24.5 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

Alfred Arola i Jordi Ferré: passió pels llibres

Alfred Arola presentant les novetats de la seva editorial per aquest Sant Jordi (foto: Anna Plaza)
Alfred Arola presentant les novetats de la seva editorial per aquest Sant Jordi (foto: Anna Plaza)

Fer de la teva passió el teu ofici deu ser una de les experiències més gratificants del món. L’Alfred Arola i el Jordi Ferré ho han fet. Ells són els responsables de les principals editorials del territori: Arola i Cossetània. Les dues van néixer a finals dels anys 90. Primer Cossetània, el 1996 i dos anys després, Arola. Els seus inicis són un reflex de les passions personals dels seus fundadors.

 

Cossetània va néixer amb dues col·leccions, que encara avui en dia són el seu referent. Azimut, dedicada al món de l’excursionisme i Cullerot, de receptes de cuina. “El meu soci, el Josep Maria Olivé, és geògraf”, explica el Jordi Ferré “i l’excursionisme sempre ens havia agradat molt als dos. A més vam veure que hi havia un nínxol de mercat. Com en el cas dels llibres de receptes”. Ara Azimut ja té més de 140 títols i a aquesta col·lecció inicial se n’han afegit d’altres dedicades al món del muntanyisme, el BTT i el barranquisme. Cossetània també té un important repertori de llibres sobre natura. La fotografia hi juga un paper fonamental. Aquest any n’han publicat un sobre el massís dels Ports, amb imatges de Vicent Pellicer que és una autèntica delícia pels sentits.

 

Azimut és una col·lecció que ha anat evolucionant de format al llarg dels anys. Ha fet tres canvis de disseny. “Ens hem anat adaptant als nous temps”, diu el Jordi. També Cullerot ha anat evolucionant. “Vam tenir sort amb aquesta col·lecció perquè vam enganxar l’inici del boom de la cuina catalana, aquest esclat d’autoestima”. El seu títol estrella són les receptes de l’Àvia Remei.

 

La passió d’Alfred Arola és el teatre. No només veure’n. També llegir-ne, que no és tan habitual. Per això, quan va començar a projectar l’editorial va tenir clar que una de les col·leccions inicials seria de textos dramàtics. És Textos a Part i actualment compta amb més de 130 títols. “El segon llibre que va publicar Arola va ser una obra de teatre: Magma de Gerard Vázquez. També vam publicar Harold Pinter abans que li donessin el Nobel”, explica l’Alfred. A textos a part es barregen els noms d’autors novells,com Marc Angelet i Josep Maria Miró (brillants els dos), amb d’altres de consolidats com Lluïsa Cunillé i Juan Mayorga, i clàssics com Pinter, Dostoievski i Tennessee Williams. “Aquesta barreja també és una manera de valoritzar els autors d’aquí que tot just comencen”.

 

Actualment Textos a Part és l’única col·lecció estable de teatre a Catalunya, a banda de les publicacions del teatre Lliure. “Som un referent en aquest camp”, diu l’Alfred. Ara Arola també publica les obres que es representen al TNC. Aquesta col·laboració es va iniciar amb l’edició de les obres del cicle T6 dedicat a dramaturgs emergents. També col·labora amb la Sala Beckett. “Estem oberts als espais de creació teatral”. En una col·lecció a banda, Arola també edita les estrenes del Centre d’Arts Escèniques de Reus.

 

Arola cuida molt les seves edicions. Els llibres de Testos a Part mantenen el format des de l’inici. Són petits, enquadernats amb tapes rústiques d’un color torrat… Però la joia de la corona és l’altra col·lecció inaugural d’Arola: Imatge que parla, una particular fusió de poesia i fotografia, de la qual n’han sortit una trentena de volums. Els darrers són els nous poemaris del director del CONCA, Carlos Duarte i de Jordi Julià, un dels joves talents de la poesia catalana. “La imatge que parla és una col·lecció molt singular”, explica l’Alfred. “I n’hem publicat pocs títols perquè és car d’editar”. Però aquests llibrets plens de vida i color són una petita joia i un regal exquisit.

 

Grup d'autors que publiquen enguany amb l'editorial Cossetània (foto: Anna Plaza)
Grup d’autors que publiquen enguany amb l’editorial Cossetània (foto: Anna Plaza)

Gairebé vint any després Cossetània i Arola s’han fet grans i d’aquelles col·leccions primigènies n’han sortit moltes de noves i s’han endinsat en tots els gèneres i formats: novel·la, poesia, assaig, guies, llibres de cuina, literatura infantil (Cossetània s’hi acaba d’endinsar amb una nova col·lecció del Patufet i les tradicions)… No hi ha àmbit que no hagin tocat. El catàleg és ben ampli. El de Cossetània ja té prop de 1.500 llibres. “Vam començar amb deu edicions a l’any i ara ja estem en les 170. El catàleg d’Arola s’apropa al miler de títols aplegats en una seixantena de col·leccions. Així i tot, les dues editorials mantenen el seu tret identitari, aquelles col·leccions amb què van néixer i que continuen sent el seu referent.

 

Com cada Sant Jordi les dues editorials han presentat les novetats que han tret durant el darrer any. Arola presenta la traducció al castellà de Un día en la vida de Ishak Butmic, de Jordi Tiñena. “Tiñena és un dels nostres grans autors”, i es mereix traspassar fronteres”, diu l’Alfred. També hi ha una nova novel·la d’Àngel Octavi Brunet, la primera incursió literària de l’arquitecte Xavier Climent, Tarrakon, i El Jardí de les Delcies, del poeta Gerard Vergés. D’aquest en van parlar com d’una exquisidesa imprescindible. Dins les novetats d’Arola també trobareu un llibre de cuina a quatre mans entre David Solé, del Barquet, i el fotògraf Pep Escoda: Tela Marinera i un evocador recopilatori de targetes postals de Tarragona.

 

Per la seva banda, Cossetània ha presentat Bandoler de Margarida Aritzeta, la història del bandoler cantat per Lluís Llach, Llaços secrets de la reusenca Marta Magrinyà, La menestrala de Francesca Aliern i el recull de relats eròtics Amors gairebé eterns de Josep Igual. També promet molt la novel·la El franctirador, del jove Albert Pijoan, una barreja de gèneres a partir d’una trama de novel·la negra, ambientada a Polònia. També hi trobareu poesia: la de la Raquel Estrada i el Magí Sunyer, dins la col·lecció La Gent del Llamp

 

Bona lectura i bon Sant Jordi a tothom! Si sou dels que ho llegiríeu tot teniu feina per estona.

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here