Advertisement Advertisement
Carregant ...

La premsa tarragonina a la revetlla de Sant Jordi

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

La revetlla literària de Sant Jordi a Tarragona es du a terme a la Biblioteca Pública (Fortuny, 30).

La revetlla literària de Sant Jordi a Tarragona es du a terme a la Biblioteca Pública (Foto: Fernando Fernández Baliña).

Conscients que el FET, més enllà d’aportar continguts periodístics, ha d’implicar-se en la vida cultural i social de la ciutat, vam creure oportú sumar-nos als actes de la revetlla literària de Sant Jordi, que ja es va encetar el passat 2013 de forma exitosa a les biblioteques públiques de Catalunya, i que se celebra aquest dimarts 22 d’abril. Partint d’aquesta voluntat participativa vam començar a preparar un acte que teníem clar que havia de servir per reivindicar el periodisme. Per fer-ho volíem fixar el focus d’atenció en el passat, en periodistes tarragonins destacats, en textos interessants no només pel seu valor documental, sinó també per l’enfocament, per una temàtica original, per una redacció impecable, etc.

 

Gràcies a la col·laboració de la Biblioteca Pública de Tarragona, i concretament, al suport imprescindible d’Esteve Masalles en la recerca d’articles, vam aconseguir aplegar una trentena de textos periodístics emmarcats en la primera meitat del segle XX, sis dels quals hem acabat seleccionant perquè tots plegats, aquest dimarts 22 d’abril, a les 20:30h, a la Biblioteca, fem un tastet de la premsa tarragonina, que és també un exercici de memòria col·lectiva i un reconeixement al periodisme de qualitat d’ahir, que ens ha de servir per polir el present i afrontar el futur amb responsabilitat.

 

La producció d’aquest acte ha despertat en nosaltres una humil presa de consciència del periodisme que ens precedeix, els aspectes positius del qual hauríem d’interioritzar tots i projectar en les nostres peces. Val a dir que hem topat moltes vegades amb un periodisme escrit en llengua catalana d’una riquesa lèxica, fins i tot d’un valor literari, que semblen difícils d’albirar encara avui dia, potser en part pel silenci forçat per una dictadura feixista que va obstruir el ple desenvolupament de la nostra llengua en els mitjans de comunicació durant dècades.

 

Les cròniques dels plens municipals, signades per Rumanill a La Veu de Tarragona, a la secció De la casa gran, estan insuflades d’un to satíric que de ben segur buscaria les pessigolles al poder polític local actual, o si més no empiparia als nostres regidors; les crítiques teatrals de Domènec Guansé avergonyeixen aquells que alguna vegada ens hem atrevit, agosarats, a escriure sobre teatre; el clam de Rovira i Virgili perquè es respectin les restes arqueològiques romanes de la ciutat; i la crònica del primer concurs de castells, de l’any 1932, presidit per Pau Casals, són alguns dels textos que podrem compartir. Entre l’elenc de periodistes també hi figura Lluís Mezquida, amb un article d’opinió escrit en llengua castellana al Diario Español i signat sota el pseudònim de Petrófilo, i Lluís de Salvador, director del Diario de Tarragona en temps de la II República, que critica en un text la legalització del joc i assegura que a Tarragona “[…] no tornarà mai més a funcionar la ruleta ni hi tornarà a haver timbes, perquè el poble ho voldrà així”, i que, com es pot intuir, desperta analogies, salvant les distàncies, amb l’actualitat. Dimarts, si ens voleu acompanyar, podreu gaudir d’una revetlla de Sant Jordi repleta d’activitats, i en la qual el periodisme també hi té moltes coses a dir.

el dia de sant jordi, a la Rambla

Aquest serà el nostre primer Sant Jordi amb la revista FET a TARRAGONA al carrer. Durant tota la jornada de dimecres ens trobareu a la parada de la Llibreria de la Rambla, al tram central de la Rambla Nova, al costat dels Despullats. Us podreu fer subscriptors de la revista i tindreu d’obsequi els dos últims números publicats i una rosa de la Floristeria Romeu. També podreu adquirir el primer i el segon número de la publicació.


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *