14.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

La casa on es troben les paraules

Obertura de la Casa de les Lletres a l'Antic Ajuntament (foto: Mauri Fernández)
Obertura de la Casa de les Lletres a l’Antic Ajuntament (foto: Mauri Fernández)

La Casa de les Lletres ha obert, per fi, les portes. Després d’anys de debat, de diversos projectes damunt de la taula i, fins i tot, d’especular amb diversos emplaçaments, l’Antic Ajuntament enceta una nova etapa representada en el regal que es van endur tots els assistents a l’acte de presentació: tres peces d’un joc de construcció de fusta, una per a cadascuna de les potes del projecte: preservar el patrimoni literari, donar suport a la creació i difondre les activitats literàries de la ciutat.

 

La posada en marxa del nou servei (notaran que de forma forçada s’evita la paraula inauguració; coses de la llei electoral) es va fer coincidir amb la tradicional recepció al món literari de la ciutat en plena ressaca de Sant Jordi.

 

L’Antic Ajuntament obre com a espai de referència del món literari de la ciutat

En nom del sector va intervenir Olga Xirinacs. Crítica com sempre, va lamentar la situació econòmica i social del Camp de Tarragona, alhora que va oferir oportunes lliçons autobiogràfiques. Xirinacs va estudiar piano justament en el mateix emplaçament, quan l’Antic Ajuntament era la seu del Conservatori, batalleta que va servir per aconsellar als joves “a tenir en compte la musicalitat i l’harmonia també en les seves composicions literàries. De fet, tots els sentits s’han de fer notar en la paraula escrita“, qualitats que va exemplificar en les primeres línies de Ressurrecció, de Tolstoi.

 

Xirinacs va acabar la seva intervenció lamentant la poca difusió que obtenen els escriptors catalans a l’estranger a causa de la manca de traduccions. En aquest sentit va proposar, fins i tot, un canvi a les bases del Premi Vidal Alcover: que els traductors que s’hi presentin proposin de treballar obligatòriament en una obra d’un escriptor tarragoní. L’escriptora, que fa justament trenta anys va guanyar el Premi Sant Jordi amb la novel·la Al meu cap una llosava acabar la seva intervenció fent la donació simbòlica a la Casa de les Lletres del seu darrer llibre de poemes, encara inèdit.

 

Acabat l’acte, els assistents van tenir l’oportunitat de visitar les instal·lacions, ubicades al segon pis de l’edifici, a les antigues dependències de la Biblioteca Hemeroteca Municipal. La Casa de les Lletres disposa de dues aules polivalents de grans dimensions, habitualment ocupades per l’Escola de Lletres, però que resten a disposició de qualsevol iniciativa ciutadana. Al pis de baix, la sala d’exposicions s’inaugurava amb la mostra “Imatge i ficció“, un diàleg fotogràfic entre Xulio Ricardo Trigo i David Luque a partir de la darrera novel·la de l’autora tarragonina Coia VallsLa cuinera.  La Casa de les Lletres ha nascut, per tant, ben fidel al seu lema: “On es troben les paraules.” Que se’n trobin moltes, de molts autors, durant molt de temps.

Jordi Suriñach
Fotografia de Mauri

Jordi Suriñach
Jordi Suriñach
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. La donació del llibre va ser efectiva, tota vegada que és editat per Òmicron, i el llibre era ben present a l’acte i tothom el va poder veure.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here