17.3 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

Viatges en el temps

Medalla de plata de la ciutat de Tarragona Olga Xirinacs, l'any 1986 (foto cedida per Olga Xirinacs)
Medalla de Plata de la ciutat de Tarragona a l’escriptora Olga Xirinacs, l’any 1986 (foto cedida per Olga Xirinacs)

El meu avi Gustau Xirinacs, que vivia al nº. 1 de la Rambla, a la casa coneguda com casa de la dinamita (ell era el delegat de Unión Española de Explosivos, i consignatari navier), era amic del cònsol britànic a Tarragona, Ignasi Navarro Octavio de Toledo. Durant la segona guerra mundial, el cònsol li facilitava a l’avi els butlletins de la BBC amb les notícies de guerra. Aquests documents, més revistes britàniques de l’època, alguna fins i tot nazi, em van permetre reconstruir amb fidelitat els últims anys de la vida de Virginia Woolf. En va resultar una novel·la anglesa que em va guanyar el Premi Sant Jordi i el Premi de la Crítica. Ara ha fet trenta anys.

 

El president Jordi Pujol imposa la Creu de Sant Jordi a Olga Xirinacs l'any 1990 (foto cedida)
El president Jordi Pujol imposa la Creu de Sant Jordi a Olga Xirinacs l’any 1990 (foto cedida)

Una Olga molt diferent em mira des de les fotografies que repasso. Una Olga que comença el 1976 a guanyar la Flor Natural a la Universitat de Lausana. I que fins al moment, 2014, no ha parat d’escriure. La Diputació de Tarragona vol fer un acte de revisió de vida i obra, amb una exposició dels meus llibres al Pati, aquest recinte ample i acollidor alhora, on hem admirat l’art en totes les seves demostracions. Penso que serà hora, ja, de saber quants llibres he escrit… sempre en balla algun que és a l’ordinador o a ca  l‘editor esperant torn.

 

Han estat anys de tenir la ciutat als ulls, a l’ànima i a les mans: a llapis, a bolígraf, a tinta xinesa, perquè he dibuixat molt als meus blocs de paper canson; ara escric a ordinador directe, perquè el temps pressiona. Cada títol una alegria. Cada llibre una confidència al lector. Els poemes són radiografies nostres, si se saben interpretar. I la novel·la, aquella aventura que, com que tu no pots seguir, hi envies els protagonistes. Amb l’evolució dels anys, la poesia s’ha tornat conversa; i la narrativa, una història per explicar i també per entretenir.

 

Acabem d’inaugurar la Casa de les Lletres, auspiciada per l’Ajuntament. Agraeixo a la Diputació que es puguin exposar les meves, de lletres. I desitjo a tots els escriptors –poetes, novel·listes, periodistes, guionistes… –  que siguin feliços jugant amb les paraules, perquè l’escriure és un joc de qualitat que sempre guanya l’escriptor.

OLGA XIRINACS

 

Dilluns 5 de maig a les 19 hores tindrà lloc al Palau de la Diputació de Tarragona l’acte ‘Obra i figura de l’escriptora Olga Xirincs amb motiu dels 30 anys del Premi Sant Jordi. El mateix dilluns s’inaugurarà una mostra sobre la trajectòria de l’autora tarragonina.

De bracet amb Joan Miró a Barcelona, l'anyh 1979 (foto cedida per Olga Xirinacs)
De bracet amb Joan Miró a Barcelona, l’any 1979 (foto cedida per Olga Xirinacs)
Olga Xirinacs
Olga Xirinacs
Escriptora
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here