Advertisement
4.4 C
Província de Tarragona
Divendres, febrer 3, 2023

La Rambla de la cultura i la tradició

Aspecte de la Rambla Nova a mig matí de la diada de Sant Jordi (Foto: Arnau Curto)
Aspecte de la Rambla Nova a mig matí de la diada de Sant Jordi (Foto: Arnau Curto)

El bon temps és el principal culpable que milers de persones atapeeixin durant moltes hores la Rambla Nova per gaudir d’una diada de Sant Jordi esplèndida. Després d’uns dies grisos carregats de pluja, veure que els sol il·lumina els carrers i que els termòmetres s’enfilen fins als 25 graus, convida a passar la jornada passejant i visitant les diferents parades situades entre l’estàtua dels Despullats i el balcó del Mediterrani.

 

El principal objectiu d’aquells tarragonins que aconsegueixen fer-se un lloc entre la gentada i posar-se a les primeres files de les parades: les novetats literàries d’autors locals i/o de prestigi nacional i, per descomptat, les roses. La tradicional rosa vermella amb l’espiga guanya per golejada a la classificació dels “més venuts” però, no obstant això, es pot trobar un ample ventall d’alternatives: roses de colors, de paper i perfumades, de llaminadura, i fins i tot anells amb una rosa fets íntegrament amb gomes, són les opcions més recomanades per aquells que busquen la simbiosi perfecta entre originalitat i tradició.

 

Com és normal, les llibreries de la ciutat tenen marcada la diada de Sant Jordi com l’esdeveniment més important de l’any. Ramon Marrugat, representant del gremi de llibreters de Tarragona, assegura que “per Sant Jordi moltes llibreries ingressen el 7% de la facturació anual. Cal pensar que és un dia clau, ja que la resta de l’any no es ven tant com avui”. Marrugat apunta que “malauradament la manca de cultura lectora no dóna uns beneficis més equilibrats durant la resta de l’any”, però també afegeix que “sortir al carrer i gaudir de l’ambient també és bo per a nosaltres”.

 

Més enllà de les tradicionals parades de les llibreries locals i de les botigues de flors, però ben carregats de roses i llibres, desenes d’entitats aprofiten la diada per a recaptar fons amb diversos objectius: alguns, com el Club Vaixell, destinaran els beneficis a finançar les colònies dels monitors de l’esplai, venent roses i també llibres de segona mà a preus molt més que assequibles, una acció que també han realitzat diversos grups d’estudiants de la Universitat Rovira i Virgili, en aquest cas per a poder-se pagar el viatge de final de carrera.

 

D’altres, com la Creu Roja o la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), prefereixen dur a terme iniciatives sense ànim de lucre. En el cas de la FAVT, repeteixen l’experiència d’intercanviar roses per menjar, que van realitzar per primer cop l’any passat. Antonio Peco, president de la Federació, explica que “l’últim Sant Jordi vam recaptar molts aliments que vam poder repartir entre els més necessitats. Enguany esperem tornar a tenir el mateix èxit”.

 

Com és habitual, la presència de partits polítics és gairebé obligada durant el Sant Jordi tarragoní. Enguany, però, la diada no només els serveix com a presa de contacte amb el ciutadà i com a intercanvi d’idees o valoracions, sinó també per escalfar motors amb la vista posada en les eleccions municipals de 2015.

 

Per posar el punt final a una diada tan nostrada, no hi ha res millor com que les quatre colles castelleres alcin les seves construccions al tram principal de la diada a Tarragona, entre els carrers Unió i Adrià. Una actuació castellera que no només serveix per reunir les colles de la ciutat per primer cop a la temporada, sinó que també per mostrar el primer castell de vuit tarragoní de l’any, el 3 de 8 de la Jove de Tarragona, i la millor diada de Sant Jordi dels Xiquets del Serrallo des de 2007.

 

Una diada de Sant Jordi que dóna la benvinguda al bon temps a Tarragona i que omple la Rambla Nova de cultura, tradició i sentiment.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here