21.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

Pere Navarro i la llengua de Dames i Vells

Pere Navarro, el setembre de 2011, en una actuació de Dames i Vells (foto cedida per Dames i vells)
Pere Navarro, el setembre de 2011, en una actuació de Dames i Vells (foto cedida per Dames i vells)

Dos dies a l’any es posa una perruca rossa de tirabuixons i la seva silueta la perfilen uns pits enormes que li arriben a la barbeta. La resta del temps se’l coneix sobretot per la seva feina de professor de Filologia Catalana a la URV, adscrit a l’àrea de Literatura.

 

Fill de Cambrils, Pere Navarro és un expert en dialectologia i ha publicat llibres sobre el parlar de La Fatarella (Terra Alta) i una aproximació sociolingüística als parlars del Priorat, la Ribera d’Ebre i el Matarranya. De les diverses línies de recerca que encapçala en l’actualitat, se’n pot destacar una sobre el parlar dels gitanos de la Part Alta de Tarragona.

 

Amb aquesta trajectòria professional no sorprèn que Navarro s’encarregui de la revisió dels versots del ball parlat de Dames i Vells per tal que s’adaptin bé a l’argot tarragoní. Amb perruca i pits, el doctor en Filologia Catalana assumeix cada 22 i 23 de setembre el paper de primera Dama i, des de fa uns quants anys, parella del vell Fermí Fernández.

 

presentació de la revista número 5

Pere Navarro participarà aquest dimarts a les 20 hores al Cafè Metropol en l’acte de presentació del número 5 de la revista FET a TARRAGONA. El filòleg parlarà de la llengua que s’utilitza a Dames i Vells, coincidint amb la publicació d’un reportatge únic i molt especial a la revista que vol recordar els 500 anys d’aquest ball parlat tan popular a la ciutat. El reportatge, que signen la periodista Anna Plaza i el lingüista i corrector del FET, Ramon Vidal, està escrit tot en vers, seguint l’estructura de Dames i Vells.

 

A més d’aquest article, la revista que es presenta en públic aquest dimarts dedica la portada i el dossier central a analitzar l’encant comercial de Tarragona. També publiquem un ampli reportatge fotogràfic sobre l’estat de deixadesa de l’edifici del Banc d’Espanya, a la Rambla Nova; una entrevista a l’escriptora tarragonina Coia Valls; un retrat de les persones que treballen voluntàriament per ajudar els més pobres; i un article sobre dos castells d’Els Nens del Vendrell i els Castellers de Vilafranca que van fer història al Concurs de Tarragona.

 

Aquests i altres continguts formen part del número 5 del FET a TARRAGONA, una aposta pel periodisme de qualitat a la ciutat. La revista es podrà adquirir aquest dimarts al Cafè Metropol o bé, de manera permanent, als punts de venda habituals: Llibreria de la Rambla, Llibreria La Capona, Llibreria Adserà; Espai Turisme del carrer Major; Cal Matias del Serrallo; i el Lloro del carrer Governador González. També us en podeu fer subscriptors per només 30€ l’any i rebreu totes les revistes còmodament a casa.

Un moment de l'actuació de Dames i Vells, amb Pere Navarro a la dreta (foto cedida per Dames i Vells)
Un moment de l’actuació de Dames i Vells, amb Pere Navarro a la dreta (foto cedida per Dames i Vells)
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here