descobreix nous futurs”, va afirmar Magí Seritjol, director del festival Tarraco Viva, un dels beneficiaris del mecenatge de la Fundació.

 

Seritjol va recordar que l’actual Tarragona s’ha consolidat com a capital arqueològica de Catalunya, amb més del doble de visitants el 2013 que Barcelona, i que viu un “moment cultural dolç”. Paraules especialment encoratjadores en aquests moments de crisi per la retallada dramàtica de subvencions públiques i l’augment de l’IVA cultural fins el 21%.

 

L’espectacle El somni d’August, que va fer de fil conductor de l’acte, fou una mena de pròleg de l’edició de Tarraco Viva d’enguany, centrada en la commemoració del bimil·lenari de la mort de l’emperador, i del Segon Congrés d’Arqueologia i Món Antic de la Tarraco Biennal que se celebrarà a finals de novembre i que organitza la pròpia Fundació.

 

Ideat per Mar Toribio, amb direcció de Marc Chornet i guió del grup de difusió arqueològica Nèmesis, la representació al·legòrica dels dos anys que August va passar a Tàrraco -punt d’inflexió de la conversió de la llavors petita vil.la en un dels epicentres de l’Imperi romà– va enllaçar els parlaments sota la idea comuna de la defensa de la cultura i el patrimoni.

La FMC aplega el món de la cultura en una gala  d’agraïment a les entitats que patrocina

 

Josep Sendra Navarro, pare de l’Estatut de Sau de 1979 i patró impulsor de la FMC, va fer la primera intervenció de la nit des del faristol ubicat al mateix escenari per a on s’anaven movent els actors entre els diversos parlaments.

 

Posteriorment hi van parlar, en representació de les entitats i institucions homenatjades, la vicerectora de la Universitat Rovira i Virgili, Encarnació Ricart; el ja esmentat Magí Seritjol; el president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Josep Santesmases, i la presidenta de l’Associació Tarragona Literària, Lurdes Malgrat.

 

Alhora, i projectats en una gran pantalla ubicada darrera l’escenari, van aparèixer en dos vídeos bona part dels representants dels ens patrocinats per la Fundació,. Amb una emotiva sorpresa final protagonitzada per una nena de cinc anys que els hi va agraïr tot el que fan pel futur de la cultura.

 

La cloenda va anar a càrrec del delegat de la Generalitat a Tarragona, Quim Nin, el diputat provincial Benet Jané, l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i el president de la Fundació, Joan Josep Marca. Nin fou l’autor d’un altra de les frases de la gala: “L’únic somni que no es compleix és el que s’abandona”.

 

Un epíleg obert a interpretacions que van més enllà de l’àmbit estricte de la cultura, però vinculat al somni d’August de fa dos mil anys i el de la FMC a l’actualitat, en paraules del seu president: fer de la ciutat una capital “pròspera, moderna, viva i vital, oberta, particular, respectuosa amb el llegat i ansiosa de futur”. Com també es va escoltar a la sala, “el llegat d’August som nosaltres”.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here